Dupré wint Stripprijs Bronzen Adhemar

© Belga

Vandaag in het Boekenjournaal: De Bronzen Adhemar, de vijfjaarlijkse KANTL-prijzen, het Felix Poetry Festival en Lezen op Zondag.

Steven Dupré krijgt Bronzen Adhemar De Antwerpse striptekenaar Steven Dupré heeft de Bronzen Adhemar of Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor de Strip 2010-2011 gewonnen. Op 10 december 2011 ontvangt hij tijdens het Strip Turnhout-festival de hoogste onderscheiding voor het Vlaamse beeldverhaal uit handen van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V). Aan de prijs, die al sinds 1977 wordt uitgereikt, is een beeldje van Marc Sleens Adhemar en een geldprijs van 12.500 euro verbonden. Eerder mochten onder meer Kamagurka, Merho, Jan Bosschaert en Willy Linthout al zo’n beeldje mee naar huis nemen.

Dupré maakt al een kwarteeuw strips met eigen reeksen als ‘Sarah en Robin’, ‘Wolf’ en ‘Coma’. De jongste jaren werkte hij vooral in het buitenland en maakte hij strips met Didier Alcante (Interpol) en Alexandre Astier (de stripversie van het populaire Franse tv-programma Kaamelott).

De jury van de Bronzen Adhemar noemt Dupré een “uitstekend ambassadeur van de Vlaamse strip”: “Zijn tekenwerk bezit universele kwaliteiten, hij heeft visie en integriteit, weet goed waar hij mee bezig is en heeft succes in het buitenland”. De jury waardeert de striptekenaar ook als “integer en veelzijdig totaalauteur die het zichzelf nooit gemakkelijk maakt” en looft “de constante kwaliteit van zijn oeuvre”. Zie ook: Strip Turnhout.

Peter Buwalda genomineerd voor vijfjaarlijkse KANTL-prijs proza De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) heeft de nominaties 2011 bekend gemaakt voor haar vijfjaarlijkse prijzen voor proza, podiumteksten, essay en poëzie.

Zo voegde ze ‘Bonita Avenue’, het veelgeprezen debuut van Peter Buwalda toe aan de genomineerden voor de prozaprijs die op 6 juli wordt uitgereikt. Daarmee is het lijstje van vijf kandidaten compleet. De andere kanshebbers zijn Arnon Grunberg met ‘Tirza’, Jeroen Brouwers met ‘Datumloze dagen’, ‘Koetsier Herfst’ van Charlotte Mutsaers en ‘Sprakeloos’ van Tom Lanoye. De vorige winnaar was ‘De engelenmaker’ van Stefan Brijs.

In de categorie podiumteksten nomineerde de Academie ‘Belga’ van Rachida Lamrabet. Voor essay en poëzie gingen de nominaties respectievelijk naar ‘Wat voorbij is begint pas. Lichtzinnige meditaties over het schrijven’ van Erwin Mortier en ‘Ontij’ van Anneke Brassinga. De KANTL-prijzen in die categorieën worden in 2012, 2013 en 2015 toegekend. Zie ook: De Papieren Man.

Derde editie Felix Poetry Festival Vanavond gaat in het Antwerpse FelixPakhuis de derde editie van het Felix Poetry Festival officieel van start. Ook dit jaar staat het festival in het teken van nationale en internationale poëzie in woord, beeld en muziek. De Nederlandse dichter Menno Wigman zal rond 20.00 uur de aftrap geven. Daarna komen nog onder meer de Nederlandse Ellen Deckwitz, de Britse Laura Dockrill en de Nederlandse zanger Thé Lau langs. Morgen maken onder anderen de Vlaamse schrijver David Van Reybrouck en de Chinese dichter Yan Jun hun opwachting. Meer informatie: Felix Poetry Festival.

Lezen op Zondag in Gentse Handelsbeurs Op zondag 19 juni vindt in de Gentse Handelsbeurs de 17de editie van Lezen op Zondag plaats. Tijdens een literaire brunch wordt ingezoomd op vier Nederlandstalige boeken van hoge kwaliteit. Zo interviewt Knack-redacteur Piet Piryns Annelies Beck over haar debuutroman ‘Over het kanaal’ en praat Knack-directeur Rik Van Cauwelaert met Vic van de Reijt, de auteur van ‘Elsschot, leven en werken van Alfons De Ridder’. Voorts heeft VRT-journaliste Martine Tanghe het met Jan Vantoortelboom over zijn debuut ‘De verzonken jongen’ en interviewt haar collega Lukas De Vos Johan de Boose over zijn roman ‘Bloedgetuigen’. Inschrijven en meer informatie: Lezen op Zondag.


(Bron: persberichten)


Liesbeth Vanderveken


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content