"Het hele werkkapitaal is opgegaan aan prachtige theorieën en dure Engelse woorden", zegt curator Thierry Bielen op de website van het Nederlandse magazine Boekblad. "Er is veel geïnvesteerd in computerprogramma's en adviezen, maar dat kostte allemaal enorm veel." Hij begrijpt het faillissement nog steeds niet.

Aanvankelijk geld genoeg

NV Octopus Company werd opgericht met steun van de Vlaamse overheid. Het Participatiefonds investeerde 125.000 euro en de Limburgse investeringsmaatschappij LRM bracht nog eens 200.000 euro in. Daarbovenop kwam nog de eigen inbreng van de zaakvoerders en een lening bij ING. Het totale startkapitaal: 450.000 euro.

"Toch slaagden de zaakvoerders er niet in om een positief saldo over te houden aan hun verkoop", zegt de curator. "Ze hadden een zeer bescheiden omzet, per boek een marge van 2 tot 3 euro." Toen de onderneming de Moeder- en Vaderdagaankopen niet meer kon dragen, werd de beslissing genomen het faillissement aan te vragen.

Geen overnemers gevonden

Volgens Bielen was het misschien beter geweest het werkkapitaal voor een belangrijk deel in een promotiecampagne te steken, zoals Bongobon heeft gedaan. "Ik verdenk de zaakvoerders er niet van dat ze foute dingen gedaan hebben, maar het is niet geworden wat men ervan gehoopt had", zegt hij. Ze nu zijn hun investering kwijt, maar staan niet persoonlijk borg.

Er is niemand gevonden die The Octopus Company wil overnemen.

Book in a Box

Book in a Box moest een nieuw cadeauproduct zoals Bongobon worden. De persoon die het cadeau schonk, kon kiezen uit zestien themadoosjes met twintig verschillende titels. De ontvanger mocht uit die titels dan een of twee boeken bestellen. "Als je het neutraal bekijkt, is Book in a Box een goed concept", aldus de curator.

Zowel hypermarkt Carrefour als de speelgoedwinkel verkochten Book in a Box. "Het kader werd groots opgevat, zo werden er wereldwijd patenten aangevraagd voor Book in a Box en aanverwante namen. Maar de hele onderneming is uiteindelijk niet verder geraakt dan Vlaanderen", stelt Bielen. (GM)

"Het hele werkkapitaal is opgegaan aan prachtige theorieën en dure Engelse woorden", zegt curator Thierry Bielen op de website van het Nederlandse magazine Boekblad. "Er is veel geïnvesteerd in computerprogramma's en adviezen, maar dat kostte allemaal enorm veel." Hij begrijpt het faillissement nog steeds niet.Aanvankelijk geld genoegNV Octopus Company werd opgericht met steun van de Vlaamse overheid. Het Participatiefonds investeerde 125.000 euro en de Limburgse investeringsmaatschappij LRM bracht nog eens 200.000 euro in. Daarbovenop kwam nog de eigen inbreng van de zaakvoerders en een lening bij ING. Het totale startkapitaal: 450.000 euro. "Toch slaagden de zaakvoerders er niet in om een positief saldo over te houden aan hun verkoop", zegt de curator. "Ze hadden een zeer bescheiden omzet, per boek een marge van 2 tot 3 euro." Toen de onderneming de Moeder- en Vaderdagaankopen niet meer kon dragen, werd de beslissing genomen het faillissement aan te vragen.Geen overnemers gevondenVolgens Bielen was het misschien beter geweest het werkkapitaal voor een belangrijk deel in een promotiecampagne te steken, zoals Bongobon heeft gedaan. "Ik verdenk de zaakvoerders er niet van dat ze foute dingen gedaan hebben, maar het is niet geworden wat men ervan gehoopt had", zegt hij. Ze nu zijn hun investering kwijt, maar staan niet persoonlijk borg. Er is niemand gevonden die The Octopus Company wil overnemen.Book in a BoxBook in a Box moest een nieuw cadeauproduct zoals Bongobon worden. De persoon die het cadeau schonk, kon kiezen uit zestien themadoosjes met twintig verschillende titels. De ontvanger mocht uit die titels dan een of twee boeken bestellen. "Als je het neutraal bekijkt, is Book in a Box een goed concept", aldus de curator. Zowel hypermarkt Carrefour als de speelgoedwinkel verkochten Book in a Box. "Het kader werd groots opgevat, zo werden er wereldwijd patenten aangevraagd voor Book in a Box en aanverwante namen. Maar de hele onderneming is uiteindelijk niet verder geraakt dan Vlaanderen", stelt Bielen. (GM)