Holvoet-Hanssen neemt afscheid van Antwerpen Het Antwerpse stadsdichterschap van Peter Holvoet-Hanssen zit er bijna op. Twee jaar lang verblijdde hij de stad met gedichten als het 'Torenlied' en het 'Reuzenlied'. Holvoet-Hanssen overbrugde verschillende grenzen tijdens zijn dichterschap. Zo werkte hij samen met onder meer de Zuid-Afrikaanse Charl-Pierre Naudé en de Friese dichter Tsjêbbe Hettinga. Tijdens het Antwerpse festival Wintervuur begin januari blikte Holvoet-Hanssen tijdens een boottocht op de Festina Lente poëtisch terug op de voorbije twee jaar. 21 januari 2012 brengt de dichter zijn laatste stadsgedicht voor Antwerpen in Oostende, waar hij een tijdje zal verblijven om op adem te komen na twee hectische jaren.

'Aleksej' genomineerd voor beste Europese theaterstuk

Het theaterstuk 'Aleksej' van Frank Adam werd door de Europese Theater Conventie (ETC) geselecteerd voor 'European Theatre Today' 2012, een selectie van de beste hedendaagse theaterstukken uit 20 Europese landen die om de twee jaar plaats vindt. Met dit evenement wil de ETC het hedendaagse theater en de ontwikkeling van nieuwe toneelstukken in Europa stimuleren, en in het bijzonder de jonge toneelschrijvers steunen. Adam werd onder meer vorig jaar al genomineerd voor de Literatuurprijs 2011 van de Vlaamse Provincies en de Cutting Edge Award 2011 voor zijn boek 'Liefdesfabels'.

Exit Poëzierapport Philip Hoorne, die in 2004 met een recensie van Dimitri Verhulsts gedichtenbundel 'Liefde, tenzij anders vermeld' de blog 'Poëzierapport' startte, houdt zijn poëzieblog voor bekeken. De beslissing kwam er na onenigheid met het Vlaamse Fonds der Letteren, dat in 2011 besliste om de subsidies voor het Poëzierapport stop te zetten. De blog, die aanvankelijk niet gesubsidieerd werd, verzamelde door de jaren heen inmiddels meer dan 300 recensies van het werk van onder meer Toon Tellegen, Benno Barnard, De Jeugd van Tegenwoordig en Ramsey Nasr. De recensies worden van het internet gehaald, maar Hoorne kondigde wel aan dat in het najaar een boek met recensies uit het Poëzierapport verschijnt bij Uitgeverij Van Gennep, met een voorwoord van Gerrit Komrij. Hij heeft ook nog een poëziebloemlezing op stapel staan, samen met Chrétien Breukers, die de beste Nederlandstalige gedichten bundelt.

(Bron: persberichten)

Marijke Anrijs

Holvoet-Hanssen neemt afscheid van Antwerpen Het Antwerpse stadsdichterschap van Peter Holvoet-Hanssen zit er bijna op. Twee jaar lang verblijdde hij de stad met gedichten als het 'Torenlied' en het 'Reuzenlied'. Holvoet-Hanssen overbrugde verschillende grenzen tijdens zijn dichterschap. Zo werkte hij samen met onder meer de Zuid-Afrikaanse Charl-Pierre Naudé en de Friese dichter Tsjêbbe Hettinga. Tijdens het Antwerpse festival Wintervuur begin januari blikte Holvoet-Hanssen tijdens een boottocht op de Festina Lente poëtisch terug op de voorbije twee jaar. 21 januari 2012 brengt de dichter zijn laatste stadsgedicht voor Antwerpen in Oostende, waar hij een tijdje zal verblijven om op adem te komen na twee hectische jaren. 'Aleksej' genomineerd voor beste Europese theaterstuk Het theaterstuk 'Aleksej' van Frank Adam werd door de Europese Theater Conventie (ETC) geselecteerd voor 'European Theatre Today' 2012, een selectie van de beste hedendaagse theaterstukken uit 20 Europese landen die om de twee jaar plaats vindt. Met dit evenement wil de ETC het hedendaagse theater en de ontwikkeling van nieuwe toneelstukken in Europa stimuleren, en in het bijzonder de jonge toneelschrijvers steunen. Adam werd onder meer vorig jaar al genomineerd voor de Literatuurprijs 2011 van de Vlaamse Provincies en de Cutting Edge Award 2011 voor zijn boek 'Liefdesfabels'. Exit Poëzierapport Philip Hoorne, die in 2004 met een recensie van Dimitri Verhulsts gedichtenbundel 'Liefde, tenzij anders vermeld' de blog 'Poëzierapport' startte, houdt zijn poëzieblog voor bekeken. De beslissing kwam er na onenigheid met het Vlaamse Fonds der Letteren, dat in 2011 besliste om de subsidies voor het Poëzierapport stop te zetten. De blog, die aanvankelijk niet gesubsidieerd werd, verzamelde door de jaren heen inmiddels meer dan 300 recensies van het werk van onder meer Toon Tellegen, Benno Barnard, De Jeugd van Tegenwoordig en Ramsey Nasr. De recensies worden van het internet gehaald, maar Hoorne kondigde wel aan dat in het najaar een boek met recensies uit het Poëzierapport verschijnt bij Uitgeverij Van Gennep, met een voorwoord van Gerrit Komrij. Hij heeft ook nog een poëziebloemlezing op stapel staan, samen met Chrétien Breukers, die de beste Nederlandstalige gedichten bundelt. (Bron: persberichten) Marijke Anrijs