Blinken was dinsdag in ons land aangekomen voor de NAVO-top, zijn eerste bezoek aan ons land. Wilmès wees erop dat hij twee drukke dagen achter de rug heeft, en donderdag volgde dus nog een vergadering van een uur met Wilmès. In een kort perspunt na afloop verwelkomde Wilmès 'de hernieuwde dialoog' met de Amerikanen.

'We zijn enthousiast om samen te werken met de Verenigde Staten, binnen de NAVO en de andere internationale instellingen', zei Wilmès. Die samenwerking zal nodig zijn, beaamde Blinken. 'De uitdagingen waarmee de hele wereld te maken krijgt, zoals de pandemie, het klimaat, opkomende technologieën of het nog overblijvende terrorisme, tonen aan dat we niet zonder samenwerking kunnen. Al die uitdagingen hebben impact op de levens van onze burgers, en geen enkel land kan dat alleen aan.'

Banden aanhalen

De focus van Blinkens eerste bezoek aan ons land en de NAVO was 'de Amerikaanse vastberadenheid tonen om de allianties en partnerschappen nieuw leven in te blazen', zei de Amerikaanse minister.

Essentieel daartoe is 'ruim op tijd en vaak' te overleggen met de partners. 'Dat betekent veel praten, zoals we sowieso doen, maar ook luisteren, zoals hier vandaag', zei Blinken. Wilmès beklemtoonde ook de 'bijzonder indrukwekkende' economische banden tussen België en de Verenigde Staten. 'Ik kijk uit naar onze handelsmissie naar de oostkust, in oktober', aldus de MR-vicepremier.

Blinken was dinsdag in ons land aangekomen voor de NAVO-top, zijn eerste bezoek aan ons land. Wilmès wees erop dat hij twee drukke dagen achter de rug heeft, en donderdag volgde dus nog een vergadering van een uur met Wilmès. In een kort perspunt na afloop verwelkomde Wilmès 'de hernieuwde dialoog' met de Amerikanen. 'We zijn enthousiast om samen te werken met de Verenigde Staten, binnen de NAVO en de andere internationale instellingen', zei Wilmès. Die samenwerking zal nodig zijn, beaamde Blinken. 'De uitdagingen waarmee de hele wereld te maken krijgt, zoals de pandemie, het klimaat, opkomende technologieën of het nog overblijvende terrorisme, tonen aan dat we niet zonder samenwerking kunnen. Al die uitdagingen hebben impact op de levens van onze burgers, en geen enkel land kan dat alleen aan.' Banden aanhalenDe focus van Blinkens eerste bezoek aan ons land en de NAVO was 'de Amerikaanse vastberadenheid tonen om de allianties en partnerschappen nieuw leven in te blazen', zei de Amerikaanse minister. Essentieel daartoe is 'ruim op tijd en vaak' te overleggen met de partners. 'Dat betekent veel praten, zoals we sowieso doen, maar ook luisteren, zoals hier vandaag', zei Blinken. Wilmès beklemtoonde ook de 'bijzonder indrukwekkende' economische banden tussen België en de Verenigde Staten. 'Ik kijk uit naar onze handelsmissie naar de oostkust, in oktober', aldus de MR-vicepremier.