Toen DeLillo eerder deze week zijn entree op Facebook maakte, was dat een absolute verrassing. DeLillo, die buiten zijn werk liefst zo weinig mogelijk communiceert, is niet bepaald het Facebooktype. Dat wist ook Salman Rushdie, die hem op Facebook opmerkte en tegen beter weten in Facebookvriend werd. Op de DeLillo's wall schreef Rushdie: "Ik zal hierover argwanend blijven tot ik je gesproken heb."

Criticus van de digital age

Of beide heren elkaar al gesproken is niet bekend, maar dat de Facebookpagina van DeLillo nep is, is ondertussen wel duidelijk. DeLillo's uitgeverij Scribner liet de redactie van Salon.com weten dat het niet de echte DeLillo is. "Hij noch Scribner hebben er iets mee te maken. We zullen Facebook vragen de pagina te verwijderen." Wat vandaag gebeurde en waarmee meteen ook een einde werd gemaakt aan het crowdsourced verhaal dat DeLillo zogezegd aan het schrijven was.

Tenzij de echte DeLillo een heel plotse oeuvretwist zou gemaakt hebben, zien we hem niet meteen narratief experimenteren op het internet. Als criticus van de digitalisering en de in zijn ogen daaraan verwante commercialisering van de letteren, het boekbedrijf en bij uitbreiding de hele Amerikaanse maatschappij, weigert hij koppig zich met sociale media in te laten.

Dankbaar slachtoffer

Maar dat maakt hem natuurlijk net een dankbaar slachtoffer om online mee uit te pakken. Zijn onverwachte komst op het internet werd meteen opgemerkt en becommentarieerd. Het is trouwens niet de eerste keer dat DeLillo buiten zijn weten om wordt opgevoerd op sociale media. In april vorig jaar werd hij plots actief op Twitter, waar hij debuteerde met de tweet "Twitter. Fantastic!". Te weinig zeggend voor een literaire gigant? Inderdaad, want ook zijn Twitteraccount was nep, bemerkte sociale nieuwssite Gawker.

Don DeLillo, ondertussen 77, schrijft op dit moment aan zijn zestiende roman, maar een titel of een publicatiedatum zijn nog niet bekend. Volgend jaar mogen we wel 'Body Art' verwachten, een verfilming van de novelle 'The Body Artist' door Luca Guadagnino (bekend van het geprezen 'Io sono l'amore'). Isabelle Huppert, Sigourney Weaver en David Cronenberg zullen de belangrijkste rollen vertolken.

Jeroen Bert

Toen DeLillo eerder deze week zijn entree op Facebook maakte, was dat een absolute verrassing. DeLillo, die buiten zijn werk liefst zo weinig mogelijk communiceert, is niet bepaald het Facebooktype. Dat wist ook Salman Rushdie, die hem op Facebook opmerkte en tegen beter weten in Facebookvriend werd. Op de DeLillo's wall schreef Rushdie: "Ik zal hierover argwanend blijven tot ik je gesproken heb."Criticus van de digital ageOf beide heren elkaar al gesproken is niet bekend, maar dat de Facebookpagina van DeLillo nep is, is ondertussen wel duidelijk. DeLillo's uitgeverij Scribner liet de redactie van Salon.com weten dat het niet de echte DeLillo is. "Hij noch Scribner hebben er iets mee te maken. We zullen Facebook vragen de pagina te verwijderen." Wat vandaag gebeurde en waarmee meteen ook een einde werd gemaakt aan het crowdsourced verhaal dat DeLillo zogezegd aan het schrijven was. Tenzij de echte DeLillo een heel plotse oeuvretwist zou gemaakt hebben, zien we hem niet meteen narratief experimenteren op het internet. Als criticus van de digitalisering en de in zijn ogen daaraan verwante commercialisering van de letteren, het boekbedrijf en bij uitbreiding de hele Amerikaanse maatschappij, weigert hij koppig zich met sociale media in te laten.Dankbaar slachtofferMaar dat maakt hem natuurlijk net een dankbaar slachtoffer om online mee uit te pakken. Zijn onverwachte komst op het internet werd meteen opgemerkt en becommentarieerd. Het is trouwens niet de eerste keer dat DeLillo buiten zijn weten om wordt opgevoerd op sociale media. In april vorig jaar werd hij plots actief op Twitter, waar hij debuteerde met de tweet "Twitter. Fantastic!". Te weinig zeggend voor een literaire gigant? Inderdaad, want ook zijn Twitteraccount was nep, bemerkte sociale nieuwssite Gawker.Don DeLillo, ondertussen 77, schrijft op dit moment aan zijn zestiende roman, maar een titel of een publicatiedatum zijn nog niet bekend. Volgend jaar mogen we wel 'Body Art' verwachten, een verfilming van de novelle 'The Body Artist' door Luca Guadagnino (bekend van het geprezen 'Io sono l'amore'). Isabelle Huppert, Sigourney Weaver en David Cronenberg zullen de belangrijkste rollen vertolken.Jeroen Bert