Het is geen verrassing dat Stefan Brijs, Peter Terrin, Jan van Loy en Erik Vlaminck nog in de running zijn voor de AKO LIteratuurprijs 2012 . Maar het valt wel op dat Herman Brusselmans en Pascal Verbeken eveneens geselecteerd werden uit de 409 inzendingen, naast Elvis Peeters en Ivo Victoria.

Alle 25 genomineerden van de Tiplijst in alfabetische volgorde:

Bernlef Help me herinneren (Querido)
Stefan Brijs Post voor mevrouw Bromley (AtlasContact)
Herman Brusselmans Watervrees tijdens een verdrinking (Prometheus)
Mathijs Deen Brutus heeft honger (Thomas Rap)
Renate Dorrestein De stiefmoeder (Podium)
Stephan Enter Grip (Van Oorschot)
Arnon Grunberg De man zonder ziekte (Nijgh & Van Ditmar)
Joke J. Hermsen Blindgangers (Arbeiderspers)
Mensje van Keulen Liefde heeft geen hersens (AtlasContact)
Ewoud Kieft Oorlogsmythen (De Bezige Bij)
Ted van Lieshout Mijn meneer (Querido)
Jan van Loy Ik, Hollywood (Nieuw Amsterdam)
Sipko Melissen Een kamer in Rome (Van Oorschot)
Jan van Mersbergen Naar de overkant van de nacht (Cossee)
Elvis Peeters Dinsdag (Podium)
Chaja Polak Verlegen minnaars (AtlasContact)
K. Schippers Op de foto (Querido)
Peter Terrin Post Mortem (Arbeiderspers)
Anton Valens Het boek Ont (AtlasContact)
Jan van der Vegt De man met de drietand (Meulenhoff)
Pascal Verbeken Grand Central Belge (De Bezige Bij Antwerpen)
Wytske Versteeg De wezenlozen (Prometheus)
Ivo Victoria Gelukkig zijn we machteloos (Ambo|Anthos)
Erik Vlaminck Brandlucht (Wereldbibliotheek)
Maartje Wortel Half mens (De Bezige Bij)

De jury zal uit deze Tiplijst een selectie van maximaal 6 titels maken. Deze Toplijst of Shortlist wordt op vrijdag 30 september gepresenteerd tijdens een uitzending van het programma Nieuwsuur. Op maandag 29 oktober wordt de AKO Literatuurprijs 2012 uitgereikt in de Centrale Bibliotheek in Den Haag.

Verleden jaar was Marente de Moor ('De Nederlandse maagd') de gelukkige. Daarvoor waren David Van Reybrouck ('Congo') in 2010 en Erwin Mortier ('Godenslaap') in 2009 aan het feest.

(Bron: Persbericht) FH

Het is geen verrassing dat Stefan Brijs, Peter Terrin, Jan van Loy en Erik Vlaminck nog in de running zijn voor de AKO LIteratuurprijs 2012 . Maar het valt wel op dat Herman Brusselmans en Pascal Verbeken eveneens geselecteerd werden uit de 409 inzendingen, naast Elvis Peeters en Ivo Victoria.Alle 25 genomineerden van de Tiplijst in alfabetische volgorde:Bernlef Help me herinneren (Querido) Stefan Brijs Post voor mevrouw Bromley (AtlasContact) Herman Brusselmans Watervrees tijdens een verdrinking (Prometheus) Mathijs Deen Brutus heeft honger (Thomas Rap) Renate Dorrestein De stiefmoeder (Podium) Stephan Enter Grip (Van Oorschot) Arnon Grunberg De man zonder ziekte (Nijgh & Van Ditmar) Joke J. Hermsen Blindgangers (Arbeiderspers) Mensje van Keulen Liefde heeft geen hersens (AtlasContact) Ewoud Kieft Oorlogsmythen (De Bezige Bij) Ted van Lieshout Mijn meneer (Querido) Jan van Loy Ik, Hollywood (Nieuw Amsterdam) Sipko Melissen Een kamer in Rome (Van Oorschot) Jan van Mersbergen Naar de overkant van de nacht (Cossee) Elvis Peeters Dinsdag (Podium) Chaja Polak Verlegen minnaars (AtlasContact) K. Schippers Op de foto (Querido) Peter Terrin Post Mortem (Arbeiderspers) Anton Valens Het boek Ont (AtlasContact) Jan van der Vegt De man met de drietand (Meulenhoff) Pascal Verbeken Grand Central Belge (De Bezige Bij Antwerpen) Wytske Versteeg De wezenlozen (Prometheus) Ivo Victoria Gelukkig zijn we machteloos (Ambo|Anthos) Erik Vlaminck Brandlucht (Wereldbibliotheek) Maartje Wortel Half mens (De Bezige Bij) De jury zal uit deze Tiplijst een selectie van maximaal 6 titels maken. Deze Toplijst of Shortlist wordt op vrijdag 30 september gepresenteerd tijdens een uitzending van het programma Nieuwsuur. Op maandag 29 oktober wordt de AKO Literatuurprijs 2012 uitgereikt in de Centrale Bibliotheek in Den Haag.Verleden jaar was Marente de Moor ('De Nederlandse maagd') de gelukkige. Daarvoor waren David Van Reybrouck ('Congo') in 2010 en Erwin Mortier ('Godenslaap') in 2009 aan het feest. (Bron: Persbericht) FH