Een volgende stap in de staatshervorming is echt mogelijk, alle bouwstenen liggen op tafel. Wie vandaag een staatshervorming wil, vindt in dit onderhandelingskader een sterke basis om te slagen. Dat zei koninklijk onderhandelaar Wouter Beke nadat hij aan de koning vroeg om van zijn opdracht te worden ontheven. Beke las om 15.30 uur een korte verklaring voor in de Internationale Zaal van de Kamer. Omdat de koning zijn ontslag nog in beraad houdt en zijn taak dus nog niet afgelopen is, beantwoordde Beke nadien geen vragen.

"Wie vandaag een staatshervorming wil, vindt in dit onderhandelingskader een sterke basis om te slagen," zei Beke. Hij benadrukte dat "er nog 10 weken zijn om te investeren in een communautair akkoord en in de vorming van een nieuwe regering", voor de parlementaire zomervakantie.

Bouwstenen
Beke legde ook de nadruk op de bevoorrechte rol die Bart De Wever en Elio Di Rupo tijdens de gesprekken kregen. "Gedurende twee maanden heb ik alle initiatieven genomen in bevoorrechte samenspraak met de voorzitters van N-VA en PS", zei hij.

Volgens de CD&V-voorzitter liggen alle bouwstenen op tafel voor een staatshervorming. Hij verwees expliciet naar BHV, het arbeidsmarktbeleid, de gezondheidszorg en de financieringswet. Beke: "We zijn verplicht deze kansen te benutten. Of zoals Confucius ooit gezegd heeft: zien wat juist is en het niet doen, is een gebrek aan moed".

Dik eindverslag
Beke trok donderdagochtend naar de koning met het eindverslag over zijn opdracht. Het werd uiteindelijk een werkstuk van zo'n 140 bladzijden, Nederlands en Frans samen. Daar bovenop bevat het document ook enkele honderden bladzijden bijlagen, waardoor het geheel wel acht centimeter dik is.

De CD&V-voorzitter vroeg de koning donderdag om zijn ontslag, maar die houdt dat voorlopig in beraad en organiseert een nieuwe ronde consultaties. N-VA-voorzitter Bart De Wever wordt om 16.30 uur op het paleis in Laken verwacht, PS-voorzitter Elio Di Rupo later op de dag.

Patstelling
Een tiental dagen terug had De Wever Di Rupo aangespoord om na Beke zo snel mogelijk zelf aan de slag te gaan, liefst als formateur. Een akkoord daarover bleek echter nog niet mogelijk.

"Een totale patstelling." Zo omschrijven adviseurs van de onderhandelaars de situatie. "Di Rupo wil alleen formateur worden als hem geen enkele voorwaarde wordt opgelegd." Dat is onaanvaardbaar voor andere partijen aan tafel. (Belga/KVDA)

Een volgende stap in de staatshervorming is echt mogelijk, alle bouwstenen liggen op tafel. Wie vandaag een staatshervorming wil, vindt in dit onderhandelingskader een sterke basis om te slagen. Dat zei koninklijk onderhandelaar Wouter Beke nadat hij aan de koning vroeg om van zijn opdracht te worden ontheven. Beke las om 15.30 uur een korte verklaring voor in de Internationale Zaal van de Kamer. Omdat de koning zijn ontslag nog in beraad houdt en zijn taak dus nog niet afgelopen is, beantwoordde Beke nadien geen vragen. "Wie vandaag een staatshervorming wil, vindt in dit onderhandelingskader een sterke basis om te slagen," zei Beke. Hij benadrukte dat "er nog 10 weken zijn om te investeren in een communautair akkoord en in de vorming van een nieuwe regering", voor de parlementaire zomervakantie. Bouwstenen Beke legde ook de nadruk op de bevoorrechte rol die Bart De Wever en Elio Di Rupo tijdens de gesprekken kregen. "Gedurende twee maanden heb ik alle initiatieven genomen in bevoorrechte samenspraak met de voorzitters van N-VA en PS", zei hij. Volgens de CD&V-voorzitter liggen alle bouwstenen op tafel voor een staatshervorming. Hij verwees expliciet naar BHV, het arbeidsmarktbeleid, de gezondheidszorg en de financieringswet. Beke: "We zijn verplicht deze kansen te benutten. Of zoals Confucius ooit gezegd heeft: zien wat juist is en het niet doen, is een gebrek aan moed". Dik eindverslag Beke trok donderdagochtend naar de koning met het eindverslag over zijn opdracht. Het werd uiteindelijk een werkstuk van zo'n 140 bladzijden, Nederlands en Frans samen. Daar bovenop bevat het document ook enkele honderden bladzijden bijlagen, waardoor het geheel wel acht centimeter dik is. De CD&V-voorzitter vroeg de koning donderdag om zijn ontslag, maar die houdt dat voorlopig in beraad en organiseert een nieuwe ronde consultaties. N-VA-voorzitter Bart De Wever wordt om 16.30 uur op het paleis in Laken verwacht, PS-voorzitter Elio Di Rupo later op de dag. Patstelling Een tiental dagen terug had De Wever Di Rupo aangespoord om na Beke zo snel mogelijk zelf aan de slag te gaan, liefst als formateur. Een akkoord daarover bleek echter nog niet mogelijk. "Een totale patstelling." Zo omschrijven adviseurs van de onderhandelaars de situatie. "Di Rupo wil alleen formateur worden als hem geen enkele voorwaarde wordt opgelegd." Dat is onaanvaardbaar voor andere partijen aan tafel. (Belga/KVDA)