De Antwerpse strafrechter heeft vrijdag twee mannen veroordeeld wegens het afpersen van een kloosterorde.

De veroordeelden zijn een 43-jarige Romazigeuner uit Evere en een 58-jarige ex-advocaat uit Antwerpen.

Ze werden respectievelijk veroordeeld tot gevangenisstraffen van vijf jaar voorwaardelijk, waarvan veertig maanden effectief, en vijf jaar effectief.

Naast een boete van 2.750 euro moeten ze ook een schadevergoeding van 440.650 euro aan de kloosterorde betalen.

De veroordeelden persten jarenlang de Congregatie van de Dochters van Jezus' Heilig Hart in Berchem af.

Volgens het Antwerpse parket troggelden ze de kloosterzusters van juni 2008 tot mei 2009 bijna 415.000 euro cash af. De daders vroegen minstens dertig maal om geld.

De zusters gaven ook kerkschatten af. Als ze niet wilden betalen, werden ze bedreigd. Uiteindelijk stapte moeder-overste in mei 2009 naar de politie.

De Antwerpse strafrechter heeft vrijdag twee mannen veroordeeld wegens het afpersen van een kloosterorde. De veroordeelden zijn een 43-jarige Romazigeuner uit Evere en een 58-jarige ex-advocaat uit Antwerpen.Ze werden respectievelijk veroordeeld tot gevangenisstraffen van vijf jaar voorwaardelijk, waarvan veertig maanden effectief, en vijf jaar effectief. Naast een boete van 2.750 euro moeten ze ook een schadevergoeding van 440.650 euro aan de kloosterorde betalen.De veroordeelden persten jarenlang de Congregatie van de Dochters van Jezus' Heilig Hart in Berchem af.Volgens het Antwerpse parket troggelden ze de kloosterzusters van juni 2008 tot mei 2009 bijna 415.000 euro cash af. De daders vroegen minstens dertig maal om geld. De zusters gaven ook kerkschatten af. Als ze niet wilden betalen, werden ze bedreigd. Uiteindelijk stapte moeder-overste in mei 2009 naar de politie.