Bio’s van Leonard Cohen en Willem Kloos op komst

Mooie tijden voor wie van biografieën houdt: in het najaar krijgen Marten Toonder, Willem Kloos en Leonard Cohen een levensverhaal aangemeten.

We nemen binnenkort een duik in het passionele leven van dichter Willem Kloos, in oktober verschijnt een bio van de legendarische stripmaker Marten Toonder en een maand later is lady’s man Leonard Cohen aan de beurt.

Nog in september komt bij Bert Bakker ‘In dit gevreesd gemis Het leven van Willem Kloos’ uit. Van Bart Slijper verscheen vijf jaar geleden al de felgeprezen biografie van J.C. Bloem en het is dus uitkijken naar zijn werk over een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de ‘Beweging van Tachtig’. Slijper gaf al een voorproef op zijn Kloos- biografie met ‘Onder de blauwe oneindigheid’ waarin hij het vooral heeft over zijn passionele vriendschap met Jacques Perk. Kloos (1859-1938) was wellicht biseksueel en gaf na Perks vroege dood zijn gedichten uit. Een tweede vriendschap/liefde met Albert Verwey eindigde tragisch. Kloos werd vooral berucht en beroemd als criticus en als gangmaker van een beweging die l’art pour l’art verdedigde. Na een zelfmoordpoging moest hij worden opgenomen in een inrichting. ‘Ik ben een God in ’t diepst van mijn gedachten, en zit in ’t binnenst van mijn ziel ten troon’, blijven allicht zijn meest geciteerde woorden.

Zeven jaar geleden overleed Marten Toonder. Hij kreeg grote bekendheid als schrijver en tekenaar van Olivier B. Bommel en Tom Poes. Velen beschouwen hem terecht als de oervader van het Nederlandse stripverhaal. Biograaf Wim Hazeu – hij schreef de levensverhalen van onder meer Vestdijk, Achterberg, Slauerhoff – kreeg toegang tot de nalatenschap van de familie Toonder en kon ook heel wat correspondentie bestuderen. ‘Marten Toonder Een biografie’ belooft een verhaal te worden over een man met veel gezichten. Een succesrijk kunstenaar, maar ook een uitstekend zakenman die al snel een bedrijf oprichtte dat ook films en reclame produceerde. Een taalkunstenaar van nieuwe woorden en uitdrukkingen (minkukel, bovenbaas, kommer en kwel) die snel dagelijks Nederlands werden. Maar aan de andere kant bleef hij vasthouden aan de wat ouderwetse striproman zonder tekstballonnen. Zijn biografie komt in oktober uit.

In een interview zegt de Brits-Amerikaanse rockjournaliste Sylvie Simmons dat een biografie schrijven tot op zekere hoogte zelfpijniging is. ‘Je moet je onderdompelen in iemands leven, zelfs in die mate dat het ongezond wordt’, zegt ze. ‘Als schrijver schrijf je een verhaal, als biograaf ook. Maar je hebt de plicht het verhaal van je onderwerp te schrijven. En het is dan maar best dat je je onderdompelt in het leven van iemand die je boeit en wiens verhaal je wilt vertellen.’ Simmons schreef eerder al bio ’s over onder anderen Gainsbourg en Neil Young. Ze interviewde zowat iedereen die belangrijk is in de popwereld en schreef zelf korte verhalen. Haar biografie van Leonard Cohen ‘I’m Your Man Het leven van Leonard Cohen’ komt volgende maand in het Engels uit en verschijnt in november in het Nederlands. Het wordt een flink bad in het leven van een talentrijk zanger, tekstschrijver, dichter, minnaar, filosoof. Een idool van bijna tachtig dat ooit op een Grieks eiland woonde, zich een paar jaar terugtrok in een klooster en onlangs nog een paar avonden na elkaar het Gentse Sint-Pietersplein veroverde. Simmons bio kan boeiend worden.

Fred Braeckman

Bart Slijper, In dit gevreesd gemis, Bert Bakker, 300p., 19,95 euro, ISBN 978 90 351 3529 1

Wim Hazeu, Marten Toonder Een biografie, De Bezige Bij, 640p., 29,90 euro, ISBN 978 90 234 7318 3

Sylvie Simmons, I’m your man Het leven van Leonard Cohen, Nijgh&Van Ditmar, 448p., 19,95 euro, ISBN 978 90 388 9629 8

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content