CD&V-voorzitter Wouter Beke gaf vrijdagmorgen uitleg over zijn standpunt tijdens een vergadering met de zeven "ja, maar"-partijen. Hij legde achteraf geen verklaringen af.
CD&V wil dat de formateur een tweederdemeerderheid verzekert voor de negen wetsvoorstellen rond BHV. Beke heeft die enkele weken geleden als koninklijk onderhandelaar uitgewerkt. Ze bevatten volgens hem een "precair evenwicht" tussen Vlamingen en Franstaligen.

Ballast
Formateur Elio Di Rupo riep Beke en de zeven partijen die positief staan ten opzichte van zijn nota vrijdagochtend samen, voor een moment van verduidelijking over het CD&V-standpunt. De christendemocraten weigerden eerst aan tafel te gaan zonder N-VA, maar liepen deze week toch verstaan dat eventueel gepraat kan worden als de nodige "ballast" uit de formateursnota verdwijnt.

Dood spoor
Het is nu afwachten wat de houding is van de zeven partijen. Indien ze niet op de bezwaren van CD&V ingaan, lijkt ook de laatste uitweg voor formateur Di Rupo een dood spoor.

Er valt echter maar weinig informatie te rapen over het verloop van de vergadering. Het enige wat men in het kamp van Di Rupo kwijt wil, is dat hij geen commentaar geeft en nog informele contacten zal leggen. (Belga/TE)

CD&V-voorzitter Wouter Beke gaf vrijdagmorgen uitleg over zijn standpunt tijdens een vergadering met de zeven "ja, maar"-partijen. Hij legde achteraf geen verklaringen af. CD&V wil dat de formateur een tweederdemeerderheid verzekert voor de negen wetsvoorstellen rond BHV. Beke heeft die enkele weken geleden als koninklijk onderhandelaar uitgewerkt. Ze bevatten volgens hem een "precair evenwicht" tussen Vlamingen en Franstaligen.Ballast Formateur Elio Di Rupo riep Beke en de zeven partijen die positief staan ten opzichte van zijn nota vrijdagochtend samen, voor een moment van verduidelijking over het CD&V-standpunt. De christendemocraten weigerden eerst aan tafel te gaan zonder N-VA, maar liepen deze week toch verstaan dat eventueel gepraat kan worden als de nodige "ballast" uit de formateursnota verdwijnt. Dood spoor Het is nu afwachten wat de houding is van de zeven partijen. Indien ze niet op de bezwaren van CD&V ingaan, lijkt ook de laatste uitweg voor formateur Di Rupo een dood spoor. Er valt echter maar weinig informatie te rapen over het verloop van de vergadering. Het enige wat men in het kamp van Di Rupo kwijt wil, is dat hij geen commentaar geeft en nog informele contacten zal leggen. (Belga/TE)