De leerachterstand is te groot, leerkrachten krijgen die dit jaar niet meer weggewerkt, zo waarschuwden onderwijsexperts deze week. Ze stelden daarom voor om leerstof te schrappen, maar dat zag Weyts niet zitten. Daarom trekt hij nu 10 miljoen euro uit om bijvoorbeeld leerkrachten zonder voltijdse ­opdracht of recent gepensioneerde leerkrachten te laten bijspringen tijdens en buiten de lesuren.

'Het is alle hens aan dek', zegt Weyts. 'Onze leerkrachten sloven zich al maanden uit: ze kunnen elke hulp gebruiken in onze strijd tegen de leerachterstand. Ik doe een oproep aan iedereen met een pedagogisch bekwaamheids­bewijs: als je kunt helpen, bied je dan aan.'

Het nieuwe initiatief gaat in na de krokusvakantie en loopt nog tot het einde van het schooljaar, op 30 juni. Wie wil helpen, kan zich simpelweg aanbieden in de scholen. De minister verzekert dat er geen ellenlange rapporten of ingewikkelde aanvraagprocedures zullen komen.

Bij Katholiek Onderwijs Vlaanderen zijn ze tevreden met het initiatief. 'Op korte termijn gaat het zeker helpen. Ook omdat scholen de middelen zelf kunnen inzetten waar nodig', zegt topman Lieven Boeve.

Ook Vlaams parlementslid Loes Vandromme (CD&V) reageert tevreden op het initiatief. De CD&V-politica drong de voorbije maanden meermaals aan op extra middelen en ondersteuning om de opgelopen leerachterstand aan te pakken. Vandromme vindt het ook belangrijk dat de focus niet enkel ligt op gepensioneerde leerkrachten. Ook veel mensen met een pedagogisch diploma die nu niet voor de klas staan, moeten kunnen worden ingezet.

Vandromme denkt onder meer aan 'werknemers die gedetacheerd zijn of in een lokaal bestuur werken, die in de evenementensector of in musea werken en nu door de coronamaatregelen hun werk niet kunnen uitvoeren of minder werk hebben'.

De leerachterstand is te groot, leerkrachten krijgen die dit jaar niet meer weggewerkt, zo waarschuwden onderwijsexperts deze week. Ze stelden daarom voor om leerstof te schrappen, maar dat zag Weyts niet zitten. Daarom trekt hij nu 10 miljoen euro uit om bijvoorbeeld leerkrachten zonder voltijdse ­opdracht of recent gepensioneerde leerkrachten te laten bijspringen tijdens en buiten de lesuren. 'Het is alle hens aan dek', zegt Weyts. 'Onze leerkrachten sloven zich al maanden uit: ze kunnen elke hulp gebruiken in onze strijd tegen de leerachterstand. Ik doe een oproep aan iedereen met een pedagogisch bekwaamheids­bewijs: als je kunt helpen, bied je dan aan.' Het nieuwe initiatief gaat in na de krokusvakantie en loopt nog tot het einde van het schooljaar, op 30 juni. Wie wil helpen, kan zich simpelweg aanbieden in de scholen. De minister verzekert dat er geen ellenlange rapporten of ingewikkelde aanvraagprocedures zullen komen. Bij Katholiek Onderwijs Vlaanderen zijn ze tevreden met het initiatief. 'Op korte termijn gaat het zeker helpen. Ook omdat scholen de middelen zelf kunnen inzetten waar nodig', zegt topman Lieven Boeve.Ook Vlaams parlementslid Loes Vandromme (CD&V) reageert tevreden op het initiatief. De CD&V-politica drong de voorbije maanden meermaals aan op extra middelen en ondersteuning om de opgelopen leerachterstand aan te pakken. Vandromme vindt het ook belangrijk dat de focus niet enkel ligt op gepensioneerde leerkrachten. Ook veel mensen met een pedagogisch diploma die nu niet voor de klas staan, moeten kunnen worden ingezet. Vandromme denkt onder meer aan 'werknemers die gedetacheerd zijn of in een lokaal bestuur werken, die in de evenementensector of in musea werken en nu door de coronamaatregelen hun werk niet kunnen uitvoeren of minder werk hebben'.