Zorgen om Tihange 3: constructiefout in kerncentrale aanwezig sinds bouw

Kerncentrale van Tihange © Belga

Afwijkingen aan het staal van het gewapend beton, dus aanwezig sinds de bouw, zouden door Engie Electrabel ontdekt zijn. Dat schrijft Le Soir donderdag.

Tihange 3 ligt al sinds 30 maart stil. Midden juni paste Engie Electrabel de onderhoudsagenda van de kerncentrales aan, waardoor Tihange 3 nog tot eind september buiten dienst zal zijn omwille van de betonproblemen in het niet-nucleaire gedeelte die Engie in april had vastgesteld. Het gaat om betondegradatie aan de plafonds van de lokalen waar zich secundaire veiligheidssystemen bevinden. Ook bij Doel 3 zijn dergelijke problemen vastgesteld – Tihange 2 en Doel 4 zullen nog gecontroleerd worden. Doel 1 en 2 en Tihange 1 hebben een ander design en zijn niet betrokken.

Bij de analyse van het beton van het plafond van Tihange 3 stelde Engie Electrabel niet alleen betondegradatie vast, aldus de krant. Test gaven ook ‘afwijkingen van het staal van het gewapend beton, aanwezig sinds de bouw van het gebouw’ aan. Een deel van het staal werd niet geplaatst zoals voorzien, en dit zou potentieel nefast kunnen zijn voor de sterkte van het gebouw.

‘De analyse is bezig en er kan in dit stadium nog geen enkele conclusie getrokken worden’, klinkt het. ‘We veronderstellen dat het staal verschoven is bij het gieten van het beton’, zegt een woordvoerster. Er wordt nu berekend of de weerstand van het gebouw nog voldoende is, bijvoorbeeld bij een vliegtuiginslag. Engie stelt momenteel nog 30 september voorop als datum van de herstart, maar dat kan nog veranderen.

Het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle (FANC) is op de hoogte. ‘De reactor zal pas kunnen herstarten wanneer de analyses zullen aantonen dat de sterkte gegarandeerd is.’

‘Dit is geen wasknijperfabriek’

Kamerlid Jean-Marc Nollet (Ecolo-Groen) kan er met zijn verstand niet bij dat men het ooit heeft aangedurfd de kerncentrale van Tihange op te starten. Hij wijst erop dat er in elk van de drie reactoren constructiefouten zijn ontdekt. ‘Dit is geen wasknijperfabriek. Het gaat om de nucleaire sector, de gevaarlijkste industriële sector op ons grondgebied’ aldus Nollet, die vraagt dat bevoegd minister Jan Jambon (N-VA) een diepgaand onderzoek bestelt naar Doel 4 en Tihange 2.

‘Vandaag liggen vier van de zeven reactoren in België stil. Dat zijn er meer dan wanneer de wet van 2003 op de sluiting van de kerncentrales volgens de letter zou zijn gevolgd. We zijn bezig uit kernenergie te stappen in chaos, in plaats van volgens de wet’, zegt Nollet, die zich zorgen maakt over de mogelijkheid van Engie om de investeringen en noodzakelijk onderhoud te kunnen financieren.

Partner Content