De boekhandelaren willen af en toe de koppen bij elkaar steken om samen naar strategieën te zoeken om sterker voor de dag te komen bij onderhandelingen met uitgevers, instituten of overheden. Samen willen ze ook het hoofd bieden aan alle veranderingen in de boekensector. Het nieuwe verbond werd maandag voorgesteld op de Boekenbeurs in Antwerpen.

Liefde voor het vak

Zes onafhankelijke boekhandels uit Oudenaarde, Brugge, Mechelen, Kortrijk en Gent hebben hun schouders gezet onder het initiatief. Uit liefde voor het vak en omdat ze overtuigd zijn van het belang van de boekhandel in de stad, klinkt het. Ze verstuurden twee weken geleden een brief naar hun collega's en kregen veel bijval, want bijna iedereen wilde zich aansluiten bij 'Confituur'.

"We kozen voor die naam omdat confituur alle soorten fruit bevat, het is een smeltkroes van kleuren, formaten en smaken. Onze Confituur is dat ook: het is een verzamelplaats van alle soorten boekhandels met verschillende accenten, ambities, middelen en mogelijkheden", zegt Paul Luyten van boekhandel Walry in Gent.

Wie slim is vist hier

Het verbond heeft al een aantal concrete plannen klaar om haar leden te steunen. Zo roept Confituur 12 december 2012 uit tot 'dag van de onafhankelijke boekhandels'. Wie er die dag een boek koopt, krijgt het boekje 'Wie slim is vist hier' van Marc Didden cadeau, een verhaal over boeken en boekhandels. Er werd ook een bladwijzer ontworpen waarop de onafhankelijke boekhandels zichzelf aanprijzen.

Maar ook op het vlak van beleid wil Confituur een lans breken voor haar leden. Het wil daarover gesprekken aanknopen met de overheid, Boek.be, het Vlaams Fonds voor de Letteren en de uitgeverijen. In februari vindt er tot slot een soort van Staten-Generaal plaats, een groot overleg tussen de boekhandels waar ze hun verzuchtingen, irritaties en wensen kwijt kunnen. (Belga/MS)

De boekhandelaren willen af en toe de koppen bij elkaar steken om samen naar strategieën te zoeken om sterker voor de dag te komen bij onderhandelingen met uitgevers, instituten of overheden. Samen willen ze ook het hoofd bieden aan alle veranderingen in de boekensector. Het nieuwe verbond werd maandag voorgesteld op de Boekenbeurs in Antwerpen. Liefde voor het vak Zes onafhankelijke boekhandels uit Oudenaarde, Brugge, Mechelen, Kortrijk en Gent hebben hun schouders gezet onder het initiatief. Uit liefde voor het vak en omdat ze overtuigd zijn van het belang van de boekhandel in de stad, klinkt het. Ze verstuurden twee weken geleden een brief naar hun collega's en kregen veel bijval, want bijna iedereen wilde zich aansluiten bij 'Confituur'. "We kozen voor die naam omdat confituur alle soorten fruit bevat, het is een smeltkroes van kleuren, formaten en smaken. Onze Confituur is dat ook: het is een verzamelplaats van alle soorten boekhandels met verschillende accenten, ambities, middelen en mogelijkheden", zegt Paul Luyten van boekhandel Walry in Gent. Wie slim is vist hier Het verbond heeft al een aantal concrete plannen klaar om haar leden te steunen. Zo roept Confituur 12 december 2012 uit tot 'dag van de onafhankelijke boekhandels'. Wie er die dag een boek koopt, krijgt het boekje 'Wie slim is vist hier' van Marc Didden cadeau, een verhaal over boeken en boekhandels. Er werd ook een bladwijzer ontworpen waarop de onafhankelijke boekhandels zichzelf aanprijzen. Maar ook op het vlak van beleid wil Confituur een lans breken voor haar leden. Het wil daarover gesprekken aanknopen met de overheid, Boek.be, het Vlaams Fonds voor de Letteren en de uitgeverijen. In februari vindt er tot slot een soort van Staten-Generaal plaats, een groot overleg tussen de boekhandels waar ze hun verzuchtingen, irritaties en wensen kwijt kunnen. (Belga/MS)