Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft een voorstel klaar rond onverdoofd slachten. Volgens het Turkse Zaman Vandaag zal onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren mogelijk blijven tot en met 2016 en wordt er gestreefd naar een algemeen verbod tegen 2020. Het kabinet-Weyts bevestigt enkel dat er een voorstel op tafel ligt.

Overleg

Even terugspoelen. In september 2014 kondigde minister Weyts aan dat het onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren vanaf 2015 verboden zou worden in Vlaanderen. Hij wilde daarmee tegemoet komen aan Europese regelgeving. De rituele slachting op tijdelijke slachtvloeren moest verhuizen naar reguliere slachthuizen of plaats maken voor een alternatief (zoals verdoofd slachten).

Weyts voert al maanden gesprekken met betrokkenen, zoals met dierenrechtenorganisaties en met de moslimgemeenschap voor de organisatie van het Offerfeest. Om dat overleg niet in gevaar te brengen, liet de minister tot nog toe niets los over het verloop en de resultaten van die gesprekken. Maar nu zou de N-VA-minister een voorstel klaar hebben dat hij morgen/vrijdag zou voorleggen aan de Vlaamse regering.

Religieuze riten

Het Turkse Zaman Vandaag kon dat voorstel inkijken, zo staat te lezen op de website. "Tot en met 31 december 2016 zou de minister een status-quo willen houden, waardoor onverdoofde slachtingen op tijdelijke slachtplaatsen tot die tijd kunnen doorgaan", staat er. "Vanaf 2017 zou er niet meer onverdoofd geslacht mogen worden buiten erkende slachthuizen. Binnen die slachthuizen zullen enkel nog de grote herkauwers onverdoofd geslacht mogen worden, maar enkel wanneer dit gebeurt in het kader van religieuze riten."

'Niet waarover Zaman Vandaag schrijft'

En tegen 2020 mikt de minister volgens Zaman Vandaag op een algemeen verbod op onverdoofd slachten. Op het kabinet-Weyts blijft men bijzonder karig met commentaar. "Er ligt een voorstel op tafel, maar het is niet dat waarover Zaman Vandaag schrijft", laat de woordvoerder verstaan. Meer wil men voorlopig niet kwijt. (Belga/WB)

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft een voorstel klaar rond onverdoofd slachten. Volgens het Turkse Zaman Vandaag zal onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren mogelijk blijven tot en met 2016 en wordt er gestreefd naar een algemeen verbod tegen 2020. Het kabinet-Weyts bevestigt enkel dat er een voorstel op tafel ligt. Even terugspoelen. In september 2014 kondigde minister Weyts aan dat het onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren vanaf 2015 verboden zou worden in Vlaanderen. Hij wilde daarmee tegemoet komen aan Europese regelgeving. De rituele slachting op tijdelijke slachtvloeren moest verhuizen naar reguliere slachthuizen of plaats maken voor een alternatief (zoals verdoofd slachten). Weyts voert al maanden gesprekken met betrokkenen, zoals met dierenrechtenorganisaties en met de moslimgemeenschap voor de organisatie van het Offerfeest. Om dat overleg niet in gevaar te brengen, liet de minister tot nog toe niets los over het verloop en de resultaten van die gesprekken. Maar nu zou de N-VA-minister een voorstel klaar hebben dat hij morgen/vrijdag zou voorleggen aan de Vlaamse regering. Het Turkse Zaman Vandaag kon dat voorstel inkijken, zo staat te lezen op de website. "Tot en met 31 december 2016 zou de minister een status-quo willen houden, waardoor onverdoofde slachtingen op tijdelijke slachtplaatsen tot die tijd kunnen doorgaan", staat er. "Vanaf 2017 zou er niet meer onverdoofd geslacht mogen worden buiten erkende slachthuizen. Binnen die slachthuizen zullen enkel nog de grote herkauwers onverdoofd geslacht mogen worden, maar enkel wanneer dit gebeurt in het kader van religieuze riten." En tegen 2020 mikt de minister volgens Zaman Vandaag op een algemeen verbod op onverdoofd slachten. Op het kabinet-Weyts blijft men bijzonder karig met commentaar. "Er ligt een voorstel op tafel, maar het is niet dat waarover Zaman Vandaag schrijft", laat de woordvoerder verstaan. Meer wil men voorlopig niet kwijt. (Belga/WB)