Dat maakte de Mexicaanse cultuurdienst Conaculta lokale tijd bekend. Gelman wordt beschouwd als een van de belangrijkste Argentijnse dichters van zijn generatie. De ook als journalist actieve dichter leefde jaren in Mexicaanse ballingschap.

Moedige dichter

Gelman werd in 1930 in Buenos Aires als zoon van Joodse immigranten uit Oekraïne geboren. Hij ontving vele bekroningen, in 2007 ook de Cervantes-prijs, de hoogste literatuurprijs van de Spaanstalige wereld. Tijdens de prijsuitreiking in april 2008 werd hij door de Spaanse koning Juan Carlos gelauwerd als "een van de moedigste dichters van vandaag".

Gelman werd ook wegens zijn strijd tegen de rechtse militaire dictatuur in zijn geboorteland bekend. In 1976 ontvoerden en vermoordden beulsknechten van de militaire junta zijn zoon Marcelo. Diens hoogzwangere vrouw Claudia García werd toen eveneens ontvoerd en geldt sindsdien als vermist. Na een jarenlange zoektocht vond Gelman in 2000 zijn kleindochter terug in Uruguay.

Zijn beide gedichtenbundels "Comentarios" (1978-1979) en "Citas" (1979) werden Van den Bremt en Posson in het Nederlands vertaald als "Plaatsen & Kanttekeningen".

Het eerste boek dat van hem in het Nederlands verscheen: "De dagen die ons scheiden" (1983), is een uitgave van De Populier, een centrum voor Chileense cultuur. (Belga/MS)

Dat maakte de Mexicaanse cultuurdienst Conaculta lokale tijd bekend. Gelman wordt beschouwd als een van de belangrijkste Argentijnse dichters van zijn generatie. De ook als journalist actieve dichter leefde jaren in Mexicaanse ballingschap.Moedige dichterGelman werd in 1930 in Buenos Aires als zoon van Joodse immigranten uit Oekraïne geboren. Hij ontving vele bekroningen, in 2007 ook de Cervantes-prijs, de hoogste literatuurprijs van de Spaanstalige wereld. Tijdens de prijsuitreiking in april 2008 werd hij door de Spaanse koning Juan Carlos gelauwerd als "een van de moedigste dichters van vandaag". Gelman werd ook wegens zijn strijd tegen de rechtse militaire dictatuur in zijn geboorteland bekend. In 1976 ontvoerden en vermoordden beulsknechten van de militaire junta zijn zoon Marcelo. Diens hoogzwangere vrouw Claudia García werd toen eveneens ontvoerd en geldt sindsdien als vermist. Na een jarenlange zoektocht vond Gelman in 2000 zijn kleindochter terug in Uruguay. Zijn beide gedichtenbundels "Comentarios" (1978-1979) en "Citas" (1979) werden Van den Bremt en Posson in het Nederlands vertaald als "Plaatsen & Kanttekeningen". Het eerste boek dat van hem in het Nederlands verscheen: "De dagen die ons scheiden" (1983), is een uitgave van De Populier, een centrum voor Chileense cultuur. (Belga/MS)