Frans pleidooi voor ‘ouderwetse’ monopoliepositie boekhandel

Jean-Marc Roberts, schrijver en directeur van Editions Stock, zou graag zien dat de boekenverkoop in het internet aan banden wordt gelegd en dat het monopolie op de boekenverkoop aan de boekhandel toekomt.

Roberts deed zijn protectionistische voorstel op Europe 1. Het radiostation had de uitgever van Editions Stock (groep Hachette/Lagardère) uitgenodigd om te komen praten over de ‘rentrée littéraire’. Op de vraag van de journalist waartoe die dient en waarom er in de wereld van de film of van de muziek geen vergelijkbare ‘rentrée’ bestaat, repliceerde Roberts dat die er vroeger wel degelijk waren, maar dat men dit vergeten is: ‘Ik denk dat de piraterij, deze kleine apparaatjes die men computers noemt, erin geslaagd zijn deze erg belangrijke momenten te vernietigen. Ik hoop dat de boeken niet hetzelfde overkomt.’

Roberts wil terug naar de kleine bloeiende boekhandel in de wijk, wat erop neerkomt dat de boekenverkoop in het internet aan banden wordt gelegd. Een beetje spottend werd zijn demarche in de pers ‘het meest visionaire voorstel van de 21ste eeuw’ genoemd.

Maar Roberts is niet onder de indruk van de spotters. ‘Dertig jaar geleden heeft Jerôme Lindon, de oud-directeur van Editions de Minuit, gevochten voor de prijsbinding,’ aldus Roberts, die zich nu in dezelfde bekommering om het boek voor de ‘plaatsbinding’ inzet.

‘De lezers verwijderen zich steeds meer van hun boekhandel en daarmee ook van de literatuur,’ aldus Roberts, die de aanval inzet op groothandelsketens, online-boekhandels en e-books met het argument dat al die fenomenen een bedreiging vormen voor de kwaliteitsboekhandels, die waarschijnlijk de enige instellingen zijn die nog iets doen voor het uitstallen van onbekende auteurs. Met zijn voorstel heeft Roberts, die een emblematische figuur is in de Parijse uitgeverswereld, een hevige discussie uitgelokt.

Jean-Marc Roberts geeft de boekhandels de raad om onder elkaar overleg te plegen en zich tegen de elektronische overmacht te organiseren. Kleine boekhandels die geen omzet halen van een miljoen euro, zijn anders gedoemd om te verdwijnen, aldus Roberts, die voor deze prognose op cijfers van accountants steunt.

Jean-Marc Roberts is ook een tegenstander van het internet omdat het fenomeen tijd doodt en steelt. De tijd die lezers voor het computerscherm doorbrengen, gaat ten koste van de tijd die ze vroeger besteedden aan de lectuur van romans.

Roberts doet af en toe van zich spreken. Onlangs zei hij helemaal niet trots te zijn op de manier waarop hij moet konkelen om zijn auteurs bij de ‘rentrée’ in de prijzen te laten vallen. Het literaire milieu is volgens de uitgever verzuurd en gemummificeerd.

Piet de Moor

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content