Groen-voorzitter Wouter Van Besien zal bij de verkiezingen van mei 2014 de Vlaamse lijst trekken in de provincie Antwerpen. Europees parlementslid Bart Staes wordt opnieuw lijsttrekker voor Europa. In een gesprek met Belga zegt Van Besien dat hij mikt op een derde Antwerpse zetel in het Vlaams parlement en dat zijn partij graag wil meeregeren. "Het Vlaamse beleid moet groener en socialer."

Groen organiseert in Brussel haar pollcongres. Daarop worden de lijsttrekkers en de kandidaten voor verkiesbare plaatsen aangeduid. Er werd al een tijdje gespeculeerd over de plannen van voorzitter Wouter Van Besien. De knoop is nu doorgehakt. Van Besien kiest niet voor de Europese lijst. Die zal opnieuw getrokken worden door Bart Staes, die al sinds 1999 in het Europees Parlement zetelt.

Mieke Vogels

Antwerpenaar Van Besien kiest voor de Vlaamse lijst. Het was al langer duidelijk dat Mieke Vogels in Antwerpen een stapje terug zou zetten. Zij wil nog wel een steunende rol spelen, maar geen lijst meer trekken.

Van Besien kiest naar eigen zeggen bewust voor Vlaanderen. Het beleid daar moet "groener en socialer". Het palmares dat de regering Peeters II voorlegt, bestempelt Van Besien als "ruim onvoldoende". "Kijk naar de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg, de tekorten in de kinderopvang, het mobiliteitsbeleid en het onderwijs."

Bart De Wever - Kris Peeters - Wouter Van Besien

Over die thema's wil Van Besien maar al te graag het debat aangaan met minister-president Kris Peeters, die de CD&V-lijst in Antwerpen trekt. Met Bart De Wever (van wie nog niet geweten is op welke lijst hij zal uitkomen), Kris Peeters en Wouter Van Besien wordt Antwerpen het strijdtoneel van drie nationale kopstukken bij de verkiezingen.

Vlinderakkoord

Van Besien heeft ook anderhalf jaar lang mee onderhandeld over de zesde staatshervorming en bereikte met zijn partij mee het Vlinderakkoord. Hij wil daarom graag zelf vanuit Vlaanderen mee invulling geven aan al die nieuwe bevoegdheden die naar Vlaanderen komen, zoals bijvoorbeeld de kinderbijslag en het woonbeleid.

Welke Antwerpse kandidaten naast Van Besien op de Vlaamse lijst zullen staan, wordt op het pollcongres bekendgemaakt. Mogelijk maakt Freya Piryns de overstap van de Senaat. Op de Antwerpse Kamerlijst zullen Meyrem Almaci en Kristof Calvo hun Kamerzetel verdedigen. Wat de andere provincies betreft, is het afwachten of de partij de lijsten laat trekken door gevestigde namen zoals bijvoorbeeld Wouter De Vriendt en Bart Caron (West-Vlaanderen), Stefaan Van Hecke en Elisabeth Meuleman (Oost-Vlaanderen), Hermes Sanctorum (Vlaams-Brabant) en Johan Danen (Limburg) of dat ze toch kiest voor een aantal nieuwe namen. (Belga/EE)

Groen-voorzitter Wouter Van Besien zal bij de verkiezingen van mei 2014 de Vlaamse lijst trekken in de provincie Antwerpen. Europees parlementslid Bart Staes wordt opnieuw lijsttrekker voor Europa. In een gesprek met Belga zegt Van Besien dat hij mikt op een derde Antwerpse zetel in het Vlaams parlement en dat zijn partij graag wil meeregeren. "Het Vlaamse beleid moet groener en socialer." Groen organiseert in Brussel haar pollcongres. Daarop worden de lijsttrekkers en de kandidaten voor verkiesbare plaatsen aangeduid. Er werd al een tijdje gespeculeerd over de plannen van voorzitter Wouter Van Besien. De knoop is nu doorgehakt. Van Besien kiest niet voor de Europese lijst. Die zal opnieuw getrokken worden door Bart Staes, die al sinds 1999 in het Europees Parlement zetelt. Mieke VogelsAntwerpenaar Van Besien kiest voor de Vlaamse lijst. Het was al langer duidelijk dat Mieke Vogels in Antwerpen een stapje terug zou zetten. Zij wil nog wel een steunende rol spelen, maar geen lijst meer trekken. Van Besien kiest naar eigen zeggen bewust voor Vlaanderen. Het beleid daar moet "groener en socialer". Het palmares dat de regering Peeters II voorlegt, bestempelt Van Besien als "ruim onvoldoende". "Kijk naar de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg, de tekorten in de kinderopvang, het mobiliteitsbeleid en het onderwijs." Bart De Wever - Kris Peeters - Wouter Van BesienOver die thema's wil Van Besien maar al te graag het debat aangaan met minister-president Kris Peeters, die de CD&V-lijst in Antwerpen trekt. Met Bart De Wever (van wie nog niet geweten is op welke lijst hij zal uitkomen), Kris Peeters en Wouter Van Besien wordt Antwerpen het strijdtoneel van drie nationale kopstukken bij de verkiezingen.Vlinderakkoord Van Besien heeft ook anderhalf jaar lang mee onderhandeld over de zesde staatshervorming en bereikte met zijn partij mee het Vlinderakkoord. Hij wil daarom graag zelf vanuit Vlaanderen mee invulling geven aan al die nieuwe bevoegdheden die naar Vlaanderen komen, zoals bijvoorbeeld de kinderbijslag en het woonbeleid. Welke Antwerpse kandidaten naast Van Besien op de Vlaamse lijst zullen staan, wordt op het pollcongres bekendgemaakt. Mogelijk maakt Freya Piryns de overstap van de Senaat. Op de Antwerpse Kamerlijst zullen Meyrem Almaci en Kristof Calvo hun Kamerzetel verdedigen. Wat de andere provincies betreft, is het afwachten of de partij de lijsten laat trekken door gevestigde namen zoals bijvoorbeeld Wouter De Vriendt en Bart Caron (West-Vlaanderen), Stefaan Van Hecke en Elisabeth Meuleman (Oost-Vlaanderen), Hermes Sanctorum (Vlaams-Brabant) en Johan Danen (Limburg) of dat ze toch kiest voor een aantal nieuwe namen. (Belga/EE)