Derde keer, goede keer voor Tommy Wieringa. Met 'Joe Speedboot' en 'Caesarion' geraakte hij keer op keer genomineerd voor de grote Drie (Gouden UIl, Libris en AKO) maar won hij hem telkens niet. Met zijn recentste roman 'Dit zijn de namen' is hem dit nu wel gelukt.

Wieringa was zichtbaar opgelucht toen hij het publiek in het Amsterdamse Amstel Hotel mocht toespreken nadat hij had vernomen dat de Libris LIteratuurprijs naar zijn roman 'Dit zijn de namen' ging. Niet Oek de Jong - die al de Gouden Boekenuil had gewonnen afgelopen zaterdag met 'PIer en oceaan' - en ook niet de Vlaamse outsider Elvis Peeters ('Dinsdag') maar hijzelf mocht eindelijk met de trofee pronken, en de 50.000 euro mee naar huis nemen.

Wieringa is een begenadigd verteller die altijd weer iets nieuws probeert. Met 'Joe Speedboot' gaf hij de schelmenroman een nieuw elan in de Nederlandstalige letteren. Met 'Caesarion' schreef hij een historiserende wereldroman met als focus een vader-zoon conflict. Met 'Dit zijn de namen' componeerde hij een parabel over identiteitsverlangen en ontheemding in een globaal perspectief.

Frank Hellemans

Derde keer, goede keer voor Tommy Wieringa. Met 'Joe Speedboot' en 'Caesarion' geraakte hij keer op keer genomineerd voor de grote Drie (Gouden UIl, Libris en AKO) maar won hij hem telkens niet. Met zijn recentste roman 'Dit zijn de namen' is hem dit nu wel gelukt.Wieringa was zichtbaar opgelucht toen hij het publiek in het Amsterdamse Amstel Hotel mocht toespreken nadat hij had vernomen dat de Libris LIteratuurprijs naar zijn roman 'Dit zijn de namen' ging. Niet Oek de Jong - die al de Gouden Boekenuil had gewonnen afgelopen zaterdag met 'PIer en oceaan' - en ook niet de Vlaamse outsider Elvis Peeters ('Dinsdag') maar hijzelf mocht eindelijk met de trofee pronken, en de 50.000 euro mee naar huis nemen. Wieringa is een begenadigd verteller die altijd weer iets nieuws probeert. Met 'Joe Speedboot' gaf hij de schelmenroman een nieuw elan in de Nederlandstalige letteren. Met 'Caesarion' schreef hij een historiserende wereldroman met als focus een vader-zoon conflict. Met 'Dit zijn de namen' componeerde hij een parabel over identiteitsverlangen en ontheemding in een globaal perspectief.Frank Hellemans