In het dossier rond het geheugen in het nieuwste nummer van 'çava?' - een uitgave van de Christelijke Mutualteiten - heeft Erwin Mortier het over de manier waarop de alzheimerziekte van zijn ondertussen opgenomen moeder hem anders heeft doen aankijken tegenover euthanasie. Terloops spreekt hij ook over de aftakeling van Claus en Reve.

Achteszestig is ze nu, de mama van Erwin Mortier over wie hij vorig jaar 'Gestameld liedboek. Moedergetijden' schreef. In het boek observeert Mortier hoe zijn moeder langzaam aan wegzinkt in voortschrijdende dementie.

In 'çava?' vertelt hij hoe het nu met haar gaat en hoe ingrijpend zijn kijk op het leven door het omgaan met ouderdomsdementie is geworden: "Door mijn moeder en ook anderen van zo nabij te hebben meegemaakt, is mijn denken over een aantal levenskwesties, zoals euthanasie, toch complexer en genuanceerder geworden." Voortaan wil hij ook andere talentvolle schrijvers bijstaan met raad en daad "of dat nu een jochie is of iemand die wil schrijven." Kwestie van een positief antwoord te kunnen geven op de alomaanwezige dood en aftakeling.

Hij komt eveneens terug op de laatste jaren van Reve en Claus. Reve, aldus Mortier, werd "bijna klassiek volgens het boekje" in trapjes dement: "Iedere keer viel een andere functie uit en hij werd daar alleen maar vrolijker van." Bij Claus daarentegen ging het meer "in clusters": "Soms was er nog heel veel helderheid, dan weer hing er een mist en met die mist verschenen nieuwe symptomen."

Frank Hellemans

In het dossier rond het geheugen in het nieuwste nummer van 'çava?' - een uitgave van de Christelijke Mutualteiten - heeft Erwin Mortier het over de manier waarop de alzheimerziekte van zijn ondertussen opgenomen moeder hem anders heeft doen aankijken tegenover euthanasie. Terloops spreekt hij ook over de aftakeling van Claus en Reve.Achteszestig is ze nu, de mama van Erwin Mortier over wie hij vorig jaar 'Gestameld liedboek. Moedergetijden' schreef. In het boek observeert Mortier hoe zijn moeder langzaam aan wegzinkt in voortschrijdende dementie. In 'çava?' vertelt hij hoe het nu met haar gaat en hoe ingrijpend zijn kijk op het leven door het omgaan met ouderdomsdementie is geworden: "Door mijn moeder en ook anderen van zo nabij te hebben meegemaakt, is mijn denken over een aantal levenskwesties, zoals euthanasie, toch complexer en genuanceerder geworden." Voortaan wil hij ook andere talentvolle schrijvers bijstaan met raad en daad "of dat nu een jochie is of iemand die wil schrijven." Kwestie van een positief antwoord te kunnen geven op de alomaanwezige dood en aftakeling.Hij komt eveneens terug op de laatste jaren van Reve en Claus. Reve, aldus Mortier, werd "bijna klassiek volgens het boekje" in trapjes dement: "Iedere keer viel een andere functie uit en hij werd daar alleen maar vrolijker van." Bij Claus daarentegen ging het meer "in clusters": "Soms was er nog heel veel helderheid, dan weer hing er een mist en met die mist verschenen nieuwe symptomen."Frank Hellemans