7 redenen waarom lezen goed voor u is

© Thinkstock
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Naast het eenvoudige plezier van een warm dekentje, een lekker kopje thee en een spannend verhaal zijn er ook tal van meer wetenschappelijk gefundeerde redenen waarom boeken lezen goed voor u is.

De Boekenbeurs is opnieuw van start gegaan en dat is meteen een uitstekende gelegenheid om u aan de hand van 7 wetenschappelijke studies te stimuleren om op kille winteravonden de afstandsbediening van de televisie in te ruilen voor een goed boek.

1. Literatuur maakt mensen beter in ‘gedachten lezen’

Een studie in Science zegt dat het lezen van literaire meesterwerken (opvallend: dus niet van populaire fictie) mensen beter maakt in het herkennen van andermans emoties. De reden: hoogstaande literatuur zet u aan om via de eigen interpretatie complexe personages beter te begrijpen. Die vaardigheid gebruiken lezers vervolgens ook in het dagelijks leven.

2. Lezen voorkomt stress

Volgens een studie uit 2009 van de Britse universiteit van Sussex is lezen de meest efficiënte manier om stress tegen te gaan. De deelnemers aan het onderzoek hadden maar zes minuten nodig om tot rust te komen eens ze een boek ter hand namen. Lezen heeft zelfs meer effect dan naar muziek luisteren, een kopje thee of koffie drinken of zelfs een wandeling maken. Het maakt ook totaal niet uit welk boek je leest. Doordat je jezelf laat meeslepen in het verhaal, kan je even ontsnappen aan de zorgen en spanningen van elke dag en je verdiepen in de fantasiewereld van de auteur.

3. Lezen houdt uw brein scherp

Een leven lang lezen zou op oudere leeftijd wel eens kunnen helpen om uw hersenen fit te houden. Dat blijkt uit een studie in de onlineversie van het vakblad Neurology. Van de 294 deelnemers die op een gemiddelde leeftijd van 89 jaar stierven, hadden zij die zich op jonge én op latere leeftijd bezig hielden met mentaal stimulerende activiteiten, zoals lezen, minder last van geheugenproblemen dan zij die dat niet deden. Vooral mensen die hun hersenen op latere leeftijd trainden hadden 32 procent minder kans op mentale aftakeling vergeleken met leeftijdsgenoten met een gemiddelde mentale activiteit. Mensen met weinig mentale activiteit ondergingen dan weer een aftakeling die 48 procent sneller was dan bij de gemiddelde groep.

4. Lezen is goed tegen de ziekte van Alzheimer

Het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences publiceerde in 2001 de resultaten van een onderzoek waaruit bleek dat volwassenen die hobby’s hebben waar de hersenen een belangrijke rol in spelen, zoals lezen en kruiswoordraadsels oplossen, minder kans hebben om de ziekte van Alzheimer te krijgen. Al gaven de onderzoekers wel toe dat het niet ging om een oorzaak-en-gevolg-relatie, maar om een associatie. ‘De resultaten betekenen mogelijk dat inactiviteit een risicofactor is voor de ziekte of dat inactiviteit een weerspiegeling is van zeer vroege subklinische effecten van de ziekte, of beide’, aldus de onderzoekers.

5. Lezen helpt u mogelijk beter slapen

Veel slaapexperten raden een ontspannende routine aan vooraleer men gaat slapen om de geest tot rust te brengen en het lichaam voor te bereiden op de slaap. Lezen (bij een schemerig lampje) kan daarbij uitstekend helpen, op voorwaarde dat het boek geen thriller is die u maar niet kan neerleggen. Het gaat hier overigens om papieren boeken, aangezien het licht van elektronische toestellen het signaal aan de hersenen geven dat het tijd is om op te staan waardoor u dus minder goed zal indommelen.

6. Lezen maakt u meer empathisch

Het vakbladPLOS ONE meldde in januari dat het lezen van fictie mensen meer empathisch maakt. De Nederlandse studie toonde aan dat mensen die zich echt laten meeslepen door de fictie, meer empathie vertonen. Lezers die niet echt meegevoerd werden, vertoonden geen toename van empathie, idem voor de non-fictie lezers.

7. Zelfhulpboeken zijn goed tegen depressie

Eerder dit jaar rapporteerde PLOS ONE over een studie van de universiteit van Glasgow waaruit bleek dat zelfhulpboeken lezen, ook wel ‘bibliotherapie’ genoemd, in combinatie met ondersteuningssessies over hoe ze te gebruiken, geassocieerd werd met minder depressies na een jaar in vergelijking met patiënten die een traditionele behandeling kregen. Volgens de universiteit van Manchester kunnen zelfhulpboeken zelfs helpen in gevallen van zware depressies.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content