Zij-kant: ‘Nog 32 jaar campagne voeren om loonkloof te dichten’

Bruno Tobback en Inga Verhaert (SP.A) © BELGA

‘Aan het huidige tempo moeten we nog 32 jaar campagne voeren om de kloof te dichten’, zegt Inga Verhaert, voorzitter van Zij-kant over de loonkloof tussen mannen en vrouwen. ‘Veel vrouwen werken deeltijds omdat ze daar door omstandigheden toe verplicht worden.’

In verschillende Vlaamse steden voeren vrouwenrechtenorganisaties actie tegen de loonkloof tussen mannen en vrouwen, die nog steeds 20 procent bedraagt. “Veel vrouwen werken deeltijds omdat ze daar door omstandigheden toe verplicht worden”, zegt Inga Verhaert, de voorzitter van Zij-kant, de vrouwenorganisatie van de SP.A.

Deeltijds

Zaterdag 14 maart is het Equal Pay Day. Vrouwen moeten in 2015 tot die datum werken om evenveel te verdienen als wat mannen in 2014 verdienden. Bij de eerste editie in 2005 bedroeg de kloof nog 28 procent en moesten vrouwen werken tot 12 april.

“Aan het huidige tempo moeten we nog 32 jaar campagne voeren om de kloof te dichten”, zegt Verhaert, die samen met Brussels parlementslid Elke Roex (SP.A) actie voert aan het station Brussel-Centraal.

Ze vinden het een groot probleem dat 45 procent van alle loontrekkende vrouwen deeltijds werkt. Nog geen vierde daarvan doet dat helemaal vrijwillig. In veel van de “vrouwelijke sectoren”, zoals bijvoorbeeld bij kassiersters, kan je enkel deeltijds aan de slag.

Mannen doen de was

Zij-kant roept op tot een correcte toepassing van de loonkloofwet van 2012. Die laat in bedrijven met meer dan 50 werknemers toe dat een bemiddelaar optreedt bij problemen rond loonongelijkheid. Daarnaast sensibiliseert de organisatie via onder meer een filmpje op de webiste equalpayday.be rond een meer evenwichtige verdeling van de huishoudelijke taken.

Ook in onder meer Leuven, Gent, Antwerpen, Kapellen en Aalst worden flyers uitgedeeld. Op de Grote Markt in Mechelen kunnen mannen vanaf 13u de was komen doen. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content