Op voorstel van de jury's heeft de deputatie van de provincie Antwerpen beslist de provinciale prijzen voor letterkunde 2010 toe te kennen aan Erik Vlaminck en Fernand Auwera. Erik Vlaminck krijgt de Prijs voor een Prozawerk (2.500 euro) voor zijn roman 'Suikerspin' (Wereldbibliotheek Amsterdam, 2008). Fernand Auwera ontvangt een Prijs voor het gezamenlijke oeuvre (5.000 euro).

De jury over 'Suikerspin': "Erik Vlaminck is een gevestigde waarde geworden in het Nederlandstalige literaire landschap.In 'Suikerspin' stapt Vlaminck af van het overwegend autobiografische schrijven dat hij in zijn 'roman fleuve' beoefende en voert de lezer mee naar de grotendeels onbekende maar fascinerende wereld van de Vlaamse kermis. Vlaminck gebruikt een heel authentieke, laconieke taal. In NRC Handelsblad noemde Pieter Steinz de schrijver dan ook zeer terecht 'een meester in het weergeven van de Vlaamse spreektaal'. "

Over Auwera die ondertussen een twintigtal romans en een vijftal verhalenbundels schreef, noteerde de jury onder andere: "Hij schrijft vooral over kwetsbaarheid en tussendoor over de zin van het schrijverschap in een gemanipuleerde, gestroomlijnde maatschappij waar wij 'dromen en verlangens uitbroeden als een kip een ei van kalk'. Voor Auwera betekent schrijven als buitenstaander mee kijken, meevoelen met de wereld die vol willekeur staat te gebeuren. Schrijven als een vorm van handelen en zelfmedicatie."

De beide jury's waren als volgt samengesteld:

Voorzitter: Ludo Helsen, gedeputeerde;
Ondervoorzitters: Inga Verhaert en Koen Helsen, gedeputeerden;
Secretaris: Flora Pluym-Wuyts;
Jury prozawerk: Jos Borré, Wim Geysen, Geert Swaenepoel, Manu van der Aa en Wim van Rooy;
Jury gezamenlijk oeuvre: Toon Brouwers, Roger de Neef, Henri-Floris Jespers, Marc Somers en Jan Vorsselmans.

De plechtige uitreiking zal plaatshebben op zaterdag 28 mei 2011 tijdens de provinciale cultuurdag in het Gemeenschapscentrum Den Boomgaard in Broechem, Ranst.

(Bron: Persbericht)

Op voorstel van de jury's heeft de deputatie van de provincie Antwerpen beslist de provinciale prijzen voor letterkunde 2010 toe te kennen aan Erik Vlaminck en Fernand Auwera. Erik Vlaminck krijgt de Prijs voor een Prozawerk (2.500 euro) voor zijn roman 'Suikerspin' (Wereldbibliotheek Amsterdam, 2008). Fernand Auwera ontvangt een Prijs voor het gezamenlijke oeuvre (5.000 euro). De jury over 'Suikerspin': "Erik Vlaminck is een gevestigde waarde geworden in het Nederlandstalige literaire landschap.In 'Suikerspin' stapt Vlaminck af van het overwegend autobiografische schrijven dat hij in zijn 'roman fleuve' beoefende en voert de lezer mee naar de grotendeels onbekende maar fascinerende wereld van de Vlaamse kermis. Vlaminck gebruikt een heel authentieke, laconieke taal. In NRC Handelsblad noemde Pieter Steinz de schrijver dan ook zeer terecht 'een meester in het weergeven van de Vlaamse spreektaal'. "Over Auwera die ondertussen een twintigtal romans en een vijftal verhalenbundels schreef, noteerde de jury onder andere: "Hij schrijft vooral over kwetsbaarheid en tussendoor over de zin van het schrijverschap in een gemanipuleerde, gestroomlijnde maatschappij waar wij 'dromen en verlangens uitbroeden als een kip een ei van kalk'. Voor Auwera betekent schrijven als buitenstaander mee kijken, meevoelen met de wereld die vol willekeur staat te gebeuren. Schrijven als een vorm van handelen en zelfmedicatie."De beide jury's waren als volgt samengesteld:Voorzitter: Ludo Helsen, gedeputeerde; Ondervoorzitters: Inga Verhaert en Koen Helsen, gedeputeerden; Secretaris: Flora Pluym-Wuyts; Jury prozawerk: Jos Borré, Wim Geysen, Geert Swaenepoel, Manu van der Aa en Wim van Rooy; Jury gezamenlijk oeuvre: Toon Brouwers, Roger de Neef, Henri-Floris Jespers, Marc Somers en Jan Vorsselmans. De plechtige uitreiking zal plaatshebben op zaterdag 28 mei 2011 tijdens de provinciale cultuurdag in het Gemeenschapscentrum Den Boomgaard in Broechem, Ranst. (Bron: Persbericht)