Ze heet Hissa al Hilal, is 43 jaar en komt uit Saoedi-Arabië. Ze draagt een sluier, maar begrijpt niet dat westerse vrouwen haar daarom automatisch als een extremist beschouwen: 'Dat doen ze niet als ze een Indische sikh met turban zien.'

Hissa al Hilal verdedigt haar sluier. Die behoort nu eenmaal tot de traditie van de conservatieve bedoeïenenstam waaruit ze komt. Met die sluier is ze zowat vergroeid, maar ze hoopt dat haar dochters dat kledingstuk niet meer zullen hoeven te dragen.

Vorige week zette deze Saoedische dichteres, die een tijdlang poëzie besprak in de Arabische krant 'al Hayat', de Arabische wereld in rep en roer omdat ze in het publiek de religieuze leiders en geleerden van haar land hekelt.

Hissa al Hilal was met haar echtgenoot en haar vier dochters uit Riad naar de Golfstaat Abu Dhabi gereisd om er deel te nemen aan een poëziewedstrijd die plaatsvond in het Raha Beach-theater. Daar kreeg haar kritiek op het religieuze establishment van Saoedi-Arabië zo veel respons, dat ze inmiddels een beroemdheid is.

Poëzieconcours zijn heel populair in de Arabische wereld. Ze worden rechtstreeks op tv uitgezonden. In Abu Dhabi, waar jaarlijks naar de superdichter wordt gezocht, kwam de gesluierde Hissa al Hilal op voor vrije meningsuiting. Ze noemde de vijanden ervan 'sissende slangen', 'blaffende honden' en 'predikende wolven'.

In haar gedichten verweet ze de Saoedi-Arabische korangeleerden dat ze in denken en handelen barbaars, toornig en blind zijn, monsters die de dood als een kleed dragen en hem met een gordel bedekken (wat een toespeling is op de zelfmoordaanslagen). Tijdens haar optreden kreeg ze het meest applaus van het publiek en de hoogste cijfers van de jury.

Toch ging de eerste prijs naar de dichter Nasser al Adsjami uit Koeweit. Zijn klassieke liefdesgedicht droeg de voorkeur weg van de tv-kijkers. Hissa al Hilal kreeg wel de derde prijs, goed voor ongeveer 600.000 euro.

Hissa al Hilal wil de Arabische vrouwen die door religie en cultuur tot zwijgen gedwongen worden een stem geven. Via haar poëzie hoopt ze een groot publiek te bereiken. Ze verklaarde dat het lang geduurd heeft voor haar man met haar optreden in Abu Dhabi akkoord ging. Haar echtgenoot vergezelde uiteindelijk zijn vrouw, want Saoedi-Arabische vrouwen mogen niet alleen reizen.

Daarom wil de dichteres dat de wetten in haar land zo snel mogelijk gemoderniseerd worden, zodat vrouwen voortaan alleen kunnen reizen. Ze wil ook dat vrouwen het recht krijgen hun eigen man uit te zoeken.

Voor haar poëzie bedient Hissa al Hilal zich van de oude Nabati-gedichtvorm waarmee ze de harten van miljoenen Arabieren veroverd heeft. Maar via het internet werd ze ook met de dood bedreigd. Niettemin: 'Mijn boodschap tot degenen die me horen is liefde, mededogen en vrede,' zei de dichteres achteraf. 'We delen allemaal een kleine planeet en moeten leren samenleven.'

Piet de Moor

Ze heet Hissa al Hilal, is 43 jaar en komt uit Saoedi-Arabië. Ze draagt een sluier, maar begrijpt niet dat westerse vrouwen haar daarom automatisch als een extremist beschouwen: 'Dat doen ze niet als ze een Indische sikh met turban zien.' Hissa al Hilal verdedigt haar sluier. Die behoort nu eenmaal tot de traditie van de conservatieve bedoeïenenstam waaruit ze komt. Met die sluier is ze zowat vergroeid, maar ze hoopt dat haar dochters dat kledingstuk niet meer zullen hoeven te dragen. Vorige week zette deze Saoedische dichteres, die een tijdlang poëzie besprak in de Arabische krant 'al Hayat', de Arabische wereld in rep en roer omdat ze in het publiek de religieuze leiders en geleerden van haar land hekelt. Hissa al Hilal was met haar echtgenoot en haar vier dochters uit Riad naar de Golfstaat Abu Dhabi gereisd om er deel te nemen aan een poëziewedstrijd die plaatsvond in het Raha Beach-theater. Daar kreeg haar kritiek op het religieuze establishment van Saoedi-Arabië zo veel respons, dat ze inmiddels een beroemdheid is. Poëzieconcours zijn heel populair in de Arabische wereld. Ze worden rechtstreeks op tv uitgezonden. In Abu Dhabi, waar jaarlijks naar de superdichter wordt gezocht, kwam de gesluierde Hissa al Hilal op voor vrije meningsuiting. Ze noemde de vijanden ervan 'sissende slangen', 'blaffende honden' en 'predikende wolven'. In haar gedichten verweet ze de Saoedi-Arabische korangeleerden dat ze in denken en handelen barbaars, toornig en blind zijn, monsters die de dood als een kleed dragen en hem met een gordel bedekken (wat een toespeling is op de zelfmoordaanslagen). Tijdens haar optreden kreeg ze het meest applaus van het publiek en de hoogste cijfers van de jury. Toch ging de eerste prijs naar de dichter Nasser al Adsjami uit Koeweit. Zijn klassieke liefdesgedicht droeg de voorkeur weg van de tv-kijkers. Hissa al Hilal kreeg wel de derde prijs, goed voor ongeveer 600.000 euro. Hissa al Hilal wil de Arabische vrouwen die door religie en cultuur tot zwijgen gedwongen worden een stem geven. Via haar poëzie hoopt ze een groot publiek te bereiken. Ze verklaarde dat het lang geduurd heeft voor haar man met haar optreden in Abu Dhabi akkoord ging. Haar echtgenoot vergezelde uiteindelijk zijn vrouw, want Saoedi-Arabische vrouwen mogen niet alleen reizen. Daarom wil de dichteres dat de wetten in haar land zo snel mogelijk gemoderniseerd worden, zodat vrouwen voortaan alleen kunnen reizen. Ze wil ook dat vrouwen het recht krijgen hun eigen man uit te zoeken. Voor haar poëzie bedient Hissa al Hilal zich van de oude Nabati-gedichtvorm waarmee ze de harten van miljoenen Arabieren veroverd heeft. Maar via het internet werd ze ook met de dood bedreigd. Niettemin: 'Mijn boodschap tot degenen die me horen is liefde, mededogen en vrede,' zei de dichteres achteraf. 'We delen allemaal een kleine planeet en moeten leren samenleven.' Piet de Moor