Omdat de beste feestjes altijd te kort zijn duurt de Boekenweek dit jaar gewoon twee weken. En geen feest zonder presentjes: Esther Gerritsen scherpte de pen voor het begeerde boekenweekgeschenk, een gratis boekje dat je boven op je literaire aankopen mee naar huis krijgt. En voor luttele euro's kunt u zich nog een toemaatje van David Van Reybrouck aanschaffen.

Lang was de Boekenweek een strikt Nederlandse aangelegenheid: het boekenweekgeschenk, zelfs al werd dat door Hugo Claus geschreven, mocht niet onder de Moerdijk worden aangeboden. Slimme Vlaamse boekhandelaars trokken dus de grens over met, zo stellen wij ons dat voor, een koffer vol trappist en Tierenteynmosterd, om te ruilen met de literaire hebbedingetjes waar ze hun vaste klanten mee konden verblijden. Aan die smokkel maakte Tom Lanoye in 2012 een einde door de grenzen tussen beide landen te slechten en uitgebreid op tour te trekken met Heldere hemel in zijn achterzak. Sindsdien is het Nederlands taalgebied weer één.

Het gezin doorprikt

David van Reybrouck
David van Reybrouck

David Van Reybroucks Zink is niet echt een geschenk maar het scheelt niet veel - 2,50 euro om precies te zijn. Het boekje zoomt op het onwaarschijnlijke verhaal van de ministaat Moresnet, een landje van amper 340 hectare (in de huidige Oostkantons) dat een eeuw lang onafhankelijk bleef en een speelbal van de geschiedenis werd.

De kleinst mogelijke samenleving is echter die van het gezin, en daar heeft Gerritsen in Broer haar scalpel in gezet. Wat gebeurt er wanneer je eigenzinnige broer zijn been verliest en je hem de logeerkamer moet aanbieden? Met ragfijne zinnetjes doorprikt Gerritsen het ideaalbeeld van het gezin, toch de hoeksteen van onze samenleving. Twee kleine, prikkelende pareltjes, gratis bovenop al die literaire heerlijkheden: wat had u nog meer gewild in deze veertiendaagse Boekenweek?

In Nederland van 12 tot 20 maart, in ons land van 19 tot 26 maart. Broer van Esther Gerritsen krijgt u gratis bij elke boekenaankoop van minstens 12,50 euro. David Van Reybroucks Zink kunt u zich aanschaffen voor 2,50 euro. Alle info: boekenweek.nl en boekenweek.be

Omdat de beste feestjes altijd te kort zijn duurt de Boekenweek dit jaar gewoon twee weken. En geen feest zonder presentjes: Esther Gerritsen scherpte de pen voor het begeerde boekenweekgeschenk, een gratis boekje dat je boven op je literaire aankopen mee naar huis krijgt. En voor luttele euro's kunt u zich nog een toemaatje van David Van Reybrouck aanschaffen.Lang was de Boekenweek een strikt Nederlandse aangelegenheid: het boekenweekgeschenk, zelfs al werd dat door Hugo Claus geschreven, mocht niet onder de Moerdijk worden aangeboden. Slimme Vlaamse boekhandelaars trokken dus de grens over met, zo stellen wij ons dat voor, een koffer vol trappist en Tierenteynmosterd, om te ruilen met de literaire hebbedingetjes waar ze hun vaste klanten mee konden verblijden. Aan die smokkel maakte Tom Lanoye in 2012 een einde door de grenzen tussen beide landen te slechten en uitgebreid op tour te trekken met Heldere hemel in zijn achterzak. Sindsdien is het Nederlands taalgebied weer één.David Van Reybroucks Zink is niet echt een geschenk maar het scheelt niet veel - 2,50 euro om precies te zijn. Het boekje zoomt op het onwaarschijnlijke verhaal van de ministaat Moresnet, een landje van amper 340 hectare (in de huidige Oostkantons) dat een eeuw lang onafhankelijk bleef en een speelbal van de geschiedenis werd. De kleinst mogelijke samenleving is echter die van het gezin, en daar heeft Gerritsen in Broer haar scalpel in gezet. Wat gebeurt er wanneer je eigenzinnige broer zijn been verliest en je hem de logeerkamer moet aanbieden? Met ragfijne zinnetjes doorprikt Gerritsen het ideaalbeeld van het gezin, toch de hoeksteen van onze samenleving. Twee kleine, prikkelende pareltjes, gratis bovenop al die literaire heerlijkheden: wat had u nog meer gewild in deze veertiendaagse Boekenweek?