1. Edgar Allen Poe, Fantastische vertellingen, Het Spectrum, 16,50 euro

Poe wordt algemeen beschouwd als de vader van de detectiveroman. Hij schreef ook onweerstaanbare horrorverhalen. Meesterwerkjes als 'De zwarte kat' en het bekende 'De ondergang van het Huis Usher'.

2. Stephen King, Mr. Mercedes, Luitingh-Sijthoff, 19,95 euro

'De Shining' en 'Carrie' horen tot de meest bekende horrorromans van grootmeester Stephen King. In een gestolen Mercedes rijdt een chauffeur door een groep werklozen. Voor griezelfans en Kingadepten.

3. Terry Hayes, Ik ben Pelgrim, Bruna, 19,95 euro

Gruwel, actie en romantiek in dit vuistikke debuut van scenarioschrijver Terry Hayes. Een van de hoofdpersonages, de Saraceen, was als tiener in Saoedi-Arabië getuige van de onthoofding van zijn vader. Hij heeft gezworen persoonlijk wraak te nemen.

4. Het gruwelkabinet, Dertien horrorverhalen uit de negentiende eeuw, Athenaeum-Polak & Van Gennep, 23 euro

Ooit gedacht dat Hendrik Conscience, 'de man die zijn volk leerde lezen', ook horror schreef? Het is een van de 13 (!) verhalen in deze verzameling. Ivo de Wijs bekortte en bewerkte in modern Nederlands.

5. Peter Straub, Een duister verleden, Luitingh, 19,95 euro

Tijdens hun studentenperiode is een groepje jongeren geweldig onder de invloed gekomen van een charismatische goeroe. Een van hen werd schrijver en tracht te achterhalen wat er precies gebeurde. Straub schreef samen met Stephen King. Een garantie voor kwaliteit.

6. Ann Rice, De Mayfair Heks, Meulenhoff, (*)

Vampieren en heksen, ze kunnen op elkaar verliefd worden. Welkom in de wereld van de Amerikaanse Anne Rice. Sommige van haar boeken zijn verfilmd of verwerkt tot musical. Een paar jaar geleden begon ze aan een serie over het leven van Jezus, maar afstand nemen van haar horror en fantasy deed ze niet.

7. Thomas Harris, De schreeuw van het lam, Luitingh-Sijthoff, 12,99 euro

Vier ijzingwekkende boeken schreef Thomas Harris rond multimoordenaar, psychopaat en psychiater Dr. Hannibal (Cannibal) Lecter. Maar met de jaren en de hulp van Clarence Starling wordt hij milder. Moderne klassiekers in het betere thriller- en horrorgenre.

8. Chuck Palahniuk, Gekweld, De Geus 22,50 euro

Horror van de 21ste eeuw, zo heet het bij Palahniuk die cultauteur werd met de verfilming van 'Fight Club'. In 'Gekweld' laten een groep mensen zich voor drie maanden afzonderen om later over hun ervaringen te schrijven. Lichaamsdelen worden afgehakt, mensenvlees gegeten, darmen uit het lijf gepompt.

9. Jean Ray, Gouden tanden, Manteau, (*)

In totaal 1500 romans en kortverhalen vol griezel en spanning schreef Jean Ray. Zowel in het Frans als het Nederlands. Malpertuus werd verfilmd met Orson Welles. De Gentenaar Jean Ray wordt niet ten onrechte de Belgische Edgar Allen Poe genoemd. Pieter Aspe is een grote fan, zo blijkt uit de inleiding.

10. Pierre Lemaitre, Tot ziens daarboven, Xander, 22,50 euro

Een roman over de Groote Oorlog die zich afspeelt een paar jaar na de oorlog. Gesjoemel met lijken en graven van soldaten. Een ijzingwekkende, soms hilarische roman van Goncourtwinnaar Pierre Lemaitre

De meeste boeken zijn makkelijk te krijgen. Soms tweedehands. Die zijn aangeduid met (*). Gedeelde horror is dubbele horror.

Fred Braeckman

Poe wordt algemeen beschouwd als de vader van de detectiveroman. Hij schreef ook onweerstaanbare horrorverhalen. Meesterwerkjes als 'De zwarte kat' en het bekende 'De ondergang van het Huis Usher'.'De Shining' en 'Carrie' horen tot de meest bekende horrorromans van grootmeester Stephen King. In een gestolen Mercedes rijdt een chauffeur door een groep werklozen. Voor griezelfans en Kingadepten.Gruwel, actie en romantiek in dit vuistikke debuut van scenarioschrijver Terry Hayes. Een van de hoofdpersonages, de Saraceen, was als tiener in Saoedi-Arabië getuige van de onthoofding van zijn vader. Hij heeft gezworen persoonlijk wraak te nemen.Ooit gedacht dat Hendrik Conscience, 'de man die zijn volk leerde lezen', ook horror schreef? Het is een van de 13 (!) verhalen in deze verzameling. Ivo de Wijs bekortte en bewerkte in modern Nederlands. Tijdens hun studentenperiode is een groepje jongeren geweldig onder de invloed gekomen van een charismatische goeroe. Een van hen werd schrijver en tracht te achterhalen wat er precies gebeurde. Straub schreef samen met Stephen King. Een garantie voor kwaliteit.Vampieren en heksen, ze kunnen op elkaar verliefd worden. Welkom in de wereld van de Amerikaanse Anne Rice. Sommige van haar boeken zijn verfilmd of verwerkt tot musical. Een paar jaar geleden begon ze aan een serie over het leven van Jezus, maar afstand nemen van haar horror en fantasy deed ze niet. Vier ijzingwekkende boeken schreef Thomas Harris rond multimoordenaar, psychopaat en psychiater Dr. Hannibal (Cannibal) Lecter. Maar met de jaren en de hulp van Clarence Starling wordt hij milder. Moderne klassiekers in het betere thriller- en horrorgenre.Horror van de 21ste eeuw, zo heet het bij Palahniuk die cultauteur werd met de verfilming van 'Fight Club'. In 'Gekweld' laten een groep mensen zich voor drie maanden afzonderen om later over hun ervaringen te schrijven. Lichaamsdelen worden afgehakt, mensenvlees gegeten, darmen uit het lijf gepompt. In totaal 1500 romans en kortverhalen vol griezel en spanning schreef Jean Ray. Zowel in het Frans als het Nederlands. Malpertuus werd verfilmd met Orson Welles. De Gentenaar Jean Ray wordt niet ten onrechte de Belgische Edgar Allen Poe genoemd. Pieter Aspe is een grote fan, zo blijkt uit de inleiding. Een roman over de Groote Oorlog die zich afspeelt een paar jaar na de oorlog. Gesjoemel met lijken en graven van soldaten. Een ijzingwekkende, soms hilarische roman van Goncourtwinnaar Pierre LemaitreDe meeste boeken zijn makkelijk te krijgen. Soms tweedehands. Die zijn aangeduid met (*). Gedeelde horror is dubbele horror.Fred Braeckman