De gezinnen en bedrijven met zonnepanelen op hun dak incasseerden dit jaar al 362 miljoen euro aan subsidie. Dat is bijna dubbel zoveel als in 2010. De factuur wordt betaald door de distributiemaatschappijen en doorgerekend aan alle elektriciteitsverbruikers, zo schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

De verdubbeling heeft volgens de Vlaamse energieregulator Vreg te maken met de vele dagen zonneschijn, een toename van het aantal installaties en een verbetering van het rendement van de nieuwste installaties.

Recordaantal nieuwe installaties

Wie zonnepanelen op zijn dak heeft, krijgt voor elke 1.000 kWh een groenestroomcertificaat. De waarde daarvan is afhankelijk van het moment waarop de installatie in gebruik is genomen. Zonnepanelen geïnstalleerd tot 2009 waren goed voor 450 euro, de installaties daarna in gebruik genomen leveren nog 270 euro op, weet De Standaard.

Tot eind november werden dit jaar overigens al 59.126 nieuwe installaties in gebruik genomen, een record. België telt nu 157.293 zonne-installaties. "Het lijdt dan ook weinig twijfel dat de factuur de komende jaren nog fors zal toenemen", aldus de kranten. (Belga/SD)

De gezinnen en bedrijven met zonnepanelen op hun dak incasseerden dit jaar al 362 miljoen euro aan subsidie. Dat is bijna dubbel zoveel als in 2010. De factuur wordt betaald door de distributiemaatschappijen en doorgerekend aan alle elektriciteitsverbruikers, zo schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.De verdubbeling heeft volgens de Vlaamse energieregulator Vreg te maken met de vele dagen zonneschijn, een toename van het aantal installaties en een verbetering van het rendement van de nieuwste installaties.Recordaantal nieuwe installatiesWie zonnepanelen op zijn dak heeft, krijgt voor elke 1.000 kWh een groenestroomcertificaat. De waarde daarvan is afhankelijk van het moment waarop de installatie in gebruik is genomen. Zonnepanelen geïnstalleerd tot 2009 waren goed voor 450 euro, de installaties daarna in gebruik genomen leveren nog 270 euro op, weet De Standaard.Tot eind november werden dit jaar overigens al 59.126 nieuwe installaties in gebruik genomen, een record. België telt nu 157.293 zonne-installaties. "Het lijdt dan ook weinig twijfel dat de factuur de komende jaren nog fors zal toenemen", aldus de kranten. (Belga/SD)