Boekmachine maakt boek ter plaatse

Deze Espresso Book Machine zorgt ervoor dat je bestelde boek na enkele minuten kakelvers van de persen rolt. © GF

De voorraad van de American Book Center wordt morgen uitgebreid met meer dan vier miljoen titels dankzij de Espresso Book Machine.

Zal de sfeer in het American Book Center in Amsterdam veranderen? Een machine, zo groot als een flinke wasmachine, die in een paar minuten een paperback van 200 pagina’s print, bindt en snijdt – maakt dat geen lawaai? Gaat het niet stinken naar lijm? Volgens directeur Lynn Kaplanian-Buller is het antwoord twee keer nee. De printer maakt hetzelfde geluid als een gewone desktop printer. En de lijm wordt afgezogen door een speciaal ventilatiesysteem.

De Espresso Book Machine zal alleen maar voor extra klanten zorgen, verwacht Kaplanian-Buller. De winkel op het Spui heeft de primeur in het Nederlandse taalgebied. Sinds de Amerikaanse producent On Demand Books in 2006 de eerste machine plaatste bij de Wereldbank in Washington zijn er een veertigtal geplaatst over de hele wereld. De lancering op Thanksgiving Day, traditioneel de drukste dag in de zelfstandige boekhandel, gaat dan ook gepaard met veel persaandacht.

De grootste kracht van de Espresso Book Machine is de enorme toename van de beschikbare voorraad. Dankzij een database met meer dan vier miljoen titels is het aanbod van American Book Center vergelijkbaar met een internetboekhandel. Boeken uit het publieke domein, maar ook titels van partners van On Demand Books. Een daarvan is Google. Zo kan het American Book Center alle boeken printen die Google scant – inclusief de titels van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag en de Universiteitsbibliotheek Gent.

De winkel kan nog meer doen: zelf boeken uitgeven. Zo heeft de Harvard Book Store in Massachusetts met de Espresso Book Machine een eigen facsimile-editie gemaakt van ‘Alice in Wonderland’. Als eerste publiceert de American Book Center morgen een verhalenbundel dat de beste inzendingen bevat van de AnyBook Award die de winkel heeft uitgeschreven.

Dat raakt aan de toepassing waarvoor de Espresso Book Machine verreweg het meest wordt gebruikt in het buitenland: het fabriceren van boeken voor derden. Veel amateurschrijvers die een boek van eigen hand willen hebben, kunnen hun behoefte direct in de winkel bevredigen. Kosten: 12,50 euro voor één exemplaar van 200 pagina’s plus 6 cent voor iedere pagina meer. Ook kan de winkel, zoals ook in het buitenland gebeurd, leesexemplaren voor uitgeverijen of proefschriften printen. Daarmee lijkt het initiatief van de winkel op Local Publishers dat Colibro onlangs aankondigde.

De aanschaf van de printer kost het American Book Center ongeveer een ton. Als de winkel zo’n 5000 boeken per jaar print, heeft Kaplanian-Buller de investering er in drie jaar uit gehaald. Dat moet lukken: tot nu toe laat de winkel op verzoek van klanten zo’n tweeduizend keer per jaar een boek printen bij de Amerikaanse printing-on-demandleverancier Lightning Source. Deze boeken gaat Kaplanian-Buller nu zelf printen. En klanten hoeven dan geen weken meer te wachten.

Maarten Dessing

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content