Reve en Van Vliet in ere hersteld

In het gedicht 'Credo' op de Machelse herdenkingsmuur voor Gerard Reve was per ongeluk het woordje 'daar' ingeslopen. De semantische gevolgen waren onbestaande, maar qua respect voor de doden - of beter het gebrek eraan - kon deze op het eerste gezicht onschuldige toevoeging tellen. Na enige commotie en een vergadering besloot het gemeentebestuur het 'Credo' van Reve in zijn oorspronkelijke glorie te herstellen. De precieze manier waarop blijft nog onderwerp van verdere palavers. Ook de familie en vrienden van Eddy Van Vliet, van wie het herdenkingsmonument in Watou simpelweg was afgebroken, zien het monument na protest opnieuw binnenkort opieuw herrijzen.

China betaalt 1 miljoen dollar voor Marquez
Na lang aandringen heeft Gabriel Garcia Marquez de rechten van 'Honderd jaar eenzaamheid' verkocht aan een Chinese uitgeverij. Die betaalde daar na een veiling 1 miljoen dollar voor.

Marquez verklaarde ooit dat zijn boeken zelfs tot honderdvijftig jaar na zijn dood nooit officieel het daglicht zouden zien in China. Hij stoorde zich aan slordig vertaalde zogenaamde 'piratenedities' die in het land circuleren.

De Chinese uitgever Thinkingdom House was bereid om 1 miljoen euro te betalen voor de rechten, en Marquez daar een riant voorschot van te geven. De schrijver stemde uiteindelijk toe. Binnenkort zouden de eerste legale vertalingen al verkrijgbaar zijn.

Zondag 8 mei inhuldiging nieuw stadsgedicht in Antwerpen
Op zondag 8 mei wordt in het Antwerpse district Hoboken het zesde gedicht van stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen ingehuldigd. Het gedicht werd geschreven in samenwerking met Bert Bevers en Frank Vos en heet 'De Inwijkeling'. Aanleiding is het 875-jarige bestaan van het district.

De inhuldiging vindt plaats aan de aanlegsteiger van de veerboot tussen Hoboken en de Oost-Vlaamse gemeente Kruibeke. De eerste strofe van het gedicht is gedrukt op een metalen plaat, die enkel volledig te zien is bij laag water. De rest van het werk kunt u al lezen op twee grote canvassen verspreid over Hoboken.

Tijdens de inhuldiging gaan bezoekers naar Kruibeke en weer terug met de veerboot. Bij het aanmeren in Hoboken draagt de stadsdichter zijn werk voor. Het is een openbaar evenement, wie mee wil moet zondag 8 mei om 11.45 uur aan het veerpond staan.

(bron: persberichten)
Nico Cardone en Frank Hellemans

Reve en Van Vliet in ere hersteldIn het gedicht 'Credo' op de Machelse herdenkingsmuur voor Gerard Reve was per ongeluk het woordje 'daar' ingeslopen. De semantische gevolgen waren onbestaande, maar qua respect voor de doden - of beter het gebrek eraan - kon deze op het eerste gezicht onschuldige toevoeging tellen. Na enige commotie en een vergadering besloot het gemeentebestuur het 'Credo' van Reve in zijn oorspronkelijke glorie te herstellen. De precieze manier waarop blijft nog onderwerp van verdere palavers. Ook de familie en vrienden van Eddy Van Vliet, van wie het herdenkingsmonument in Watou simpelweg was afgebroken, zien het monument na protest opnieuw binnenkort opieuw herrijzen. China betaalt 1 miljoen dollar voor Marquez Na lang aandringen heeft Gabriel Garcia Marquez de rechten van 'Honderd jaar eenzaamheid' verkocht aan een Chinese uitgeverij. Die betaalde daar na een veiling 1 miljoen dollar voor. Marquez verklaarde ooit dat zijn boeken zelfs tot honderdvijftig jaar na zijn dood nooit officieel het daglicht zouden zien in China. Hij stoorde zich aan slordig vertaalde zogenaamde 'piratenedities' die in het land circuleren. De Chinese uitgever Thinkingdom House was bereid om 1 miljoen euro te betalen voor de rechten, en Marquez daar een riant voorschot van te geven. De schrijver stemde uiteindelijk toe. Binnenkort zouden de eerste legale vertalingen al verkrijgbaar zijn. Zondag 8 mei inhuldiging nieuw stadsgedicht in Antwerpen Op zondag 8 mei wordt in het Antwerpse district Hoboken het zesde gedicht van stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen ingehuldigd. Het gedicht werd geschreven in samenwerking met Bert Bevers en Frank Vos en heet 'De Inwijkeling'. Aanleiding is het 875-jarige bestaan van het district. De inhuldiging vindt plaats aan de aanlegsteiger van de veerboot tussen Hoboken en de Oost-Vlaamse gemeente Kruibeke. De eerste strofe van het gedicht is gedrukt op een metalen plaat, die enkel volledig te zien is bij laag water. De rest van het werk kunt u al lezen op twee grote canvassen verspreid over Hoboken. Tijdens de inhuldiging gaan bezoekers naar Kruibeke en weer terug met de veerboot. Bij het aanmeren in Hoboken draagt de stadsdichter zijn werk voor. Het is een openbaar evenement, wie mee wil moet zondag 8 mei om 11.45 uur aan het veerpond staan. (bron: persberichten) Nico Cardone en Frank Hellemans