Opinie: Frank Hellemans
"Ook tegen tiener Hugo Claus bestond er dus een collaboratiedossier. Wat is de relevantie van de vondst ervan?"

Er zijn geen foto's bekend van de 14- of 15-jarige Hugo Claus in uniform, zoals dat bij Günter Grass ooit het geval was, maar de jonge Claus was wel even onderwerp van gerechtelijk onderzoek na de oorlog.

Niet alleen tegen Jozef Claus, de vader van Hugo Claus, maar ook tegen de 15-jarige Hugo Claus zelf werd in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog een dossier opgemaakt wegens mogelijke collaboratie met de vijand. Literatuurwetenschapper Kevin Absillis licht de vondst van het dossier Hugo Claus toe terwijl Odo Claus, de laatste overlevende broer van Hugo, reageert.

Dossier nr. 27082

Absillis keek het dossier nr. 27082 Hugo Claus in toen hij onderzoek deed naar de eventuele collaboratie van Angèle Manteau over wie hij zijn boek 'Vechten tegen de bierkaai' schreef en vond in het Brusselse Archief van het Militair Gerechtshof onder andere een brief waarin Claus in november 1944 vraagt om zijn vader vrij te laten omdat het geen sinecure is om als vijftienjarige oudste zoon te zorgen voor zijn drie jongere broers en een zieke mama.

Absillis: "Het dossier van Hugo Claus is miniem en bestaat vrijwel uitsluitend uit kopieën van getuigenissen uit het dossier van zijn vader. Het is niet uitgesloten dat een plaatselijke agent Hugo Claus aan de tand heeft gevoeld. Het onderzoek is in ieder geval snel gestaakt. Hugo Claus was minderjarig op het moment van de feiten. Hij was natuurlijk ook lang niet de enige jongeman die een uniform van de Nationaal Socialistische Jeugd Vlaanderen (NSJV) had gedragen en het Krijgsauditoraat had na de oorlog zo al de handen vol. Er waren wel ernstigere gevallen van collaboratie te behandelen."

Fanatiek Vlaamsgezind

Odo Claus, ondertussen 75 en laatste overlevende van de vier Claus-broers, geeft toe dat zijn vader met de Duitsers sympathiseerde: "Mijn vader zei altijd dat de Duitsers gingen winnen en si en la, da's waar." Maar hij benadrukt dat papa Claus niet zozeer Duitsgezind was maar wel "fanatiek Vlaamsgezind". Ook Hugo, aldus Odo, was dat. Maar Odo beweert dat hij zelf nooit heeft gezien hoe zijn oudste broer Hugo als vijftienjarige in NSJV-uniform heeft rondgelopen, laat staan met een granaat onder de koppelriem, zoals werd beweerd.

Hij herinnert zich nog wel hoe agenten "van de Belgische Veiligheidsdienst of zoiets" in het grootouderlijke huis te Astene binnenvielen omdat ze blijkbaar op zoek waren naar bewijsmateriaal - allicht in het kader van het collaboratiedossier rond Jozef en dus ook Hugo Claus.

Frank Hellemans

Er zijn geen foto's bekend van de 14- of 15-jarige Hugo Claus in uniform, zoals dat bij Günter Grass ooit het geval was, maar de jonge Claus was wel even onderwerp van gerechtelijk onderzoek na de oorlog.Niet alleen tegen Jozef Claus, de vader van Hugo Claus, maar ook tegen de 15-jarige Hugo Claus zelf werd in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog een dossier opgemaakt wegens mogelijke collaboratie met de vijand. Literatuurwetenschapper Kevin Absillis licht de vondst van het dossier Hugo Claus toe terwijl Odo Claus, de laatste overlevende broer van Hugo, reageert. Dossier nr. 27082 Absillis keek het dossier nr. 27082 Hugo Claus in toen hij onderzoek deed naar de eventuele collaboratie van Angèle Manteau over wie hij zijn boek 'Vechten tegen de bierkaai' schreef en vond in het Brusselse Archief van het Militair Gerechtshof onder andere een brief waarin Claus in november 1944 vraagt om zijn vader vrij te laten omdat het geen sinecure is om als vijftienjarige oudste zoon te zorgen voor zijn drie jongere broers en een zieke mama. Absillis: "Het dossier van Hugo Claus is miniem en bestaat vrijwel uitsluitend uit kopieën van getuigenissen uit het dossier van zijn vader. Het is niet uitgesloten dat een plaatselijke agent Hugo Claus aan de tand heeft gevoeld. Het onderzoek is in ieder geval snel gestaakt. Hugo Claus was minderjarig op het moment van de feiten. Hij was natuurlijk ook lang niet de enige jongeman die een uniform van de Nationaal Socialistische Jeugd Vlaanderen (NSJV) had gedragen en het Krijgsauditoraat had na de oorlog zo al de handen vol. Er waren wel ernstigere gevallen van collaboratie te behandelen."Fanatiek Vlaamsgezind Odo Claus, ondertussen 75 en laatste overlevende van de vier Claus-broers, geeft toe dat zijn vader met de Duitsers sympathiseerde: "Mijn vader zei altijd dat de Duitsers gingen winnen en si en la, da's waar." Maar hij benadrukt dat papa Claus niet zozeer Duitsgezind was maar wel "fanatiek Vlaamsgezind". Ook Hugo, aldus Odo, was dat. Maar Odo beweert dat hij zelf nooit heeft gezien hoe zijn oudste broer Hugo als vijftienjarige in NSJV-uniform heeft rondgelopen, laat staan met een granaat onder de koppelriem, zoals werd beweerd. Hij herinnert zich nog wel hoe agenten "van de Belgische Veiligheidsdienst of zoiets" in het grootouderlijke huis te Astene binnenvielen omdat ze blijkbaar op zoek waren naar bewijsmateriaal - allicht in het kader van het collaboratiedossier rond Jozef en dus ook Hugo Claus. Frank Hellemans