Wouter Beke heeft vrijdag in de salons van de Senaatsvoorzitter twee uur aan tafel gezeten met de Vlaamse partijvoorzitters. Hij briefte hen over de lopende gesprekken met Bart De Wever en Elio Di Rupo en stelde een aangepast voorstel over de financieringswet voor. Volgende week zet Beke zijn opdracht voort.

Het is de eerste keer sinds lang dat de voorzitters van sp.a, Open Vld en Groen! nog eens in groep bij de gesprekken werden betrokken. Van onderhandelen was weinig sprake. Volgens Beke was het alleen maar de bedoeling om Caroline Gennez (sp.a), Alexander De Croo (Open Vld) en Wouter Van Besien (Groen!) te informeren over de gang van zaken.

Triumviraat

De onderhandelaar legde zijn Vlaamse collega's ook het laatste voorstel over de hervorming van de bijzondere financieringwet voor. Tijdens een vergadering met het triumviraat woensdag kwam het hierover tussen Beke en Di Rupo tot een aanvaring, maar volgens de CD&V-voorzitter werden donderdag tijdens bilaterale gesprekken een aantal zaken uitgeklaard. Het voorstel geeft de deelstaten meer fiscale autonomie via het systeem van op- en afcentiemen.

Rond deze tijd brengt Wouter Beke een nieuw tussentijds verslag uit bij koning Albert II. Veel vooruitgang zal de onderhandelaar alvast niet te melden hebben. Hij werkt volgende week wel zeker voort aan zijn missie. Wellicht staat dan weer een reeks ontmoetingen met de drie tenoren op het programma.

Bart De Wever

Hoelang de opdracht van Beke nog gaat duren, zal waarschijnlijk ook na de audiëntie bij de koning nog niet duidelijk zijn. Dat die geen eeuwigheid meer kan aanslepen, staat wel als een paal boven water. De N-VA liet de voorbije dagen bij monde van Kamerlid Siegfried Bracke verstaan dat Beke best plaats maakt voor Bart De Wever, maar officieel houdt de partij het op een stilzwijgen. (Belga/EE)

Wouter Beke heeft vrijdag in de salons van de Senaatsvoorzitter twee uur aan tafel gezeten met de Vlaamse partijvoorzitters. Hij briefte hen over de lopende gesprekken met Bart De Wever en Elio Di Rupo en stelde een aangepast voorstel over de financieringswet voor. Volgende week zet Beke zijn opdracht voort. Het is de eerste keer sinds lang dat de voorzitters van sp.a, Open Vld en Groen! nog eens in groep bij de gesprekken werden betrokken. Van onderhandelen was weinig sprake. Volgens Beke was het alleen maar de bedoeling om Caroline Gennez (sp.a), Alexander De Croo (Open Vld) en Wouter Van Besien (Groen!) te informeren over de gang van zaken. Triumviraat De onderhandelaar legde zijn Vlaamse collega's ook het laatste voorstel over de hervorming van de bijzondere financieringwet voor. Tijdens een vergadering met het triumviraat woensdag kwam het hierover tussen Beke en Di Rupo tot een aanvaring, maar volgens de CD&V-voorzitter werden donderdag tijdens bilaterale gesprekken een aantal zaken uitgeklaard. Het voorstel geeft de deelstaten meer fiscale autonomie via het systeem van op- en afcentiemen. Rond deze tijd brengt Wouter Beke een nieuw tussentijds verslag uit bij koning Albert II. Veel vooruitgang zal de onderhandelaar alvast niet te melden hebben. Hij werkt volgende week wel zeker voort aan zijn missie. Wellicht staat dan weer een reeks ontmoetingen met de drie tenoren op het programma. Bart De Wever Hoelang de opdracht van Beke nog gaat duren, zal waarschijnlijk ook na de audiëntie bij de koning nog niet duidelijk zijn. Dat die geen eeuwigheid meer kan aanslepen, staat wel als een paal boven water. De N-VA liet de voorbije dagen bij monde van Kamerlid Siegfried Bracke verstaan dat Beke best plaats maakt voor Bart De Wever, maar officieel houdt de partij het op een stilzwijgen. (Belga/EE)