'De vrije markt versmoort het vrije woord'. Onder die noemer gispen ongeveer honderd Vlaamse schrijvers in een petitie de al te winstgedreven marsrichting van de Vlaamse media die daardoor de persvrijheid zelf uithollen: 'Overal in het Westen kampen commerciële media met dalende inkomsten - consumenten keren zich naar gratis nieuws, adverteerders haken af - en die verliezen moeten gecompenseerd worden met steeds spannender verhalen, dramatischer conflicten en heftiger verslaggeving, opgesteld door steeds kleinere en goedkopere redacties die onder steeds grotere tijdsdruk moeten presteren.'

De tekst werd ondertekend door auteurs als Peter Terrin, Saskia De Coster, Wouter Deprez, Bart Moeyaert, Anne Provoost, David Van Reybrouck, Stefan Brijs, Koen Peeters,Yves Petry, Geert Van Istendael, Kristien Hemmerechts, Monika Van Paemel en Erik Vlaminck.

De schrijvers reiken de mediaverantwoordelijken ook vijf suggesties aan om op die manier iets te doen aan hetgeen ze bekritiseren, onder andere meer plaats voor onderzoeksjournalistiek, meer aandacht voor duiding, meer openstaan voor externe kritiek, meer focus op buitenlandse en Europese berichtgeving en minder opkloppen van futiele conflicten.

De auteurs betreuren ook dat vernieuwende mediakritische initiatieven, zoals de site mediakritiek, dit jaar ophouden te bestaan wegens het dichtdraaien van de subsidiekraan.

Vrijdag om 20h organiseert de schrijversvereniging Pen Vlaanderen samen met het Fonds Pascal Decroos een debat over persvrijheid in het Rits Café (Brussel). Sprekers zijn de Nederlandse hoofdredacteur Rob Wijnberg ('De Correspondent'), de Deense topjournalist Nils Mulvad en Pen-bestuurslid Marleen Teugels.

(Bron: Persbericht) FH

'De vrije markt versmoort het vrije woord'. Onder die noemer gispen ongeveer honderd Vlaamse schrijvers in een petitie de al te winstgedreven marsrichting van de Vlaamse media die daardoor de persvrijheid zelf uithollen: 'Overal in het Westen kampen commerciële media met dalende inkomsten - consumenten keren zich naar gratis nieuws, adverteerders haken af - en die verliezen moeten gecompenseerd worden met steeds spannender verhalen, dramatischer conflicten en heftiger verslaggeving, opgesteld door steeds kleinere en goedkopere redacties die onder steeds grotere tijdsdruk moeten presteren.'De tekst werd ondertekend door auteurs als Peter Terrin, Saskia De Coster, Wouter Deprez, Bart Moeyaert, Anne Provoost, David Van Reybrouck, Stefan Brijs, Koen Peeters,Yves Petry, Geert Van Istendael, Kristien Hemmerechts, Monika Van Paemel en Erik Vlaminck.De schrijvers reiken de mediaverantwoordelijken ook vijf suggesties aan om op die manier iets te doen aan hetgeen ze bekritiseren, onder andere meer plaats voor onderzoeksjournalistiek, meer aandacht voor duiding, meer openstaan voor externe kritiek, meer focus op buitenlandse en Europese berichtgeving en minder opkloppen van futiele conflicten.De auteurs betreuren ook dat vernieuwende mediakritische initiatieven, zoals de site mediakritiek, dit jaar ophouden te bestaan wegens het dichtdraaien van de subsidiekraan. Vrijdag om 20h organiseert de schrijversvereniging Pen Vlaanderen samen met het Fonds Pascal Decroos een debat over persvrijheid in het Rits Café (Brussel). Sprekers zijn de Nederlandse hoofdredacteur Rob Wijnberg ('De Correspondent'), de Deense topjournalist Nils Mulvad en Pen-bestuurslid Marleen Teugels.(Bron: Persbericht) FH