Naar aanleiding van de 100ste verjaardag van de Nobelprijs literatuur van Maurice Maeterlinck loopt van 4 juni tot en met 31 augustus de tentoonstelling Maeterlinck-Verhaeren & de Nobelprijs literatuur 1911 in het Provinciaal Museum Emile Verhaeren.

"De tentoonstelling bestaat uit drie luiken", vertelt conservator Rik Hemmerijckx. "Een eerste luik omvat de periode 1989-1911, dus vanaf Maeterlincks eerste publicatie tot aan zijn Nobelprijs." Dat deel bevat de belangrijkste werken van Maeterlinck uit die jaren.

In een tweede luik wordt dieper ingegaan op de vriendschapsbanden tussen Emile Verhaeren en Maurice Maeterlinck tijdens die periode.

"Het derde deel is een speciaal luik over de Nobelprijs", zegt Hemmerijckx. Maeterlinck en Verhaeren werden immers enkele jaren allebei voorgedragen voor de Nobelprijs literatuur. "In 1911 was alleen Maeterlinck kandidaat en won hij", vertelt Hemmerijckx. In dit gedeelte wordt onder meer voor het eerst sinds 1962 het originele diploma van de enige Belgische Nobelprijswinnaar literatuur aan het publiek voorgesteld.

Naast originele documenten, bibliofiele uitgaven en unieke foto's uit het familiearchief zullen er ook kunstwerken te zien zijn van onder meer Khnopff en Spilliaert. Ook hedendaagse foto's van Peter Waterschoot zullen te bezichtigen zijn.

Meer info: Provinciaal Museum Emile Verhaeren.

Liesbeth Vanderveken

Naar aanleiding van de 100ste verjaardag van de Nobelprijs literatuur van Maurice Maeterlinck loopt van 4 juni tot en met 31 augustus de tentoonstelling Maeterlinck-Verhaeren & de Nobelprijs literatuur 1911 in het Provinciaal Museum Emile Verhaeren."De tentoonstelling bestaat uit drie luiken", vertelt conservator Rik Hemmerijckx. "Een eerste luik omvat de periode 1989-1911, dus vanaf Maeterlincks eerste publicatie tot aan zijn Nobelprijs." Dat deel bevat de belangrijkste werken van Maeterlinck uit die jaren. In een tweede luik wordt dieper ingegaan op de vriendschapsbanden tussen Emile Verhaeren en Maurice Maeterlinck tijdens die periode. "Het derde deel is een speciaal luik over de Nobelprijs", zegt Hemmerijckx. Maeterlinck en Verhaeren werden immers enkele jaren allebei voorgedragen voor de Nobelprijs literatuur. "In 1911 was alleen Maeterlinck kandidaat en won hij", vertelt Hemmerijckx. In dit gedeelte wordt onder meer voor het eerst sinds 1962 het originele diploma van de enige Belgische Nobelprijswinnaar literatuur aan het publiek voorgesteld. Naast originele documenten, bibliofiele uitgaven en unieke foto's uit het familiearchief zullen er ook kunstwerken te zien zijn van onder meer Khnopff en Spilliaert. Ook hedendaagse foto's van Peter Waterschoot zullen te bezichtigen zijn. Meer info: Provinciaal Museum Emile Verhaeren.Liesbeth Vanderveken