'Dertig dagen' van Annelies Verbeke is door de lezers van NRC.nl met 2.053 stemmen verkozen tot de beste Nederlandstalige roman van 2015. De competitie was nochtans niet min: 24 Nederlandstalige auteurs - onder wie 3 Vlaamse - dongen mee naar de eer.

GF
© GF

Stefan Brijs ('Maan en zon') en Elvis Peeters ('Jacht') waren de twee andere Vlaamse auteurs die werden weerhouden door de NRC-recensenten om op te stemmen.

Dat Verbeke het haalde van Arnon Grunberg, Toon Tellegen, Jamal Ouariachi, Harry Mulisch, Conny Palmen en andere Nederlandse kleppers heeft natuurlijk ook alles te maken met de sociale media. Sander van Vlerken, Verbekes uitgever bij De Geus, had op Facebook de kwaliteiten van zijn auteur danig geloofd.

Maar toch. 'Dertig dagen' was ook in de running als genomineerde bij haast alle belangrijke professionele jury's van de grote commerciële literaire prijzen. Op Knack.be kreeg ze een uitgebreid zomerinterview samen met onder anderen Joris Luyendijk en Griet Op de Beeck als een van de meest markante Nederlandstalige schrijvers van dit jaar. Verbekes roman zal dus allicht eveneens op heel wat eindejaarslijstjes in andere boekenbijlagen straks opduiken als één van dé Nederlandstalige romans van afgelopen jaar.

'Dertig dagen' van Annelies Verbeke is door de lezers van NRC.nl met 2.053 stemmen verkozen tot de beste Nederlandstalige roman van 2015. De competitie was nochtans niet min: 24 Nederlandstalige auteurs - onder wie 3 Vlaamse - dongen mee naar de eer.Stefan Brijs ('Maan en zon') en Elvis Peeters ('Jacht') waren de twee andere Vlaamse auteurs die werden weerhouden door de NRC-recensenten om op te stemmen.Dat Verbeke het haalde van Arnon Grunberg, Toon Tellegen, Jamal Ouariachi, Harry Mulisch, Conny Palmen en andere Nederlandse kleppers heeft natuurlijk ook alles te maken met de sociale media. Sander van Vlerken, Verbekes uitgever bij De Geus, had op Facebook de kwaliteiten van zijn auteur danig geloofd. Maar toch. 'Dertig dagen' was ook in de running als genomineerde bij haast alle belangrijke professionele jury's van de grote commerciële literaire prijzen. Op Knack.be kreeg ze een uitgebreid zomerinterview samen met onder anderen Joris Luyendijk en Griet Op de Beeck als een van de meest markante Nederlandstalige schrijvers van dit jaar. Verbekes roman zal dus allicht eveneens op heel wat eindejaarslijstjes in andere boekenbijlagen straks opduiken als één van dé Nederlandstalige romans van afgelopen jaar.