Eindelijk herfstig buiten, en dus excellent boekenbeursweer. Het eerste boekenbeursweekend mobiliseert traditioneel de grootste literaire zwaargewichten maar ook vanaf vandaag tot en met zondag kan je gaan luisteren naar Nederlandstalige buitenbeentjes als Joke van Leeuwen, Pat Donnez en Marnix Peeters.

Vrijdag 6 november: Joke van Leeuwen over haar migratieroman 'De onervarenen' (Oranje Podium: 14u)

Joke van Leeuwen in 2007 toen ze de publiekslaureaat was van de Herman de Coninckprijs van dat jaar. , BELGA
Joke van Leeuwen in 2007 toen ze de publiekslaureaat was van de Herman de Coninckprijs van dat jaar. © BELGA

Joke van Leeuwen presenteert regelmatig als eerste Dichteres der Nederlanden haar gelegenheidsgedichten op deze boekensite en is dus allicht geen onbekende voor onze lezers. Van Leeuwen maakte aanvankelijk furore als jeugdauteur maar liet zich de jongste jaren opmerken als schrijfster van ingenieuze, historische romans. In 2013 won ze de prestigieuze AKO Literatuurprijs - ondertussen omgedoopt tot ECI-Literatuurprijs - met 'Feest van het begin', waarin ze periode van de Franse Revolutie omspeelde.

In 'De onervarenen' verlegt ze haar setting naar het midden van de 19e eeuw wanneer een groep van zo'n 50-tal arme Nederlanders besluit om elders in de wereld haar geluk te beproeven. Met deze historische migratieroman zit Van Leeuwen dus volop in het hart van de vluchtelingenkwestie die vandaag aan de orde is.

Zaterdag 7 november: Pat Donnez meets Bart Stouten (Rood Podium: 16u)

Pat Donnez, Wikimedia (Paul Van Welden)
Pat Donnez © Wikimedia (Paul Van Welden)

Pat Donnez en Bart Stouten zijn allebei bekende Klara-radioreporters die echter afgelopen jaar eveneens debuteerden met hun eerste roman. Donnez die vroeger al poëzie en jeugdliteratuur pleegde, pakte uit met 'Lichterlaaie', een burleske conte philosophique die de lezer oproept om het leven in alle omstandigheden te omarmen.

Bart Stouten die eveneens al poëzie publiceerde, schreef met 'Bidden om verboden vruchten' een bij uitstek muzikale roman waarin het hoofdpersonage worstelt met zijn seksuele identiteit.

Zondag 8 november: Marnix Peeters meets Elvis Peeters (Bont Podium op Stand Confituur in Hal 4: 14u)

Marnix Peeters, Michiel Leen
Marnix Peeters © Michiel Leen

Marnix Peeters is op enkele jaren tijd een certititude geworden met zijn knotsgekke schelmenromans. In 'Niemand hield van Billie Vuist' lopen weer de meest groteske personages rond, larger than life. Peeters speelt in de liga van Herman Brusselmans: you either love him, or hate him dus.

Elvis Peeters is geen familie van. Achter deze nom de plume verbergt zich een schrijversduo. Elvis Peeters is ook de laatste jaren een belangrijk literair merk geworden dat steevast de actualiteit meeneemt in romans over jongeren die zonder reserves - vaak zelfs ongewoon wreed en brutaal - in beeld worden gebracht. In 'Jacht' leefde Peeters zich in in de wereld van de dieren en tracht hij vanuit hun perspectief ons kleinmenselijk wereldje te kijk te zetten en zo te hekelen.

Kies Het Beste Boek en stem je favoriete auteur de geschiedenis in

Frank Hellemans

Vrijdag 6 november: Joke van Leeuwen over haar migratieroman 'De onervarenen' (Oranje Podium: 14u)Joke van Leeuwen presenteert regelmatig als eerste Dichteres der Nederlanden haar gelegenheidsgedichten op deze boekensite en is dus allicht geen onbekende voor onze lezers. Van Leeuwen maakte aanvankelijk furore als jeugdauteur maar liet zich de jongste jaren opmerken als schrijfster van ingenieuze, historische romans. In 2013 won ze de prestigieuze AKO Literatuurprijs - ondertussen omgedoopt tot ECI-Literatuurprijs - met 'Feest van het begin', waarin ze periode van de Franse Revolutie omspeelde.In 'De onervarenen' verlegt ze haar setting naar het midden van de 19e eeuw wanneer een groep van zo'n 50-tal arme Nederlanders besluit om elders in de wereld haar geluk te beproeven. Met deze historische migratieroman zit Van Leeuwen dus volop in het hart van de vluchtelingenkwestie die vandaag aan de orde is.Zaterdag 7 november: Pat Donnez meets Bart Stouten (Rood Podium: 16u)Pat Donnez en Bart Stouten zijn allebei bekende Klara-radioreporters die echter afgelopen jaar eveneens debuteerden met hun eerste roman. Donnez die vroeger al poëzie en jeugdliteratuur pleegde, pakte uit met 'Lichterlaaie', een burleske conte philosophique die de lezer oproept om het leven in alle omstandigheden te omarmen.Bart Stouten die eveneens al poëzie publiceerde, schreef met 'Bidden om verboden vruchten' een bij uitstek muzikale roman waarin het hoofdpersonage worstelt met zijn seksuele identiteit.Zondag 8 november: Marnix Peeters meets Elvis Peeters (Bont Podium op Stand Confituur in Hal 4: 14u)Marnix Peeters is op enkele jaren tijd een certititude geworden met zijn knotsgekke schelmenromans. In 'Niemand hield van Billie Vuist' lopen weer de meest groteske personages rond, larger than life. Peeters speelt in de liga van Herman Brusselmans: you either love him, or hate him dus. Elvis Peeters is geen familie van. Achter deze nom de plume verbergt zich een schrijversduo. Elvis Peeters is ook de laatste jaren een belangrijk literair merk geworden dat steevast de actualiteit meeneemt in romans over jongeren die zonder reserves - vaak zelfs ongewoon wreed en brutaal - in beeld worden gebracht. In 'Jacht' leefde Peeters zich in in de wereld van de dieren en tracht hij vanuit hun perspectief ons kleinmenselijk wereldje te kijk te zetten en zo te hekelen.Frank Hellemans