Woningmarkteconoom Frank Vastmans: 'Voor starters blijft een eigen woning een slimme investering'

10/10/17 om 23:59 - Bijgewerkt op 11/10/17 om 15:48
Uit Knack van 11/10/17

'De grote prijsstijgingen op de woningmarkt zijn voorbij: dat is de algemene consensus', zegt Frank Vastmans van de KU Leuven en het Steunpunt Wonen. 'Maar door de lage rentevoeten kun je sneller dan vroeger woningkapitaal opbouwen.'

Heeft de afschaffing van de woonbonus, een belastingvermindering gedurende de looptijd van de lening, echt een voordeel voor potentiële kopers opgeleverd? (Britt Heerman, Aalst)

Frank Vastmans: De woonbonus is in Vlaanderen niet afgeschaft, maar wel een stuk verminderd. Toch zien we dat de woningprijzen in het Vlaams Gewest niet gedaald zijn. Dat heeft vooral te maken met de hypothecaire interestvoet, die is blijven dalen. Bij een daling van 3 naar 2 procent kun je met dezelfde maandelijkse afbetaling 10 procent meer lenen. Tussen haakjes: in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest is de woonbonus begin dit jaar wél volledig afgeschaft en vervangen door een verhoogd abattement (een vrijstelling van registratierechten, nvdr.). Het grote voordeel van die beslissing is dat kopers gemakkelijker kunnen verhuizen: ze hoeven niet telkens hoge registratierechten te betalen bij een nieuwe aankoop, al is de voorwaarde wel dat ze ergens vijf jaar blijven wonen.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Knack-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Knack

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners