Op Allerzielen (maandag 2 november) zijn er minder literaire evenementen, maar daarom niet minder interessante, zoals we reeds aangaven. Dinsdag 3 november is het Girls Day en Ladies Night op de Boekenbeurs van 10 tot 22u met onder anderen Knack-medewerksters Nele Reymen en Cathérine Ongenae, maar ook met keukenprinses Pascale Naessens en door de wol geverfde literaire auteurs als Kristien Hemmerechts en Annelies Verbeke.


1. Eva Daeleman en Ish Ait Hamou over dromen, reizen en schrijven (Rood Podium: 18.30u)

Ish Ait Hamou, BELGA
Ish Ait Hamou © BELGA

VRT-journaliste Eva Daeleman trachtte in 'Factor 25' ver weg in Thailand met zichzelf in het reine te komen. Ook al is la Daeleman zo op het eerste gezicht een spring-in-het-veld, toch wou ze eindelijk eens met zichzelf geconfronteerd worden en trok daarom alleen op reis naar Thailand en Vietnam.

Ish Ait Hamou maakte een bliksemcarrière als auteur nadat hij eerder te zien was op TV als jurylyd bij danswedstrijden. 'Cécile', zijn tweede roman na het succesvolle 'Hard hart', was eveneens een schot in de roos. Ook Hamou gaat via zijn alter ego in deze roman op zoek naar zijn roots, zeg maar. Daeleman en Hamou zijn dus in die zin partners in crime.


2. Cathérine Ongenae over seksisme en feminisme in de 21ste eeuw (Geel Podium: 19u)

Knack-medewerkster Cathérine Ongenae vroeg aan een tiental gelijkgezinde zielen om hun licht te laten schijnen over de manier waarop vrouwen in onze samenleving nog altijd worden gediscrimineerd op allerlei vlakken.

'#seksisme. Nee, wij overdrijven niet!', zoals haar reader heet, pleit voor een nieuwe golf van feminisme die geen zout op slakken strooit maar onversaagd de vinger legt op alledaagse maar daarom niet minder opvallende vormen van seksisme en discriminatie.3. Pascale Naessens over de geheimen van voeding die gelukkig maakt (Blauw Podium 1ste verdieping: 19u)

Pascale Naessens
Pascale Naessens

Naessens, momenteel de meest succesvolle goeroe van het gezonde leven, komt vertellen over het recept - en het succes - van haar pure keuken. Nu Jeroen Meus beslist heeft om de Boekenbeurs dit jaar niet te frequenteren, is dit een uitgelezen kans om zijn opvolgster aan het woord te horen.4. Nele Reymen en Fleur van Groningen over de kunst van het authentiek, sprankelend leven (Rood Podium: 19.30u)

GF
© GF

Knack Weekend-medewerkster én columniste Nele Reymen - die nog een opvallende ode aan de genezende kracht van het lezen afstak - gaat samen met geestesgenoot Fleur van Groningen op zoek naar de grote kunst van het kleine geluk.

Reymen publiceerde onlangs met 'Verloren brood' haar derde roman terwijl Van Groningen 'Dat kleine geluk' uitbracht.5. Literatuur met grote L met Nele Reymen, Kristien Hemmerechts en Annelies Verbeke (Rood Podium: 21u)

Kristien Hemmerechts, Filip Van Roe
Kristien Hemmerechts © Filip Van Roe

Nele Reymen modereert een dubbelgesprek met twee van Vlaanderens bekendste schrijfsters. Kristien Hemmerechts kwam onlangs met 'Alles verandert', een variant op Coetzee's 'In ongenade', uitgebreid in de pers.

Annelies Verbeke gooide hoge ogen met 'Dertig dagen', waarmee ze volgende week donderdag trouwens kans maakt om de ECI Literatuurprijs 2015 - opvolger van de vroegere AKO Literatuurprijs - in de wacht te slepen.

Kies Het Beste Boek en stem je favoriete auteur de geschiedenis in.

Frank Hellemans

1. Eva Daeleman en Ish Ait Hamou over dromen, reizen en schrijven (Rood Podium: 18.30u)VRT-journaliste Eva Daeleman trachtte in 'Factor 25' ver weg in Thailand met zichzelf in het reine te komen. Ook al is la Daeleman zo op het eerste gezicht een spring-in-het-veld, toch wou ze eindelijk eens met zichzelf geconfronteerd worden en trok daarom alleen op reis naar Thailand en Vietnam.Ish Ait Hamou maakte een bliksemcarrière als auteur nadat hij eerder te zien was op TV als jurylyd bij danswedstrijden. 'Cécile', zijn tweede roman na het succesvolle 'Hard hart', was eveneens een schot in de roos. Ook Hamou gaat via zijn alter ego in deze roman op zoek naar zijn roots, zeg maar. Daeleman en Hamou zijn dus in die zin partners in crime.2. Cathérine Ongenae over seksisme en feminisme in de 21ste eeuw (Geel Podium: 19u)Knack-medewerkster Cathérine Ongenae vroeg aan een tiental gelijkgezinde zielen om hun licht te laten schijnen over de manier waarop vrouwen in onze samenleving nog altijd worden gediscrimineerd op allerlei vlakken. '#seksisme. Nee, wij overdrijven niet!', zoals haar reader heet, pleit voor een nieuwe golf van feminisme die geen zout op slakken strooit maar onversaagd de vinger legt op alledaagse maar daarom niet minder opvallende vormen van seksisme en discriminatie.3. Pascale Naessens over de geheimen van voeding die gelukkig maakt (Blauw Podium 1ste verdieping: 19u)Naessens, momenteel de meest succesvolle goeroe van het gezonde leven, komt vertellen over het recept - en het succes - van haar pure keuken. Nu Jeroen Meus beslist heeft om de Boekenbeurs dit jaar niet te frequenteren, is dit een uitgelezen kans om zijn opvolgster aan het woord te horen.4. Nele Reymen en Fleur van Groningen over de kunst van het authentiek, sprankelend leven (Rood Podium: 19.30u)Knack Weekend-medewerkster én columniste Nele Reymen - die nog een opvallende ode aan de genezende kracht van het lezen afstak - gaat samen met geestesgenoot Fleur van Groningen op zoek naar de grote kunst van het kleine geluk.Reymen publiceerde onlangs met 'Verloren brood' haar derde roman terwijl Van Groningen 'Dat kleine geluk' uitbracht.5. Literatuur met grote L met Nele Reymen, Kristien Hemmerechts en Annelies Verbeke (Rood Podium: 21u)Nele Reymen modereert een dubbelgesprek met twee van Vlaanderens bekendste schrijfsters. Kristien Hemmerechts kwam onlangs met 'Alles verandert', een variant op Coetzee's 'In ongenade', uitgebreid in de pers.Annelies Verbeke gooide hoge ogen met 'Dertig dagen', waarmee ze volgende week donderdag trouwens kans maakt om de ECI Literatuurprijs 2015 - opvolger van de vroegere AKO Literatuurprijs - in de wacht te slepen.Frank Hellemans