Vanmorgen is Nederlands dichter,essayist en theoloog Willem Barnard in zijn woonplaats Utrecht overleden. Willem Barnard werd op 15 augustus 1920 in Rotterdam geboren. Hij publiceerde onder het pseudoniem Guillaume van der Graft meer dan twintig dichtbundels, alsook -onder zijn eigen naam- publicaties met teksten voortgekomen uit jarenlange liturgische praktijk. Hij geldt als een van de belangrijkste dichters zowel op het gebied van psalmvertalingen als nieuwe gezangen. Barnard, vader van dichter en schrijver Benno Barnard, is 90 jaar geworden.

In 1946 werd Barnard predikant in Hardenberg en debuteerde als dichter met de bundel 'In exilio'. Zijn grote doorbraak beleefde Van der Graft in 1953 met de bundel 'Vogels en vissen'. Aanvankelijk werd hij in een adem genoemd met generatiegenoten van Vijftig als Gerrit Kouwenaar en Simon Vinkenoog. Maar toch bleef Van der Graft een buitenstaander, iemand die meer wilde dan een experiment met vorm en klank alleen en zocht naar de diepere mythologische betekenis van de taal.

Na Hardenberg is Barnard tot 1975 predikant geweest in Nijmegen, Amsterdam en het Gelderse Rozendaal. In die periode werkte hij in opdracht van de kerk als dichter en vertaler nauw samen met Martinus Nijhoff, Ad den Besten, J.W. Schulte Nordholt en Jan Wit. Het leidde tot een nieuwe psalmberijming die haar weg vond in het 'Liedboek van de Kerken' (1973). Ook nam hij een bijzondere plaats in als exegeet. Met name 'Stille omgang' (1992), waarin hij de bijbel op uiterst persoonlijke wijze bespiegelt, wordt in brede kring veel gelezen.

In 1997 maakte Van der Graft als dichter een opmerkelijke comeback na de verschijning van het aan zijn overleden vrouw opgedragen 'Onbereikbaar nabij'. Het leidde tot nieuw werk dat - steeds vaker gericht op de liefde, de dood en de poëzie - zelf steeds soberder en kernachtiger werd. Met 'Praten tegen langzaam water' (De Prom, 2007) maakte Van der Graft de balans op van zijn gehele oeuvre, uit de periode 1942-2006. Uit het werk selecteerde Van der Graft wat hij wilde overleveren.

Toen Barnard in 2004 'Anno Domini', een eigenzinnig dagboek publiceerde, had Knack-redacteur Piet Piryns een interview met hem over dit boek vol tegendraadse aforismen en politiek incorrecte overpeinzingen. Hij schreef er onder andere dat hij zich 'proteliek en kathestant' voelde. Barnard maakte duidelijk dat hij toen al dertig jaar lang geen dominee meer was en haatte het dat hij nog steeds als dominee-dichter werd gelabeld: 'Alsof je een soort amfibie bent.Je zou het kunnen vergelijken met een loodgieter die tegelijkertijd ook semi-profvoetballer is. Dan denk ik: die zal wel voetballen met lood in zijn schoenen. En als mijn dak lekt, bel ik liever iemand anders - een echte vakman. Het komt in mindering van beide componenten.'

(Bron: Persbericht en interview Knack 27 oktober 2004)

Frank Hellemans

Knack Boekenburen biedt de familie van Willem en Benno Barnard haar innige deelneming aan.

Vanmorgen is Nederlands dichter,essayist en theoloog Willem Barnard in zijn woonplaats Utrecht overleden. Willem Barnard werd op 15 augustus 1920 in Rotterdam geboren. Hij publiceerde onder het pseudoniem Guillaume van der Graft meer dan twintig dichtbundels, alsook -onder zijn eigen naam- publicaties met teksten voortgekomen uit jarenlange liturgische praktijk. Hij geldt als een van de belangrijkste dichters zowel op het gebied van psalmvertalingen als nieuwe gezangen. Barnard, vader van dichter en schrijver Benno Barnard, is 90 jaar geworden. In 1946 werd Barnard predikant in Hardenberg en debuteerde als dichter met de bundel 'In exilio'. Zijn grote doorbraak beleefde Van der Graft in 1953 met de bundel 'Vogels en vissen'. Aanvankelijk werd hij in een adem genoemd met generatiegenoten van Vijftig als Gerrit Kouwenaar en Simon Vinkenoog. Maar toch bleef Van der Graft een buitenstaander, iemand die meer wilde dan een experiment met vorm en klank alleen en zocht naar de diepere mythologische betekenis van de taal.Na Hardenberg is Barnard tot 1975 predikant geweest in Nijmegen, Amsterdam en het Gelderse Rozendaal. In die periode werkte hij in opdracht van de kerk als dichter en vertaler nauw samen met Martinus Nijhoff, Ad den Besten, J.W. Schulte Nordholt en Jan Wit. Het leidde tot een nieuwe psalmberijming die haar weg vond in het 'Liedboek van de Kerken' (1973). Ook nam hij een bijzondere plaats in als exegeet. Met name 'Stille omgang' (1992), waarin hij de bijbel op uiterst persoonlijke wijze bespiegelt, wordt in brede kring veel gelezen. In 1997 maakte Van der Graft als dichter een opmerkelijke comeback na de verschijning van het aan zijn overleden vrouw opgedragen 'Onbereikbaar nabij'. Het leidde tot nieuw werk dat - steeds vaker gericht op de liefde, de dood en de poëzie - zelf steeds soberder en kernachtiger werd. Met 'Praten tegen langzaam water' (De Prom, 2007) maakte Van der Graft de balans op van zijn gehele oeuvre, uit de periode 1942-2006. Uit het werk selecteerde Van der Graft wat hij wilde overleveren. Toen Barnard in 2004 'Anno Domini', een eigenzinnig dagboek publiceerde, had Knack-redacteur Piet Piryns een interview met hem over dit boek vol tegendraadse aforismen en politiek incorrecte overpeinzingen. Hij schreef er onder andere dat hij zich 'proteliek en kathestant' voelde. Barnard maakte duidelijk dat hij toen al dertig jaar lang geen dominee meer was en haatte het dat hij nog steeds als dominee-dichter werd gelabeld: 'Alsof je een soort amfibie bent.Je zou het kunnen vergelijken met een loodgieter die tegelijkertijd ook semi-profvoetballer is. Dan denk ik: die zal wel voetballen met lood in zijn schoenen. En als mijn dak lekt, bel ik liever iemand anders - een echte vakman. Het komt in mindering van beide componenten.'(Bron: Persbericht en interview Knack 27 oktober 2004)Frank Hellemans