Wouter Van Besien (Groen): ‘Hoofddoekenverbod is een breekpunt voor coalitie’

Bart De Wever en Wouter Van Besien © Belga
Kamiel Vermeylen

Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien vindt niet dat Groen politiek theater heeft gespeeld in Antwerpen. ‘Bij de andere partijen heerst een koudwatervrees voor een minimum aan transparantie’, zo wuift Van Besien de kritiek weg in De Ochtend op Radio 1.

Naar aanloop van de verkiezingen in Antwerpen zette N-VA-burgemeester Bart De Wever de deur op een kier voor een samenwerking met Groen van lokaal kopman Wouter van Besien. Maar Groen verdenkt De Wever ervan politieke spelletjes te spelen. Daarom plaatste het twee resoluties over een autoluwe binnenstad en de luchtkwaliteit op de agenda van de gemeenteraad.

Groen wilde daarmee naar eigen zeggen testen of de avances van De Wever wel degelijk gemeend waren. Maar de voorstellen van Groen werden quasi unaniem van tafel geveegd. Van Vlaams Belang tot de PVDA, alle partijen vonden het manoeuvre van Groen laakbaar. ‘Koken doe je niet voor de camera’s, maar in de keuken’, zo zei N-VA-burgemeester Bart De Wever.

‘Dit is geen politiek theater. Het gaat over betaalbare woningen, duurzame mobiliteit en luchtkwaliteit. Dat zijn thema’s die de Antwerpse kiezer op de politieke agenda heeft gezet. De andere partijen willen daarover het debat blijkbaar ontwijken. Ik word over zulke thema’s door iedereen aangesproken. De enige plaats waarover daar niet gesproken mag worden is blijkbaar de gemeenteraad’, zegt Van Besien.

Vrijdag gaat Van Besien op informeel gesprek met De Wever. Maar dat betekent volgens Van Besien nog niets. ‘Wij hebben een duidelijk inhoudelijk mandaat gekregen van de kiezer. Ik ga daarmee aan de slag tijdens een informeel gesprek aanstaande vrijdag’.

Over de optie of Groen principieel bereid is om met N-VA in zee te gaan, reageerde Van Besien ontwijkend. ‘Het water tussen N-VA en Groen blijft enorm diep, ook op vlak van bestuursstijl. N-VA zegt de oorlog te willen stoppen, en heeft gisteren de kans gemist om te tonen hoe ze stappen vooruit willen zetten. Er zal veel gesproken moeten worden. Voor ons is het hoofddoekenverbod een breekpunt’, zegt Van Besien.

Dat laatste is opvallend, te meer omdat Groen in Brussel net wil vasthouden aan het hoofddoekenverbod in het openbare ambt. Maar volgens Van Besien is dat niet wat het partijstandpunt voorschrijft. Over de specifieke keuze van Groen in Brussel wilde Van Besien zich niet uitspreken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content