Dimitri Verhulst krijgt 36 euro voor fraaist geformuleerde zin

Dimitri Verhulst. © BELGAIMAGE

De jaarlijkse prijs van de boekenblog Tzum gaat dit jaar naar Dimitri Verhulst die evenveel euro’s krijgt als de mooiste zin uit ‘Kaddisj voor een kut’ woorden heeft.

Elk jaar reikt de boekensite van Tzum een symbolische prijs uit voor de beste zin uit een Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. Dimitri Verhulst mag dit jaar de beker omhoogsteken voor fraaist geformuleerde literaire periode die als volgt gaat: “Jouw kapsel, voor zover dat nog een kapsel mocht worden genoemd, had veel weg van zo’n in die dagen in zwang rakende ecologische tuin, waarin elke menselijke ingreep als een misdaad tegen de natuur werd beschouwd”.

Meanderende archaïserende zinnen

Verhulst was de gedoodverfde winnaar want hij was met zomaar eventjes 15 zinnen uit ‘Kaddisj voor een kut’ (2014) genomineerd. Om maar te zeggen dat Verhulst qua formuleringskracht een buitenbeentje is geworden in de Nederlandstalige letteren. Zijn meanderende en vaak archaïserende formuleringen worden meer en meer Verhulsts unique selling proposition.

Literaire anorexie

De Tzum-jury heeft daar wel oren naar want ze vindt dat de huidige lichting geteisterd wordt door literaire anorexie: ‘Hij (Verhulst, FH) behoort tot het soort schrijvers waar de jury van houdt: schrijvers die nog een zin durven te formuleren die langer is dan tien woorden. In de Nederlandstalige literatuur worden die schrijvers een beetje schaars, het door ons eerder opgemerkte anorexiaproza lijkt steeds verder op te rukken.’

Tom Lanoye (2010) en Erwin Mortier (2009) waren vroegere Vlaamse winnaars van de Tzumtrofee.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content