Beieren ziet af van zijn plannen om Hitlers manifest Mein Kampf te herdrukken. Dat meldt de Britse omroep BBC. Het Beierse auteursrecht op het boek vervalt in 2015.

De Duitse deelstaat Beieren heeft beslist om Mein Kampf dan toch niet opnieuw uit te geven. Beieren bezit de publicatierechten op het manifest dat de Duitse dictator Adolf Hitler in 1924 neerschreef in een cel in München. Tot dusver heeft de deelstaat een publicatie van het boek in Duitsland altijd weten tegen te houden.

Demystificatie

De Beierse regering overwoog een academische uitgave van het manuscript om de tekst te demystificeren. Maar uiteindelijk heeft de deelstaat besloten om het boek te blijven verbieden, zelfs na het vervallen van het auteursrecht in 2015.

De beslissing van Beieren komt er na een klacht van overlevenden van de Holocaust, die het manifest van de markt willen houden. De deelstaat waarschuwde dat toekomstige uitgevers van Mein Kampf zich voor de rechter zullen moeten verantwoorden.

Academische uitgave

Het Instituut voor Hedendaagse Geschiedenis in München laat weten dat het niet van plan is om af te zien van de publicatie. Het hele project heeft intussen al 500.000 euro gekost aan overheidssubsidies. Historicus Andreas Wirsching laat weten dat hij zijn academische uitgave ook zonder financiering rond zal krijgen.

In Mein Kampf zet Hitler zijn ideeën over ras en politiek uiteen. Volgens Wirsching is een wetenschappelijke uitgave van het manifest noodzakelijk voor historici om de naziperiode beter te begrijpen. Critici wijzen er tevens op dat het boek intussen al lang is uitgegeven in andere landen en dat het bovendien vrij te raadplegen is op het internet. (YD)

Beieren ziet af van zijn plannen om Hitlers manifest Mein Kampf te herdrukken. Dat meldt de Britse omroep BBC. Het Beierse auteursrecht op het boek vervalt in 2015. De Duitse deelstaat Beieren heeft beslist om Mein Kampf dan toch niet opnieuw uit te geven. Beieren bezit de publicatierechten op het manifest dat de Duitse dictator Adolf Hitler in 1924 neerschreef in een cel in München. Tot dusver heeft de deelstaat een publicatie van het boek in Duitsland altijd weten tegen te houden.De Beierse regering overwoog een academische uitgave van het manuscript om de tekst te demystificeren. Maar uiteindelijk heeft de deelstaat besloten om het boek te blijven verbieden, zelfs na het vervallen van het auteursrecht in 2015.De beslissing van Beieren komt er na een klacht van overlevenden van de Holocaust, die het manifest van de markt willen houden. De deelstaat waarschuwde dat toekomstige uitgevers van Mein Kampf zich voor de rechter zullen moeten verantwoorden.Het Instituut voor Hedendaagse Geschiedenis in München laat weten dat het niet van plan is om af te zien van de publicatie. Het hele project heeft intussen al 500.000 euro gekost aan overheidssubsidies. Historicus Andreas Wirsching laat weten dat hij zijn academische uitgave ook zonder financiering rond zal krijgen.In Mein Kampf zet Hitler zijn ideeën over ras en politiek uiteen. Volgens Wirsching is een wetenschappelijke uitgave van het manifest noodzakelijk voor historici om de naziperiode beter te begrijpen. Critici wijzen er tevens op dat het boek intussen al lang is uitgegeven in andere landen en dat het bovendien vrij te raadplegen is op het internet. (YD)