Het dier werd enkele weken geleden voor het eerst opgemerkt in de omgeving van Zulzeke, een deelgemeente van het Oost-Vlaamse Kluisbergen. Afgelopen weekend werd het er opnieuw gespot en werd er zelfs een filmpje van gemaakt.

Wolf(shond)

Het lijkt sterk op en gedraagt zich ook als een wolf, maar is het hoogstwaarschijnlijk niet. 'Ik kan het bijna niet geloven dat dit een wolf zou zijn, simpelweg omdat die dieren geen vier weken op dezelfde plaats blijven rondhangen,' verduidelijkt Jan Loos van het Meldpunt wolven (welkomwolf.be). 'Dit dier werd een paar weken geleden al gezien en nu opnieuw in dezelfde buurt. Dat kan haast geen wolf zijn.'

Een logischere uitleg is volgens Loos dat in Zulzeke een wolfshond losloopt, 'een zogenaamde saarwolfshond of een Tsjechische wolfshond'.

Subtiele verschillen

Het verschil tussen beide dieren is voor een leek amper te onderscheiden. 'Er zijn enkel wat subtiele verschillen, zoals de houding van de staart,' legt bioloog en Knack-redacteur Dirk Draulans uit. 'Een wolfshond is in feite een verwilderde hond'.

'We hebben de beelden naar specialisten in het buitenland gestuurd, en zelfs zij zijn het er niet over eens,' vult Loos aan. Dat beide dieren zo hard op elkaar lijken, hoeft niet te verbazen. Loos: 'Uiteindelijk is elke hond, zelfs het kleinste ras, afkomstig van de wolf'.

Een andere mogelijkheid waar Loos nog rekening mee houdt is een 'wolf-hondhybride', een kruising van een wolf en een hond.

Niet onmogelijk

Het is in principe mogelijk dat een zwervende wolf in Vlaanderen opduikt, zegt Loos. 'Wolven kunnen tot 60 kilometer per nacht afleggen, dus vanuit het noorden van Frankrijk of Duitsland kunnen ze in drie dagen hier zijn.'

'We kunnen dus niet 100 procent uitsluiten dat in Zulzeke een wolf ronddoolt, maar het houdt allemaal heel weinig steek,' besluit hij.

Het dier werd enkele weken geleden voor het eerst opgemerkt in de omgeving van Zulzeke, een deelgemeente van het Oost-Vlaamse Kluisbergen. Afgelopen weekend werd het er opnieuw gespot en werd er zelfs een filmpje van gemaakt.Het lijkt sterk op en gedraagt zich ook als een wolf, maar is het hoogstwaarschijnlijk niet. 'Ik kan het bijna niet geloven dat dit een wolf zou zijn, simpelweg omdat die dieren geen vier weken op dezelfde plaats blijven rondhangen,' verduidelijkt Jan Loos van het Meldpunt wolven (welkomwolf.be). 'Dit dier werd een paar weken geleden al gezien en nu opnieuw in dezelfde buurt. Dat kan haast geen wolf zijn.'Een logischere uitleg is volgens Loos dat in Zulzeke een wolfshond losloopt, 'een zogenaamde saarwolfshond of een Tsjechische wolfshond'.Het verschil tussen beide dieren is voor een leek amper te onderscheiden. 'Er zijn enkel wat subtiele verschillen, zoals de houding van de staart,' legt bioloog en Knack-redacteur Dirk Draulans uit. 'Een wolfshond is in feite een verwilderde hond'.'We hebben de beelden naar specialisten in het buitenland gestuurd, en zelfs zij zijn het er niet over eens,' vult Loos aan. Dat beide dieren zo hard op elkaar lijken, hoeft niet te verbazen. Loos: 'Uiteindelijk is elke hond, zelfs het kleinste ras, afkomstig van de wolf'.Een andere mogelijkheid waar Loos nog rekening mee houdt is een 'wolf-hondhybride', een kruising van een wolf en een hond.Het is in principe mogelijk dat een zwervende wolf in Vlaanderen opduikt, zegt Loos. 'Wolven kunnen tot 60 kilometer per nacht afleggen, dus vanuit het noorden van Frankrijk of Duitsland kunnen ze in drie dagen hier zijn.''We kunnen dus niet 100 procent uitsluiten dat in Zulzeke een wolf ronddoolt, maar het houdt allemaal heel weinig steek,' besluit hij.