Om het eeuwfeest van Maeterlincks Nobelprijs te vieren, loopt momenteel in het Provinciaal Museum Emile Verhaeren te Sint-Amands de tentoonstelling 'Maeterlinck-Verhaeren & de Nobelprijs 1911' over Maeterlinck en zijn vriendschapsband met de Belgische schrijver Emile Verhaeren. Wat velen niet weten is dat Maeterlinck in de periode rond 1911 niet de enige Belgische kandidaat was voor de Nobelprijs. Ook zijn vriend Emile Verhaeren was in de running. Ze werden zelfs enkele keren samen voorgedragen, maar in tegenstelling tot Maeterlinck heeft Verhaeren de prijs nooit gekregen.

De tentoonstelling over beide symbolistische auteurs is opgedeeld in drie grote luiken en is vrijwel chronologisch opgebouwd. Het eerste en meest uitgebreide luik omvat de belangrijkste werken van Maeterlinck tot het jaar waarin hij de Nobelprijs won. Het gaat om eerste edities of bibliofiele uitgaven die onder meer notities van de auteur bevatten of opgedragen zijn aan mensen uit zijn omgeving zoals Emile Verhaeren.

De getoonde werken worden afgewisseld met foto's van Maeterlinck en zijn geliefden en met onder meer lithografieën en kunstfoto's die enigszins verband houden met het werk van Maeterlinck. Soms is dat zelfs louter toeval. Zo ontdekte conservator en samensteller van de tentoonstelling Rik Hemmerijkx dat de foto's uit de Entropia-reeks van Peter Waterschoot perfect aansluiten bij wat de auteur geschreven heeft, zonder dat de hedendaagse fotograaf zich rechtstreeks inspireerde op diens oeuvre.


Serre ChaudeIn een aparte ruimte bevindt zich het tweede deel van de tentoonstelling dat focust op de vriendschap tussen Maeterlinck en Verhaeren. Om daar te raken moet je door een soort gang die als het ware omgetoverd is tot een 'Serre Chaude' naar de beroemde dichtbundel van Maeterlinck.

Het tweede luik presenteert voornamelijk werk van Verhaeren en een aantal brieven met felicitaties die Maeterlinck aan zijn vriend heeft geschreven. Ook hangt er een reproductie van 'De lezing' van Théo Van Rysselberghe, het enige schilderij waarop beide schrijvers afgebeeld worden.

Nobelprijs In het laatste deel van de tentoonstelling wordt een unieke verzameling documenten getoond die het verhaal vertellen rond de Nobelprijs. Volgens Rik Hemmerijkx de eerste maal dat al die documenten samengebracht worden.

Aan de hand van krantenknipsels, brieven en documenten van het Zweedse Nobelprijscomité wordt de hele geschiedenis rond die Nobelprijs uit de doeken gedaan, vanaf het ogenblik dat Maeterlinck voor het eerst wordt voorgedragen tot het moment dat Verhaeren voor het laatst die eer te beurt valt. Hoogtepunt van dit onderdeel en misschien wel van de hele tentoonstelling is het prachtige originele certificaat van Maeterlincks Nobelprijs. Het is de eerste keer in bijna 50 jaar dat dat aan het publiek wordt getoond.

Liesbeth Vanderveken

De tentoonstelling 'Maeterlinck-Verhaeren & de Nobelprijs 1911' loopt nog tot 31 augustus 2011 in het Provinciaal Museum Emile Verhaeren in Sint-Amands-Aan-De-Schelde. Meer informatie: Verhaerenmuseum.

Om het eeuwfeest van Maeterlincks Nobelprijs te vieren, loopt momenteel in het Provinciaal Museum Emile Verhaeren te Sint-Amands de tentoonstelling 'Maeterlinck-Verhaeren & de Nobelprijs 1911' over Maeterlinck en zijn vriendschapsband met de Belgische schrijver Emile Verhaeren. Wat velen niet weten is dat Maeterlinck in de periode rond 1911 niet de enige Belgische kandidaat was voor de Nobelprijs. Ook zijn vriend Emile Verhaeren was in de running. Ze werden zelfs enkele keren samen voorgedragen, maar in tegenstelling tot Maeterlinck heeft Verhaeren de prijs nooit gekregen. De tentoonstelling over beide symbolistische auteurs is opgedeeld in drie grote luiken en is vrijwel chronologisch opgebouwd. Het eerste en meest uitgebreide luik omvat de belangrijkste werken van Maeterlinck tot het jaar waarin hij de Nobelprijs won. Het gaat om eerste edities of bibliofiele uitgaven die onder meer notities van de auteur bevatten of opgedragen zijn aan mensen uit zijn omgeving zoals Emile Verhaeren. De getoonde werken worden afgewisseld met foto's van Maeterlinck en zijn geliefden en met onder meer lithografieën en kunstfoto's die enigszins verband houden met het werk van Maeterlinck. Soms is dat zelfs louter toeval. Zo ontdekte conservator en samensteller van de tentoonstelling Rik Hemmerijkx dat de foto's uit de Entropia-reeks van Peter Waterschoot perfect aansluiten bij wat de auteur geschreven heeft, zonder dat de hedendaagse fotograaf zich rechtstreeks inspireerde op diens oeuvre. Serre ChaudeIn een aparte ruimte bevindt zich het tweede deel van de tentoonstelling dat focust op de vriendschap tussen Maeterlinck en Verhaeren. Om daar te raken moet je door een soort gang die als het ware omgetoverd is tot een 'Serre Chaude' naar de beroemde dichtbundel van Maeterlinck. Het tweede luik presenteert voornamelijk werk van Verhaeren en een aantal brieven met felicitaties die Maeterlinck aan zijn vriend heeft geschreven. Ook hangt er een reproductie van 'De lezing' van Théo Van Rysselberghe, het enige schilderij waarop beide schrijvers afgebeeld worden. Nobelprijs In het laatste deel van de tentoonstelling wordt een unieke verzameling documenten getoond die het verhaal vertellen rond de Nobelprijs. Volgens Rik Hemmerijkx de eerste maal dat al die documenten samengebracht worden. Aan de hand van krantenknipsels, brieven en documenten van het Zweedse Nobelprijscomité wordt de hele geschiedenis rond die Nobelprijs uit de doeken gedaan, vanaf het ogenblik dat Maeterlinck voor het eerst wordt voorgedragen tot het moment dat Verhaeren voor het laatst die eer te beurt valt. Hoogtepunt van dit onderdeel en misschien wel van de hele tentoonstelling is het prachtige originele certificaat van Maeterlincks Nobelprijs. Het is de eerste keer in bijna 50 jaar dat dat aan het publiek wordt getoond. Liesbeth Vanderveken