Bijltjesdag in de Beker: Anderlecht, Standard en Club Brugge uitgeschakeld

Feest in Westerlo nadat Anderlecht voor de bijl gaat. © BELGA

Sensatie in de Beker: op één avond zijn de traditionele Grote Drie van het Belgische voetbal uitgeschakeld. Anderlecht ging na penalty’s onderuit tegen tweedeklasser Westerlo, Standard ging voor de bijl bij Cercle Brugge en Club Brugge raakte niet voorbij Kortijk.

RSC Anderlecht is er niet in geslaagd zich voor de kwartfinales van de Beker van België te plaatsen. De landskampioen werd in een strafschoppenreeks met 4-3 uitgeschakeld door Westerlo, de nummer twee van tweede klasse. Na 90 minuten was het 1-1 in ’t Kuipje, na verlengingen 2-2.

Twee keer was het Westerlo dat op voorsprong gekomen was, telkens bracht Massimo Bruno paarwit langszij. Met penalty’s liep het weer eens mis voor Anderlecht. Dennis Praet, Sacha Kljestan en Bruno troffen nog wel raak, maar vervolgens misten de Serviërs Luka Milivojevic en Aleksandar Mitrovic.

Ook Standard Luik en Club Brugge redden het niet. Competitieleider Standard verloor met 1-0 bij Cercle Brugge na een penaltydoelpunt van Tim Smolders. Club Brugge verloor na verlengingen met 1-0 in Kortrijk. Ivan Santini scoorde. Racing Genk kon verlengingen maar net vermijden. Pas in blessuretijd dwong het een 1-2 zege bij KV Mechelen af.

In KV Oostende-Lierse bleef het 0-0, waarna de kustploeg zich met strafschoppen het koelbloedigst toonde (8/7). Zulte Waregem won met 0-3 in Charleroi, Lokeren met 1-3 bij Waasland-Beveren en AA Gent met 3-0 van Oud-Heverlee Leuven.

In de kwartfinales, heen op 18 december, terug op 15 januari, neemt Genk het tegen Oostende op. Westerlo geeft Lokeren partij, AA Gent staat tegenover Kortrijk en Zulte Waregem treft Cercle Brugge. (Belga/TV)