Yves Leterme reageert op beschuldigingen van ‘vriendjespolitiek en geldverkwisting’ bij IDEA

Yves Leterme © BELGA
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Ex-premier Yves Leterme, sinds april 2014 secretaris-generaal van het Institute for Democracy en Electoral Assistance (IDEA) met hoofdzetel in Stockholm, ligt onder vuur. Een ex-personeelslid trekt in de Zweedse pers een boekje open over vriendjespolitiek en geldverspilling. Leterme weerlegt de beschuldigingen en ontkent dat de Zweedse regering een onderzoek heeft geopend naar het reilen en zeilen bij IDEA.

Susan Wood werkte sinds oktober 2014 als communicatieverantwoordelijke voor IDEA, een intergouvernementeel kenniscentrum voor de organisatie van verkiezingen en democratieën met Zweden als grootste geldschieter. Ze werd in april van dit jaar aan de deur gezet. Volgens haar gebeurde dat omdat ze had geweigerd een factuur van 26.000 euro goed te keuren van een Vlaamse consultant voor de lancering van een boek dat door IDEA wordt uitgegeven, ‘die ondermaats presteert’.

Vriendjespolitiek en geldverspilling

In het Zweedse dagblad Dagens Nyheter beschuldigt Wood zowel IDEA als secretaris-generaal Yves Leterme van vriendjespolitiek en geldverspilling. Ze zegt dat de aangeworven consultant niet als beste uit de selectieprocedure kwam, maar dat Leterme de beslissing doorduwde. Hij was geërgerd als ze daar met hem over sprak, de consultant van zijn keuze was incontournable, zo vertelt ze aan de krant.

Wood zag naar eigen zeggen geen andere mogelijkheid om de ‘wantoestanden’ bij IDEA aan te kaarten, dan als klokkenluider naar de pers te stappen.

Leterme weerlegt

In een reactie aan Knack.be ontkent Leterme de beschuldigingen. Volgens hem werd Wood in april niet ontslagen, maar werd haar proefperiode van zes maanden niet verlengd omdat ze ondermaats presteerde.

‘Bovendien maakte zij zelf deel uit van het panel dat unaniem besliste om de consultant aan te nemen. Het finance en auditcomité, dat wordt voorgezeten door een vertegenwoordiger van de Zweedse regering, heeft alles goedgekeurd. Het klopt dus ook niet – zoals in de pers nu verschijnt – dat Stockholm een onderzoek heeft geopend.’

Koert Debeuf
Koert Debeuf© Virginie Nguyen

Leterme bevestigt dat de aangeworven consultant Koert Debeuf is, voormalig medewerker van oud-premier Guy Verhofstadt (Open VLD), auteur van het boek Inside The Arab Revolution en wonend in Caïro. Hij is verantwoordelijk voor de lancering van een boek waarin 13 voormalige politieke wereldleiders, onder wie Thabo Mbeki en Frederik Willem De Klerk (Zuid-Afrika), praten over de overgang naar democratie in hun land.

‘Meneer Debeuf lag in balans met Skating Panda, een bureau uit Londen. Hij was briljant en kreeg de voorkeur om verschillende redenen. Zo kent hij de materie, heeft hij een ruim netwerk en was hij ook goedkoper,’ aldus Leterme.

Jaarcontract

Dat het boek niet tot de kerntaken van IDEA behoort, zoals Wood aanvoert, ontkent Leterme met klem. ‘Bovendien gaat het om een project dat al werd opgezet door mijn voorganger.’ Debeuf kreeg volgens Leterme een jaarcontract om het hele project tot een goed einde te brengen.

Marilyn Neven
Marilyn Neven© Belga Image

Volgens Dagens Nyheter bedraagt het contract intussen 126.000 euro en loopt de kostprijs van het project al op tot een slordige 750.000 euro. Leterme countert: ‘Ik schat dat het om circa 500.000 euro gaat, waarvan de helft in mijn periode. Dat is niet ongewoon, aangezien het boek verschijnt in minstens vier talen en er ook heel wat evenementen rond worden georganiseerd.’

Persoonlijke kennis

Van een andere omstreden aanwerving, zijn persoonlijke adviseur Marilyn Neven (foto hierboven), bevestigt Leterme dat ze een goede kennis van hem is. ‘Dat heeft zeker een rol gespeeld, maar was niet doorslaggevend’. Neven werkte eerder ook voor de in 2014 overleden oud-CD&V-premier Jean-Luc Dehaene.

Leterme: ‘Haar aanstelling is door een jury goedgekeurd. Ze kreeg in januari de voorkeur op een Zweedse kandidaat, omdat die laatste pas in mei kon beginnen.’

Verder ontkent Leterme met klem dat Wood duidelijk werd gemaakt dat ze ontslagen zou worden als ze naar de pers zou stappen. Aan de krant reageerde IDEA ‘dat klachten eerst intern behandeld moeten worden in plaats van naar de pers te stappen. Maar wij verhinderen niemand om te praten’.

‘Buitensporige lonen’

Dagens Nyheter publiceert ook de lonen van vier topmannen van IDEA – naast Leterme zijn dat Keboitse Machangana (‘Program chef’), Adam Boys (Administration chef) en Karin Gardes (verantwoordelijk voor externe relaties). Volgens de krant zijn zij – in die volgorde – de vier best betaalde topmannen van de hele bijstandssector in Zweden. Zo verdient Leterme per maand 133.000 kronen (14.362 euro), belastingvrij. Dat is evenveel als zijn voorganger Vidar Helgesen. Ter vergelijking: een ministerloon in Zweden ligt volgens de krant rond de 13.300 euro per maand. Helemaal onderaan de rangschikking staat secretaris-generaal Gabi Björsson van Africa Groups of Sweden met 3.600 euro per maand. Björsson: ‘Het lijkt wel een weerspiegeling van de echte kloof tussen Europa en Afrika’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content