Winkeliers willen net als bpost overheidssteun omdat ze kranten verkopen

Bij het fusiebedrijf 'Het Mediahuis', dat de kranten van Corelio en Concentra overkoepelt, verdwijnen 205 jobs. Dat komt overeen met 20 procent van het personeelsbestand. Dat heeft de directie bekendgemaakt op een bijzondere ondernemingsraad. 'Het Mediahuis' geeft onder andere de kranten De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg uit. De hoofdzetel van 'Het Mediahuis' komt in Antwerpen. Ook de redactie van Het Nieuwsblad verhuist naar Antwerpen en gaat nauw samenwerken met de redactie van Gazet van Antwerpen. De redactie van De Standaard en de advertentiediensten blijven in Groot-Bijgaarden. Het Belang van Limburg blijft in Hasselt. De besparingen zijn het gevolg van de nauwe samenwerking tussen de vier kranten. Maar die behouden ook elk hun eigenheid, zegt CEO Gert Ysebaert: "Het Mediahuis wil blijven investeren in elk van die nieuwsmerken, die elk hun eigenheid hebben en zullen behouden". Het Nieuwsblad blijft het grootste nieuwsmerk, zowel in print als online. Gazet van Antwerpen gaat zich nog meer focussen op nieuws uit Antwerpen. Het Belang van Limburg gaat zich sterker digitaal ontwikkelen. De Standaard blijft de kwaliteitskrant en moet de andere titels inspireren tot vernieuwing. Welke functies er precies verdwijnen, is nog niet duidelijk. Later vandaag krijgt het krantenpersoneel in Antwerpen, Hasselt en Groot-Bijgaarden meer informatie van de directie. © BELGA

De zelfstandige supermarkten en krantenwinkels eisen een overheidstoelage omdat ze kranten en tijdschriften verkopen. Ze verwijzen naar de bijna 200 miljoen euro die Bpost krijgt voor de persverdeling.

De zelfstandige supermarkten en krantenwinkels eisen een overheidstoelage omdat ze kranten en tijdschriften verkopen. Bpost krijgt immers ook een jaarlijkse toelage van bijna 200 miljoen euro voor de persverdeling, zeggen sectororganisaties Buurtsuper.be, VFP en Prodipresse.

‘De overheidssteun dient om de pers in zijn algemeenheid te ondersteunen, niet om het ene kanaal ten koste van het andere te bevoordelen’, klinkt het. ‘Een krant die verkocht wordt in de winkel of wordt thuisbezorgd door de krantenboer, is niet minder waard dan één die bpost verdeelt.’ De winkeliers dienen een klacht in bij het BIPT (Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie) en dreigen ook met een klacht bij de Europese Commissie wegens concurrentievervalsing. De klacht gaat ook naar minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A).

De sector eist snel ‘correctieve initiatieven’. Tegen 2016 moet de overheid een openbare aanbesteding uitschrijven voor het bedelen van de kranten in ons land. Dat werd zo afgesproken met de Europese Commissie in het kader van de goedgekeurde staatssteun voor bpost. De nieuwe aanbesteding moet ook de klassieke persverdeling via de winkels erkennen, vinden de winkeliers.

Vande Lanotte: ‘Geen concurrentievervalsing’

Volgens de woordvoerster van Vande Lanotte is er van concurrentievervalsing geen sprake. ‘De toelage voor bpost dient om ervoor te zorgen dat er in alle hoeken van het land een krant in de brievenbus kan liggen voor 7.00 uur in de week en voor 10.00 uur in het weekend’, zegt ze. ‘Er zijn al handelaars die lokaal kranten verdelen, maar die leveren niet overal.’ De nieuwe openbare aanbesteding wordt binnenkort opgestart, luidt het.

(Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content