Joachim Coens, de voorzitter van CD&V, heeft van zijn partijbestuur een mandaat gekregen om aan de regeringsonderhandelingen met liberalen, socialisten en groenen deel te nemen, maar dat wil niet zeggen dat hij paars-groen mee in de steigers zal zetten. 'Het is net de bedoeling paars-groen te voorkomen.' Dat heeft Vlaams minister van Welzijn, en voormalig CD&V-voorzitter, Wouter Beke donderdag gezegd.

Beke reageert daarmee op de uithaal van zijn partijgenoot Pieter De Crem in De Standaard. De minister van Binnenlandse Zaken vindt dat zijn partij niets te zoeken heeft in een coalitie met Open Vld, MR, sp.a, PS, Ecolo en Groen. 'Als we in Vivaldi meestappen, zullen we oppositie moeten voeren binnen de meerderheid', klinkt het. Volgens De Crem is er op alle niveaus binnen CD&V een grote terughoudendheid. 'Maar voor onze lokale mensen is paars-groen gewoon ondenkbaar.'

Lokaal geen steun voor paars-groen

Wouter Beke zei in De Ochtend op Radio 1 dat het wel duidelijk is dat de lokale mandatarissen van CD&V niet achter paars-groen staan. 'Maar Joachim Coens heeft ook al gezegd dat het net de bedoeling is paars-groen te voorkomen.' Het is dus niet de bedoeling dat de Vlaamse christendemocraten zomaar meestappen in een project dat door de zes andere partijen wordt uitgetekend, aldus Beke.

Als partijvoorzitter heeft Coens al het mogelijke gedaan om een meerderheid met N-VA en PS op de been te helpen brengen, zegt Beke. 'Maar we hebben moeten vaststellen dat dat niet mogelijk was. Van het partijbestuur heeft hij nu een mandaat gekregen om naar de onderhandelingen (met de paars-groene partijen, red.) te gaan. (...) Ik ben zelf 9 jaar partijvoorzitter geweest, het allerbelangrijkste is dat je met een duidelijk mandaat aan tafel gaat, met duidelijke voorwaarden. Vandaag heeft Joachim Coens een eerste overleg, op basis daarvan zal hij terugkoppelen.'

Het zal finaal het partijbestuur en het CD&V-ledencongres zijn dat de afweging maakt of de partij meestapt in de coalitie die nu in de steigers wordt gezet, aldus nog Beke.

Joachim Coens, de voorzitter van CD&V, heeft van zijn partijbestuur een mandaat gekregen om aan de regeringsonderhandelingen met liberalen, socialisten en groenen deel te nemen, maar dat wil niet zeggen dat hij paars-groen mee in de steigers zal zetten. 'Het is net de bedoeling paars-groen te voorkomen.' Dat heeft Vlaams minister van Welzijn, en voormalig CD&V-voorzitter, Wouter Beke donderdag gezegd.Beke reageert daarmee op de uithaal van zijn partijgenoot Pieter De Crem in De Standaard. De minister van Binnenlandse Zaken vindt dat zijn partij niets te zoeken heeft in een coalitie met Open Vld, MR, sp.a, PS, Ecolo en Groen. 'Als we in Vivaldi meestappen, zullen we oppositie moeten voeren binnen de meerderheid', klinkt het. Volgens De Crem is er op alle niveaus binnen CD&V een grote terughoudendheid. 'Maar voor onze lokale mensen is paars-groen gewoon ondenkbaar.'Lokaal geen steun voor paars-groenWouter Beke zei in De Ochtend op Radio 1 dat het wel duidelijk is dat de lokale mandatarissen van CD&V niet achter paars-groen staan. 'Maar Joachim Coens heeft ook al gezegd dat het net de bedoeling is paars-groen te voorkomen.' Het is dus niet de bedoeling dat de Vlaamse christendemocraten zomaar meestappen in een project dat door de zes andere partijen wordt uitgetekend, aldus Beke. Als partijvoorzitter heeft Coens al het mogelijke gedaan om een meerderheid met N-VA en PS op de been te helpen brengen, zegt Beke. 'Maar we hebben moeten vaststellen dat dat niet mogelijk was. Van het partijbestuur heeft hij nu een mandaat gekregen om naar de onderhandelingen (met de paars-groene partijen, red.) te gaan. (...) Ik ben zelf 9 jaar partijvoorzitter geweest, het allerbelangrijkste is dat je met een duidelijk mandaat aan tafel gaat, met duidelijke voorwaarden. Vandaag heeft Joachim Coens een eerste overleg, op basis daarvan zal hij terugkoppelen.' Het zal finaal het partijbestuur en het CD&V-ledencongres zijn dat de afweging maakt of de partij meestapt in de coalitie die nu in de steigers wordt gezet, aldus nog Beke.