Bad Sex Award voor Indisch-Amerikaanse schrijver Manil Suri

© YouTube NYS Writers Institute

De auteur van ‘The City of Devi’ wint de weinig benijdenswaardige prijs voor de slechtste seksscène in een Engelstalige roman uit 2013.

Sinds 1993 al worden de Bad Sex in Fiction Awards uitgereikt door het Britse literaire maandblad Literary Review, “om de aandacht te vestigen op ruwe, smakeloze, weinig memorabele en overbodige seksuele passages, en om deze te ontmoedigen.”

De prijs werd in het leven geroepen door de voormalige hoofdredacteur van het blad, Auberon Waugh, de oudste zoon van schrijver Evelyn Waugh, en werd in het verleden al ‘gewonnen’ door grote namen als Tom Wolfe (in 2004, voor ‘Ik ben Charlotte Simmons’) en Norman Mailer (in 2007, voor ‘Het kasteel in het woud’).

Bridget Jones niet genomineerd

Bij deze editie viel vooral de nominatie van Woody Guthrie op, die bijna 50 jaar na zijn dood de literaire mantel werd uitgeveegd voor een seksscène uit zijn dit jaar pas uitgegeven enige roman ‘House of Earth’.

Daarnaast blonk Helen Fieldings ‘Bridget Jones: mad about the boy’ uit in afwezigheid op de lijst. Al bleek daar een verklaring voor: te weinig hoogstaand om een seksscène te bevatten die vanuit literair perspectief de tenen doet krullen. Erotische en pornografische lectuur à la ‘Vijftig tinten grijs’ komt sowieso niet in aanmerking.

Verder weinig bekende namen onder de genomineerden, maar dat maakte de strijd om de allerlaagste eer niet minder spannend. ‘Kenners’ noemden de geselecteerde, verfoeide passages zeer aan elkaar… gewaagd. Er kan natuurlijk maar één scène de allerslechtste zijn en dat werd dus deze uit ‘The City of Devi’ van Manil Suri:

Atomaire verbeeldingskracht

“Surely supernovas explode that instant, somewhere, in some galaxy. The hut vanishes, and with it the sea and the sands – only Karun’s body, locked with mine, remains. We streak like superheroes past suns and solar systems, we dive through shoals of quarks and atomic nuclei. In celebration of our breakthrough fourth star, statisticians the world over rejoice.”

Een seksuele climax, verbeeld als een kernreactie op kosmisch niveau? Inderdaad, en dat terwijl Mumbai, de plaats waar het verhaal zich afspeelt, bedreigd wordt door een atoombom. Het kan alleen maar aan de verbeelding van een fysicus ontsnapt zijn. Of, in het geval van Suri, aan de verbeelding van een wiskundige. Wat in onze ogen zo goed als hetzelfde is.

Ter zijn verdediging: Suri werd ook al voor ernstiger prijzen genomineerd. Zijn debuut, ‘Het trappenhuis’, werd in 2001 genomineerd voor de longlist van de Man Booker Prize, haalde de shortlist van de PEN/Faulkner Award en won de Barnes and Noble Discover Award.

Gastoptreden van Joan Collins

De trofee die aan de Bad Sex in Fiction Award verbonden is – in de vorm van een boek met daarop een naakte vrouw gedrapeerd – werd uitgereikt door niemand minder dan Dynasty-ster Joan Collins, die zichzelf introduceerde met de memorabele woorden “als je over slechte seks wil lezen, lees dan een boek van mij.”

Het gebeurt dat auteurs met enige zin voor zelfrelativering de Bad Sex Award persoonlijk in ontvangst nemen, maar Suri, die in de VS woont, kon er gisteravond in Londen zelf niet bij zijn. Daarom nam zijn Britse uitgever, Bloomsbury, de prijs in zijn plaats aan. “Door deze prijs te aanvaarden, dagen we iedereen uit zijn eigen mening te vormen. Zoals Jane Austen vaststelde: ‘De ene helft van de wereld begrijpt de pleziertjes van de andere helft niet.’ Tot welke helft behoor jij?”

Jeroen Bert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content