Als de maan voor de zon schuift rond 10.30 uur veroorzaakt dat een plotse daling en stijging van de elektriciteitsproductie door zonnepanelen. Dat meldt Het Belang van Limburg. Als het aanbod zakt, kan de stroom uitvallen, als het aanbod weer plots stijgt, dreigt overbelasting.

'Het is maximaal het equivalent van een grote kernreactor (1.300 megawatt) die verdwijnt', verduidelijkt woordvoerster Barbara Verhaegen van netbeheerder Elia aan Knack.be.

Geen black-out

Volgens Elia is iedereen is zich echter goed aan het voorbereiden. Verhaegen: 'De verschillende marktspelers zoeken naar alternatieven en als er toch nog een onevenwicht dreigt tussen vraag en aanbod, dan kunnen we nog altijd centrales opstarten.'

Een black-out moeten we niet vrezen, zegt Verhaegen. 'Maar het zal ook geen normale dag zijn. Een incident is nooit uit te sluiten, maar het voordeel is dat we het op voorhand weten en ons dus kunnen voorbereiden. In andere landen, zoals Duitsland, kan het effect groter zijn'.

Verhaegen wijst er nog op dat er voor vrijdag behoorlijk wat bewolking wordt voorspeld. 'Dan is de impact sowieso kleiner'.

Als de maan voor de zon schuift rond 10.30 uur veroorzaakt dat een plotse daling en stijging van de elektriciteitsproductie door zonnepanelen. Dat meldt Het Belang van Limburg. Als het aanbod zakt, kan de stroom uitvallen, als het aanbod weer plots stijgt, dreigt overbelasting.'Het is maximaal het equivalent van een grote kernreactor (1.300 megawatt) die verdwijnt', verduidelijkt woordvoerster Barbara Verhaegen van netbeheerder Elia aan Knack.be. Volgens Elia is iedereen is zich echter goed aan het voorbereiden. Verhaegen: 'De verschillende marktspelers zoeken naar alternatieven en als er toch nog een onevenwicht dreigt tussen vraag en aanbod, dan kunnen we nog altijd centrales opstarten.'Een black-out moeten we niet vrezen, zegt Verhaegen. 'Maar het zal ook geen normale dag zijn. Een incident is nooit uit te sluiten, maar het voordeel is dat we het op voorhand weten en ons dus kunnen voorbereiden. In andere landen, zoals Duitsland, kan het effect groter zijn'.Verhaegen wijst er nog op dat er voor vrijdag behoorlijk wat bewolking wordt voorspeld. 'Dan is de impact sowieso kleiner'.