'A Horse Walks Into a Bar,' een boek dat al in 2015 in het Nederlands uitkwam, heeft een stand-up komiek als hoofdfiguur, speelt zich af tijdens een 2 uur durend optreden en toont de levensreddende kracht van grappen in een wereld vol tragiek.

Aan de prijs is een bedrag van 50.000 pond verbonden (57.000 euro), dat David Grossman zal delen met vertaalster Jessica Cohen.

De Man Booker International Prize bekroont naar het Engels vertaalde fictie, die in het Verenigd Koninkrijk werd uitgegeven.

Volgens juryvoorzitter Nick Barley plaatst 'A Horse Walks into a Bar de schijnwerper op de gevolgen van verdriet, zonder een zweem van sentimentaliteit. Het hoofdpersonage is uitdagend en vol gebreken, maar ook volledig overtuigend. We waren overweldigd door Grossmans bereidheid om emotionele en stijlgerelateerde risico's te nemen: elke zin, elk woord telt in dit sublieme voorbeeld van de schrijversambacht'.

Oorlog en Terpentijn

Stefan Hertmans haalde dit jaar de longlist van de prijs, met zijn roman Oorlog en Terpentijn. Het was de eerste keer dat een Belgische auteur het schopte tot de longlist van de Man Booker International Prize, die pas sinds 2015 is opengesteld voor auteurs die geboren zijn buiten het Gemenebest. Vorig jaar ging de prijs naar de Zuid-Koreaanse auteur Han Kang, voor haar roman De vergetariër.

'A Horse Walks Into a Bar,' een boek dat al in 2015 in het Nederlands uitkwam, heeft een stand-up komiek als hoofdfiguur, speelt zich af tijdens een 2 uur durend optreden en toont de levensreddende kracht van grappen in een wereld vol tragiek.Aan de prijs is een bedrag van 50.000 pond verbonden (57.000 euro), dat David Grossman zal delen met vertaalster Jessica Cohen. De Man Booker International Prize bekroont naar het Engels vertaalde fictie, die in het Verenigd Koninkrijk werd uitgegeven. Volgens juryvoorzitter Nick Barley plaatst 'A Horse Walks into a Bar de schijnwerper op de gevolgen van verdriet, zonder een zweem van sentimentaliteit. Het hoofdpersonage is uitdagend en vol gebreken, maar ook volledig overtuigend. We waren overweldigd door Grossmans bereidheid om emotionele en stijlgerelateerde risico's te nemen: elke zin, elk woord telt in dit sublieme voorbeeld van de schrijversambacht'. Stefan Hertmans haalde dit jaar de longlist van de prijs, met zijn roman Oorlog en Terpentijn. Het was de eerste keer dat een Belgische auteur het schopte tot de longlist van de Man Booker International Prize, die pas sinds 2015 is opengesteld voor auteurs die geboren zijn buiten het Gemenebest. Vorig jaar ging de prijs naar de Zuid-Koreaanse auteur Han Kang, voor haar roman De vergetariër.