Eef Lanoye en Marion Bloem over erotiek

Op dinsdag 1 november draait de Boekenbeurs om ‘het leven in balans’, met of zonder erotiek.

Eef Lanoye en Marion Bloem over erotiek (Knack Focus Uur van de Literatuur)

Dinsdag 1 november|15u| Knack-stand 426 (hal 4) Michiel Leen vraagt Eef Lanoye, nicht van, naar de geheimen van de vrouwelijke erotiek nav haar erotisch, literair debuut ‘Sterrenogen’ en peilt bij Marion Bloem (‘Meer dan mannelijk’) naar de karakteristieken van de mannelijke eros.


In bed met een dictator

Dinsdag 1 november| 12u| Oranje Zaal

Knack-directeur Rik Van Cauwelaert praat met Diane Ducret (in het Frans) over haar spraakmakende ‘In bed met een dictator’, een onthullend portret van de vrouwen van dictators.

Kinderen in balans Dinsdag 1 november| 13u | Blauwe Zaal Kinderen, zo lijkt het wel, hebben steeds meer te lijden onder stress. Het aantal kinderen met problemen stijgt. Kinderen klagen over chronische pijnen zonder aantoonbare oorzaak, jongeren vinden hun draai niet in het leven. Kinderen, zo lijkt het wel, hebben steeds meer te lijden onder stress. In haar boek Veerkrachtige kinderen (z)onder stress reikt kinderpsychiater Lieve Swinnen oplossingen aan voor een problematiek die steeds meer kinderen -en hun ouders – treft. Veerkracht is daarbij het sleutelwoord, want een veerkrachtig kind weet volgens Swinnen de uitdagingen die zijn pad kruisen aan te pakken voordat ze in onoverkomelijke valkuilen veranderen. Het komt eropaan je kind te leren omgaan met stress en druk. Daarvoor hoef je overigens geen aangeboren doordouwer te zijn, zo blijkt. Immers: veerkracht kun je leren. Lieve Swinnen publiceerde eerder al de adviesscheurkalender Opvoeden doe je elke dag. In 2009 verscheen Van kwaad naar erger over agressie bij kinderen en jongeren. (Van Halewyck)


Filosofie tegen de angst Dinsdag 1 november| 13u | Oranje Zaal Met Het plezier van het zoeken: filosofie tegen de angst trekt filosoof Rik Pinxten ten strijde tegen de heilige schrik die onze hedendaagse maatschappij in de greep lijkt te houden. Pinxten houdt een vurig pleidooi om komaf te maken met de tegenstellingen die de wereld lijken te beheersen: religie tegenover secularisme, milieu tegenover economie, gelijkheid tegenover verschillen, democratie tegenover expertise en efficiëntie, massa tegenover individu, wereldburgerschap tegenover lokale identiteit. Volgens Pinxten gaat het om schijntegenstellingen die het Westen al te lang in hun greep houden en in het verleden leidden tot een eigen gelijk dat voor rampen en oorlogen zorgde. Pinxten roept zijn lezers op om die tegenstellingen en het angstige wereldbeeld dat daarmee gepaard gaat, radicaal te doorbreken. Door een creatieve, open blik op de wereld, moet een kwaliteitsvolle, duurzame samenleving mogelijk zijn. Pinxten wil de ogen van zijn publiek openen, maar op een positieve manier.(Houtekiet)


Als zot zijn wél pijn doet Dinsdag 1 november |14.30u | Groene Zaal Te Gek?! is al jarenlang de naam van een literair-cultureel project dat met voordrachten en optredens de aandacht vestigt op psychiatrie en psychische problemen. In een boek én een zesdelige documentaire trekt Canvas dit najaar die lijn door. Journaliste Annick Ruyts praat met mensen uit de geestelijke gezondheidszorg en geeft zo patiënten en experten een stem. “Iedereen wordt in zijn omgeving vroeg of laat geconfronteerd met psychische problemen; we kennen allemaal wel iemand met een burn-out of een depressie, kinderen die het ADHD- of autismelabel krijgen opgeplakt,” zegt Ruyts. “Toch blijven psychiatrische problemen in de taboesfeer hangen. Je kunt je nochtans genoeg vragen stellen: waarom zijn in een welvarend land als België zoveel mensen depressief? Waarom hebben zoveel mensen een burn-out, terwijl we nooit minder uren klopten dan nu? Niet dat we per se polemiek willen voeren, maar wat scheelt er in onze maatschappij dat het zover komt?” Voor het antwoord op die vragen ging Ruyts te rade bij enkele experts. (Van Halewyck)


De waarheid over geluk Dinsdag 1 november | 15.30u | Blauwe Zaal “Optimisme kun je leren,” is de stellige overtuiging van schrijver en journalist Leo Bormans. Om je daarvan te overtuigen, geeft Bormans een workshop rond optimisme, gebaseerd op zijn recentste boek: Word Optimist! Negen toetsstenen voor een positief leven. Het is Bormans’ derde werk over het thema.”Tijdens mijn lezingen in binnen-en buitenland kreeg ik veel vragen van mensen die optimist wilden worden, maar niet wisten hoe ze dat moesten aanpakken.” Met een boek vol praktische tips wil Bormans het publiek alvast op weg zetten. En daar is nood aan. “We zijn een land van slechtgezinde zageventen,” klinkt het onomwonden. “Ondanks de economische voorspoed is ons geluksniveau sinds de jaren ’70 enkel gedaald.” Om het tij te doen keren, wil Bormans zijn publiek een positieve blik bijbrengen op basis van de kerneigenschappen van optimisme, waaronder lachen, openheid en zingeving. Bormans is er alvast van overtuigd dat optimisten een evolutionair voordeel hebben. “Als onze voorouders niet hadden geloofd in vooruitgang, zaten we nu nog in grotten en holen! Wie de voordelen van optimisme wetenschappelijk ziet aangetoond, zal niet lang twijfelen.” (Lannoo)


Eet jezelf in evenwicht Dinsdag 1 november| 15.30 u | Groene Zaal

Er is leven na De Rode Loper. Dat bewijst voormalig VRT-presentatrice Martine Prenen althans met haar eigenzinnige lifestyleboek Live, Love,Laugh. Tijden haar opleiding tot gezondheidscoach ging er een nieuwe wereld voor haar open.”Ik stond ervan versteld hoeveel evident lijkende dingen ik nog niet wist,” zegt Prenen. “Over de destructieve gevolgen van suiker, bijvoorbeeld. Of de positieve effecten van water.” Die inzichten deelt ze nu met de lezers. “Het laatste wat ik wilde, was een zoveelste belerend zelfhulpboek schrijven,” zegt Prenen. “Ik wilde integendeel laten zien hoe je met eenvoudige ingredienten en leutige tips gezonder en relaxter kunt leven, opvoeden en ontspannen. Met een knipoog en een vleugje rock ’n roll.” Het boek is opgehangen aan vier pijlers: voeding, ontspanning, opvoeding en de leute, die je lichaam sterker maakt. Heeft Prenen dan ook een survivaltip om de Boekenbeurs te overleven? “Ga op tijd even zitten en zorg ervoor dat je niet uitgedroogd raakt. Veel water drinken helpt, maar een glas rode wijn mag ook. Voor de anti-oxidanten én voor de gezelligheid.” Het kan maar helpen! (Borgerhoff & Lamberigts)

Michiel Leen en Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content